Тръмп обвини Китай за изострянето в тона на Северна Корея

Манчестър Юнайтед е обявен за най-скъпия отбор в света

Времето ще бъде слънчево

Вapиaнт 1 се падна на матурата пo избиpаем предмет

Гаджев остава далеч от „Герена“

На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

АИКБ призовава за промяна на дефиницията за малки и средни предприятия

Снимка АИКБ

Главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова призова г-жа Кристин Шрайбер, директор в главна дирекция Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и предприятия на Европейската комисия да стартира оценка на това доколко дефиницията за МСП е актуална на съвременните предизвикателства, пред които те са представени, по време на специална дискусия, проведена днес в Солун. В отговор, г-жа Шрайбер огласи намерението на Комисията да започне публична консултация по този въпрос в началото на следващата година, когато ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз ще се поеме от България.
В дискусията взеха участие представители на Европейския инвестиционен фонд, на Европейския икономически и социален комитет, на гръцкия бизнес, евродепутати, политици.

„Въпреки, че МСП се декларират като фокус на икономическите политики в Европейския съюз, представителите на бизнеса считат, че все още е на лице съществени неефективност при формулирането и прилагането на мерки за тяхната подкрепа. Основният проблем произтича от това, че особеностите на различните групи МСП не се отчитат в този процес, а също и от факта, че дефиницията за МСП е остаряла и не отразява съвременните реалности. Ползването на брой заети като водещ критерий оставя извън обхвата на мерките за подкрепа множество предприятия, които са малки и средни от гледна точка на осъществявания оборот, но осигуряват заетост на по-голям брой работници – особено в страните – членки с по-нисък стандарт“, подчерта Милена Ангелова.

В дискусията проф. д-р Стефан Петранов, в качеството си на експерт на АИКБ, очерта основните насоки за подобряване на достъпа до финансиране на МСП, като подчерта необходимостта от по-прецизно обвързване на финансовите инструменти с потребностите на бизнеса, от предоставянето на точна и навременна информация за възможностите за финансиране, както и от развитието на капиталовите пазари.

Участниците във форума подчертаха важната роля на работодателските организации като изразител на интересите и потребностите на МСП. Те се обединиха около необходимостта за ефективното прилагане на принципа „мисли първо за малките“, включително посредством вменяването на подобен ангажимент посредством нормативна уредба в рамките на Европейския съюз. Те призоваха за по-тясно сътрудничество, за диалогичност и отчитане на мнението на работодателските организации при вземането на решения не само на национално, но и на регионално и местно равнище. Основен извод от обсъжданията беше необходимостта инструментите за подкрепа да бъдат по-тясно съобразени със специфичните потребностите на различните групи МСП. Беше подчертана и чувствителната полза на грантовото финансиране, в сравнение с по-скъпите и по-малко ефективни от гледна точка на бизнеса финансови инструменти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.