АИКБ призовава за промяна на дефиницията за малки и средни предприятия

Главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова призова г-жа Кристин Шрайбер, директор в главна дирекция Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и предприятия на Европейската комисия да стартира оценка на това доколко дефиницията за МСП е актуална на съвременните предизвикателства, пред които те са представени, по време на специална дискусия, проведена днес в Солун. В отговор, г-жа Шрайбер огласи намерението на Комисията да започне публична консултация по този въпрос в началото на следващата година, когато ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз ще се поеме от България.

В дискусията взеха участие представители на Европейския инвестиционен фонд, на Европейския икономически и социален комитет, на гръцкия бизнес, евродепутати, политици.

„Въпреки, че МСП се декларират като фокус на икономическите политики в Европейския съюз, представителите на бизнеса считат, че все още е на лице съществени неефективност при формулирането и прилагането на мерки за тяхната подкрепа. Основният проблем произтича от това, че особеностите на различните групи МСП не се отчитат в този процес, а също и от факта, че дефиницията за МСП е остаряла и не отразява съвременните реалности. Ползването на брой заети като водещ критерий оставя извън обхвата на мерките за подкрепа множество предприятия, които са малки и средни от гледна точка на осъществявания оборот, но осигуряват заетост на по-голям брой работници – особено в страните - членки с по-нисък стандарт“, подчерта Милена Ангелова.

В дискусията проф. д-р Стефан Петранов, в качеството си на експерт на АИКБ, очерта основните насоки за подобряване на достъпа до финансиране на МСП, като подчерта необходимостта от по-прецизно обвързване на финансовите инструменти с потребностите на бизнеса, от предоставянето на точна и навременна информация за възможностите за финансиране, както и от развитието на капиталовите пазари.

Участниците във форума подчертаха важната роля на работодателските организации като изразител на интересите и потребностите на МСП. Те се обединиха около необходимостта за ефективното прилагане на принципа „мисли първо за малките“, включително посредством вменяването на подобен ангажимент посредством нормативна уредба в рамките на Европейския съюз. Те призоваха за по-тясно сътрудничество, за диалогичност и отчитане на мнението на работодателските организации при вземането на решения не само на национално, но и на регионално и местно равнище. Основен извод от обсъжданията беше необходимостта инструментите за подкрепа да бъдат по-тясно съобразени със специфичните потребностите на различните групи МСП. Беше подчертана и чувствителната полза на грантовото финансиране, в сравнение с по-скъпите и по-малко ефективни от гледна точка на бизнеса финансови инструменти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика