„Аз и Бог” – това са двете лица на Калин Терзийски

Снимки: Лъчезар Лозанов
Калин Терзийски

В предкъсна доба на 24 ноември Калин Терзийски представи новия си роман. Приветствайки насъбралите си приятели и почитатели на открито, на стълбите пред галерия „Лампион” в София, авторът си призна: „Романът „Аз и Бог” (изд. „Лексикон”) е написан от мене с помощта на Христина Крумова. Винаги когато реша да пиша роман, първо си казвам: „С коя красива дама искам да го напиша?”. Защото за някои писането може да е обичайно занимание, при което полагат усилие, за да си изкарат хляба, но при мене трябва да е свързано с огромно удоволствие, каквото изпитват каторжниците в каменните кариери. В смисъл – потресаващо! Тече кръв, но продължаваш. Затова ми трябва жена до мене... Първо реших да пиша роман, а след това почнах да мисля какъв да бъде той. Този роман наистина прилича на „Алкохол” – сякаш аз се върнах към хашлашкото си писане, говоря ту като професор, ту като хашлак...”.

Задачата на музата Христина е била да изслуша 400 часа от неговия говор – един човек, който пише, за да разкаже целия свят.

Както знаем, творбите на Калин Терзийски са с безкраен финал. Случките и героите са заключени в едно цяло, което се върти. Търсенето на Бог не може да е целенасочено, пътищата към него са неочаквани. „Просветлението се получава, тогато се откажеш да търсиш просветление” – заключи Калин Терзийски.
Сред гостите на премиерата бяха Здравка Евтимова, Бойко Ламбовски, Хайри Хамдан, Лъчезар Лозанов и други писатели и художници, които преодоляха студа чрез обилно количество алкохол...

Коментари

Задължително поле