Хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия

Как купуват изборите в САЩ и колко ще струва победата през 2020-а Най-богатите от милиардерите на Америка купуват общонационалните избори по $100 на глас и дори печелят от това

Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

Елизабет Втора купи подаръци за персонала на Бъкингамския дворец

Мега турнирът на УЕФА

Азурит – небесният камък Удивително син, поразително мощен

Водата и горещината му вредят

Най-могъщият помощник за хората, които търсят духовна промяна и израстване, се нарича азурит. В силен, интензивно син цвят, този камък има голямо въздействие върху Третото око и е един от най-желаните минерали за медитация. Търсен от колекционерите и от хората, практикуващи духовни практики, азуритът е разкошно допълнение в короната на поредицата “Тайната на камъните”.

Всички древни цивилизации познават азурита. Названието му в Китай е “небесният камък”, в Египет можели да го ползват единствено жреците, твърди се дори – макар и недоказуемо – че хората на Атлантида са го използвали за някакви много специални духовни цели. Според езотериците той ускорява душата по пътя към просветлението. При медитация помага да се концентрираме и способства за лесно и безопасно пътуване извън тялото, разширява ума. Синият кристал силно стимулира Третото око.

В качеството си на лечебен кристал се използва при болки в гърлото, за бързо възстановяване при счупвания на костите или наранявания на меките тъкани. Помага при артрит, костни и ставни болести и мускулни крампи.

А иначе азуритът е медна руда. Той е по-рядко срещан в природата от лапис лазули, но е по-евтин. Минералът се образува в находища с високо съдържание на медни сулфити в резултат на тяхното окисляване.

Рядко се използва за бижута, поради своята крехкост и заради нестабилността на цвета. При липса на опит в минералогията този камък може да бъде объркан с лапис лазули. Лесно е да се идентифицира: ако го поставите в солна киселина, ще кипне. Той може да бъде интензивно светлосин, тъмносин или виолетов.

Неговата твърдост е доста ниска – от 3,5 до 4 (когато е в съчетание с малахит) по десетстепенната скала на Моос. Това означава, че може да бъде надраскан с метал.

Камъкът е много популярен сред колекционерите поради своята рядкост и оригиналност. Най-добрите и най-ценните екземпляри се добиват в Намибия. Има депозити и в Австралия, Бразилия, Мексико, САЩ и Русия – в Урал. Азуритът се отличава със стъклен блясък и гладки ръбове. Често образува псевдоморфи с малахита. Този вид кристал се нарича азурит-малахит.

Азуритът е камък на богинята на мъдростта, изкуствата, обучението и тактическата война Атина Палада. А малахит-азуритът почита Изида, египетската богиня на живота, дъщеря на небето (азурита) и земята (малахита). Комбинираните качества на малахит-азурита го правят уникално силен кристал, за тези, които търсят голяма духовна промяна. Малахитът е мощен емоционален изцерител, а азуритът ни задава вярната посока. Двата кристала заедно са идеална комбинация за медитации за изцелението на Земята.

Азуритът е съзидател-пазител. В духовния свят тези кристали имат специално предназначение. Те съхраняват вярата и идеалите на притежателя си и му помагат да ги устоява и в най-тежките моменти, като каляват характера му. Помагат му да запази доброто си отношение и уважението към хората, както и да не губи чувство за хумор, дори когато нещата в живота загрубяват.

В същото време има въздействие не само върху духовния аспект. Кристалът може да подпомогне материалното благополучие на собственика. Той оказва голяма помощ на хората, които полагат усилия за своето развитие – тоест, на тези, които се опитват да овладеят ново умение, професия, познание или започват да градят нова връзка.

Най-подходящ ден за духовна работа с азурита е четвъртък, а най-благоприятен период – зимният. Растението, който кореспондира с енергията на азурита, е ябълката. Така че всичко свързано с нея – есенциално масло, ябълков цвят или плодът – улесняват процеса.

Азуритът не бива да се пречиства с вода, тъй като това може да го разруши. Ако става въпрос за полиран камък, той е по-устойчив и няма да пострада, ако премине през течащата вода за минута-две. Но ако е в естествен вид, пречистването може да стане, като го поставите на брега на река или поток, възможно най-близо да водата, но без да го мокрите.

 

Печатна грешка ли е името му

Лазуритът е с друг състав

Азуритът може да бъде изцяло син или с примеси с малахит, калцит и куприт.

Имената и на двата кристала идват от един и същи корен – от персийския lazhward – синьо. Както и от френската дума azur. В българското издание на уикипедия може да се прочете, че тъмносинята разновидност на лазурита се нарича азурит.

Това съвсем не е така и читателят ще се увери защо. Освен, че са яркосини и понякога може да изглеждат еднакво, двата минерала нямат много общо. Лазуритът принадлежи към групата на содалита и е алумосиликат на натрия и калция със сяра в състава си. Сярата е причината за синия му цвят. Той е с твърдост 5 по Mоос. В състава му има често златисти включения на пирит.

Лазуритът се разпознава по златистите включения на пирит.

Азуритът е медна руда и тъкмо заради меда в състава си е с ярък лазурен цвят. Твърдостта му по 10-степенната скала на Моос е 3,5. В състава на азурита много често има малахит, по-рядко калцит и куприт. Той се среща по-рядко, отколкото лазурита.

И от двата минерала в Средните векове се произвеждал пигмент, но картините, рисувани с азурит с времето променяли цвета си. Това е една от характеристиките на азурита – под въздействието на светлина и топлина потъмнява.

 

Зимна магия

Силата му е най-голяма през студените месеци

Събужда психичните способности

Студените месеци са най-подходящото време за духовна и лечителска работа. Това е периодът, в който човек има възможност да постигне истински скок в духовното развитие. Азуритът, който силно въздейства върху чакрата на Третото око (тъмносиният), но също и на Сърдечната (ако е синьозелен) и Гърлената (ако е светлосин), не прави изключение от правилото.

Той е изключително ефективен именно през месеците от ноември до февруари. Кристалът ще ви помогне да си изясните докъде сте в развитието си, какво сте постигнали и – най-важното – какво точно бихте искали да постигнете оттук нататък.

Той е известен с това, че събужда психичните ни способности и ни помага да ги овладеем и използваме правилно. Азуритът също така може да отприщи в нас неизвестни ни таланти – например да рисуваме или пеем, а също и да раздвижи логическото и аналитичното мислене. Така че е много подходящ за хора, които учат.

Той е камък на възраждането и промяната. Според литотерапевта Адам Баралет азуритът пази от беди животните, особено дълголетните. Така че, ако сте загрижени за дивите животни, може да медитирате, като поставите снимка на животно от вид, който бихте искали да защитите, с азурит под нея, обградени от заострени планински кристали с върховете навън.

 

Спасение

Индигова енергия за децата-индиго

Децата-индиго в по-голямата си част са родени след 1980 г. Макар и да се вярва, че са следващата стъпка в човешката еволюция, индиговите хлапета често са непоносими, дори за собствените си родители, а на учителите направо им идва до гуша от тези буйни, шумни, непокортни и странни човечета. Често психиатри ги диагностицират като хиперактивни и коригират неконвенционалното им поведение с медикаменти. Азуритът има благотворно въздействие върху тези малки мъдреци с недоразвити свръхспособности. Той им помага да осъзнаят способностите си и най-вече да успеят да формулират пред родителите си това, което мислят и чувстват.

 

Закриля родените февруари до март, но и Телеца

Зодиакален камък на Стрелеца

Азуритът е закрилник на родените в периода между есенното равноденствие и пролетта (19 февруари – 19 март), но най-вече на тези, чиито рождени дни са между 20 януари и 18 февруари. На всички тях камъкът ще донесе мъдрост, истина, достойнство и духовно развитие. Азуритът е зодиакален камък на Стрелеца, у когото стимулира естествения интерес към философията. На Телеца кристалът носи самоконтрол и самочувствие.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС – ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com
тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.