Медицинските сестри излизат отново на национален протест

Кметът на Червен бряг: Няма конфликт на интереси между общината и местни фирми

Украинският президент въвежда нови санкции срещу руски компании и граждани

31-годишна жена загина при тежка катастрофа в Казанлък

Турските служби предотвратиха терористична атака в Истанбул

Арх. Весела Мирянова от „Артекс”: Цветанов е клиент, оценил мощната енергийна защита на сградата с вградения 91-ви псалм По думите й себестойността е 500 евро на кв. м и печалбата не е най-важното

Нова Зеландия забрани продажбата на щурмови и полуавтоматични оръжия

САЩ прехвърлиха шест стратегически бомбардировача в Европа

Рейтингът на бразилския президент се срина само след три месеца на поста

Времето ще бъде облачно

В лагера на Черна гора: Вярваме, че няма да паднем

Шефът на федерацията в Косово пожела успех на отбора

На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Разследват пловдивчанин за голи снимки на малките му дъщери

АЕЦ „Козлодуй“ получи нов 10-годишен лиценз за пети блок

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ за нов 10-годишен период.

Лицензът бе връчен на официална церемония от председателя на АЯР д-р Лъчезар Костов на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев.

Документът удължава с нови 10 години експлоатацията на блока, което е максимално дългият възможен срок по закон, въпреки че изводите след приключване на програмата за удължаване на живота на пети блок сочат, че няма ограничения за безопасната му работа до 2047 г.

Председателят на АЯР отбеляза, че подновяването на лиценза на блока тази година съвпада с изтичането на 30-годишния му проектен срок. „Подобна процедура се прави за пръв път у нас, докато в международен план тя е утвърдена практика“, посочи той. По думите му в световен мащаб има 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в процес на експлоатация повече от 30 години и все повече страни определят като приоритет удължаването на срока на експлоатацията им, след изтичане на първоначално планирания.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев определи получаването на лиценза като един дълго и внимателно подготвен успех, зад който стои огромна по обем многогодишна работа. „Всички предвидени дейности са успешно приключени. Да се поздравим с постигнатия успех“, каза той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви от своя страна, че денят е специален, защото един от основните приоритет на правителството в тази сфера, свързан именно с развитието на ядрената енергетика и удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, става факт.

На събитието стана ясно, че цялата стойност на удължаването живота на двата блока е 674 милиона лева.

Трябва да направим, е по най-добрия начин да оползотворим това, което притежаваме – площадка за 1,5 млрд. лв., оборудване за 1 млрд. и 176 млн. лв., всички разрешителни за този проект и нотификация от ЕК, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За готовността на „Росатом“ да построи АЕЦ „Белене“ тя коментира, че не е изключен нито един вариант. „За нас е важно да се намери най-доброто решение за България. С общи усилия, с експертизата на всички представители на различните политически сили, на различни браншови организации, за нас е важно да намерим най-доброто решение на България. Нека да видим какво ще покажат анализите и различните финансови модели и ще вървим в посоката, която е най-добра за България“, коментира още енергийният министър.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Пети блок ще работи до 2047 г., а шести блок – до 2051 г. Ами значи поне още 20 г. няма нужда да се започва строителството на втора ядрена централа. Дано найлоните на атомните реактори, складирани на открито на площадката на АЕЦ „Белене“, да не се скъсат дотогава, че да се охарчваме за тиксо и сезал …

  2. Най-много да ни трябва 1 блок и то на разчистената площадка от малките блокове в Козлодуй и то след след 27 години, така че ако се спира 5-ти блок, да може да бъде заместен от 7-ми.

    Най-вероятно обаче дори тогава няма да ни трябва защото пак ще е по-евтино при възможност да се модернизират съществуващите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.