Разследват пожар, унищожил до основи къща на белгийка в Разградско

Снимка: Архив

200 квадрата къща, с цялото обзавеждане, собственост на белгийка, са изгорели в разградското село Костанденец. Сигналът за пожара бил подаден към 17,37 ч в петък от съседи. Те съобщили, че гори имотът на 50-годишната белгийка Лудвина Терезия Вандевен. За гасенето на пожара били пратени специализирани автомобили от Цар Калоян и Разград. Въпреки намесата на противопожарната служба, изгоряла цялата къща. Сградата била стара, но новата собственичка я облицовала в чам и подменила всички дървении, което пък позволило на огнената стихия да помете за отрицателно време всичко.

„Жалко. Беше най-хубавата къща в селото. За чудо и приказ беше, направена с вкус и мерак, а и с пари”, коментираха от селото.

Според опис на пожарната огънят погълнал 100 кв покрив, 200 кв. Разгърната площ, с цялото обзавеждане и оборудване: печки, хладилник, компютър, 2 климатика, 25 пластмасови столове и маси, мотопед „Ямаха” и други. Точните щети ще се уточняват допълнително, както и причините за пожара.

По време на огнената стихия стопанката не била вкъщи. Върнала се от града и намерила дома си в руини и дим. От огъня било спасено барчето й, което била направено до къщата й. Там, според съселяните й, тя се събирала с други сънародници.

В Костанденец имало към 20 белгийци, а в околията още, казаха от селото. Лудвина живеела при тях от две години. Не им било известно да има друго занимание освен барчето. Сънародниците й били предимно пенсионери, които живеели спокойно и доволно с доходите си у нас, разказаха местните.

При лумването на пожара комшиите хукнали да спасяват дома и видели, че отпред има спряна кола, но портите били залостени. Прескочили оградата, но нямало как да спрат стихията. Сега Лудвина се нанесла при други белгийци, тъй като останала без покрив.

Пожарната и полицията правили няколко огледа, за да установят причините за трагедията. Една от версиите е, че в къщата може да е била оставена запалена печка на твърдо гориво и огънят да е тръгнал от пожар в комина. Разследвал се и евентуален палеж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони