На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

„АЕЦ Козлодуй” с 99% ръст на печалбата

„АЕЦ Козлодуй” продава 86,4% от електроенергията си на свободния пазар и 13,6% на регулирания, където са битовите абонати.

Поскъпването на тока на свободния пазар е допринесло за добрите резултати

Ограничени са доставките за битовите абонати

Печалбата на „АЕЦ Козлодуй” нарасна с 99% през първата половина на годината, като причината за това са увеличените продажби на електроенергия на борсата и ръста на цената на тока на свободния пазар. По предварителни данни дружеството приключи първото полугодие на 2019 г. с печалба след данъци в размер на 197 млн. лв., пише в публикувания финансов отчет. За същия период на миналата година отчетената печалба е в размер на 99 млн. лв.

Пред първата половина на годината в „АЕЦ Козлодуй” са произведени 8,135 млн. MWh електроенергия, което е ръст с 2%. Приходите на ядрената централа обаче се увеличават значително повече заради промяна на количествата, пласирани на регулирания и на свободния пазар. След смяната на пазарния модел през 2018 г., въвеждането на борсовата търговия като единствен и задължителен пазарен механизъм за всички производители с инсталирана мощност над 4 MW, включително от възобновяеми източници, през първите шест месеца на годината се наблюдава сериозен ръст в търгуваните количества на борсовия пазар „ден напред”.

Реализираните количества електроенергия от „АЕЦ Козлодуй” на свободния пазар са с 10,3% повече спрямо първата половина на 2018 г. Пазарната реализация е осъществена по реда на Закона за енергетиката – на организиран борсов пазар, собствени обекти и директно присъединени към мрежата на АЕЦ „Козлодуй” консуматори. Основната част от борсовите сделки са на сегмента за дългосрочни договори (83%). Сделките на почасовия пазар „ден напред” през първата половина на 2019 г. бележат ръст спрямо същия период на 2018 г., поради промяна в разпределението на индивидуалните задължения на отделните дружества и завишен дял на „АЕЦ Козлодуй” в изпълнение на Общите ангажименти на БЕХ групата към енергийните консуматори (поради недостиг на водни ресурси по оценка на НЕК и високи цени на емисиите за енергията от ТЕЦ Марица Изток-2), пише в отчета на ядрената централа.

Ръстът на продажбите на свободния пазар е довел до свиване на най-евтината електроенергия в страната, реализирана на регулирани цени, т.е. предназначена за битовите абонати. За регулирания пазар е отишъл само 1 MWh електроенергия от „АЕЦ Козлодуй”, което е спад с над 31% на годишна база. Същевременно на свободния пазар са продадени над 6,69 MWh електроенергия от атомната ни централа.

В резултат приходите на „АЕЦ Козлодуй” от свободния пазар нарастват с 29,4% до 572 млн. лв., а от регулирания пазар се свиват с 32,5% до 56 млн. лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.