Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 9 декември 2019

На 9 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 09.12.2019

Financial Times: България привлича рекордни технологични инвестиции София има потенциал за технологичен център

Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от „Улица Сезам“

Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив

Външният министър на Украйна оповести каква позиция ще защитава Зеленски в Париж

Еврокомисарят по икономика иска разхлабване на бюджетните правила в ЕС

Художествената академия остава без голи модели заради липса на пари

В Сараево отмениха публичните прояви заради мръсния въздух

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

Богат урожай, малко зрители И този „Златен ритон“ доказа, че документалното и анимационното ни кино си струват правенето и гледането, дори с излишните дължини

Дерат седем кожи за Нова година у нас Двойно по-евтин ни излиза празникът при съседите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 9 декември 2019

Горя стая на общежитие в „Студентски град”

АИКБ призовава за промяна на дефиницията за малки и средни предприятия

Главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова призова г-жа Кристин Шрайбер, директор в главна дирекция Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и предприятия на Европейската комисия да стартира оценка на това доколко дефиницията за МСП е актуална на съвременните предизвикателства, пред които те са представени, по време на специална дискусия, проведена днес в Солун. В отговор, г-жа Шрайбер огласи намерението на Комисията да започне публична консултация по този въпрос в началото на следващата година, когато ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз ще се поеме от България.
В дискусията взеха участие представители на Европейския инвестиционен фонд, на Европейския икономически и социален комитет, на гръцкия бизнес, евродепутати, политици.

„Въпреки, че МСП се декларират като фокус на икономическите политики в Европейския съюз, представителите на бизнеса считат, че все още е на лице съществени неефективност при формулирането и прилагането на мерки за тяхната подкрепа. Основният проблем произтича от това, че особеностите на различните групи МСП не се отчитат в този процес, а също и от факта, че дефиницията за МСП е остаряла и не отразява съвременните реалности. Ползването на брой заети като водещ критерий оставя извън обхвата на мерките за подкрепа множество предприятия, които са малки и средни от гледна точка на осъществявания оборот, но осигуряват заетост на по-голям брой работници – особено в страните – членки с по-нисък стандарт“, подчерта Милена Ангелова.

В дискусията проф. д-р Стефан Петранов, в качеството си на експерт на АИКБ, очерта основните насоки за подобряване на достъпа до финансиране на МСП, като подчерта необходимостта от по-прецизно обвързване на финансовите инструменти с потребностите на бизнеса, от предоставянето на точна и навременна информация за възможностите за финансиране, както и от развитието на капиталовите пазари.

Участниците във форума подчертаха важната роля на работодателските организации като изразител на интересите и потребностите на МСП. Те се обединиха около необходимостта за ефективното прилагане на принципа „мисли първо за малките“, включително посредством вменяването на подобен ангажимент посредством нормативна уредба в рамките на Европейския съюз. Те призоваха за по-тясно сътрудничество, за диалогичност и отчитане на мнението на работодателските организации при вземането на решения не само на национално, но и на регионално и местно равнище. Основен извод от обсъжданията беше необходимостта инструментите за подкрепа да бъдат по-тясно съобразени със специфичните потребностите на различните групи МСП. Беше подчертана и чувствителната полза на грантовото финансиране, в сравнение с по-скъпите и по-малко ефективни от гледна точка на бизнеса финансови инструменти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.