На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

АИКБ: Спрете да лъжете и клеветите, г-н Димитров

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) разпространи съобщение, в което обвинява синдикалните лидери Пламен Димитров (КНСБ) и Димитър Манолов (Подкрепа), че са сложили в устата на лидери на работодателски организации изрази, които те въобще не са изричали. Организацията настоява за извинение, особено от Пламен Димитров.

Ето и текста на прессъобщението:

Спрете да лъжете, клеветите и доносничите, г-н Димитров!

Вчера, 26 юли 2017 година, лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа” – г-н Пламен Димитров и г-н Димитър Манолов са си позволили по съвършено долнопробен и недопустим начин да сложат в устата на лидери на национално представителни работодателски организации, в частност на г-н Васил Велев, председател на УС на АИКБ, твърдения и изрази, които те не са употребявали. За да не тиражираме допълнително и излишно подобни клеветнически твърдения, ще цитираме само един абзац от изявлението на господата Димитров и Манолов:
„… На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени „търтеи, мързеливци и престъпници“ (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК).

Всеки човек, владеещ български език, разполага с възможността да изслуша цялата пресконференция и да провери доколко подобни грозни епитети са били използвани по адрес на българските работници и служители.

След прослушването му непредубеденият слушател ще се убеди, че такива неща НЕ са казвани. Безспорно, ние твърдим, че под натиска на синдикатите, включващ откровени манипулации, заплахи от типа на „камък върху камък няма да остане“, а напоследък и нагли лъжи, у нас се провежда погрешна политика по доходите. Ние наистина твърдим, че тази политика се провежда с използването на командно-административни методи, които са приложими при плановите икономики, но не и в условията на пазарна икономика.
Тази политика действително (и за това ние отдавна представяме съответните доказателства) толерира и награждава ниската квалификация и нежеланието за каквото и да е професионално усъвършенстване. И така, тази политика наистина награждава мързела и ниската квалификация и наказва трудолюбивите работници, които повишават своята квалификация и производителност.

Ние наистина сме доказали със статистически данни, а не с обиди и нападки, че неквалифицираният труд у нас е опасно надценен и нямаме намерение да се отказваме от тази си гледна точка. Тя обаче по никакъв начин не представлява агресия срещу работниците или пък срещу синдикатите. Това е диагноза на една ситуация, която в редица региони и отрасли е достигнала до УРОДЛИВИ и напълно неприемливи диспропорции.
Отделен въпрос е, че корупционната среда, която продължава да избуява например в сферата на инвалидните пенсии, наистина отглежда търтеи, които срещу определени рушвети получават възможността да получават пари на гърба на социално осигурителната система. Това синдикатите го знаят прекрасно, и едва ли биха го отрекли. Но това НЕ е нито обида, нито нападка към честните и трудолюбиви български работници, които носят на гърба си цяла прослойка от хитреци с фалшиви инвалидни пенсии.

На пресконференцията в БТА на 24.07.2017 г. работодателските организации защитиха убедително тезата си с много аргументи и факти от официалната статистика. Безсилни пред тежестта на фактите и на истината, Пламен Димитров (не за първи път) и изненадващо за нас и г-н Димитър Манолов, прибегнаха в отговор до тиражирането на чудовищни изопачавания, които просто представляват лъжи и клевети. Както подчертахме по-горе, в това може да се убеди всеки сам, благодарение на развитието на технологиите.

Ние се обръщаме персонално към г-н Пламен Димитров, като към лидер на КНСБ, но и като човек, който и преди си е позволявал грозни квалификации и вербална агресия:

Спрете да нагнетявате обстановката, г-н Димитров! Лъжите, клеветите и словесните манипулации не са аргументи в спора! Не приписвайте на хора, които много добре си знаят мярката на изказа, да са обиждали българските работници, както и техните организации. Председателят на УС на АИКБ, Васил Велев не е изричал подобни хули, както впрочем и г-н Божидар Данев.

Всеки човек, който е свикнал да търси във всяко нещо рационална причина, би се запитал защо господата Димитров и Манолов се ангажират с твърдения, които могат толкова лесно да се опровергаят? Отговорът ние намираме във факта, че благодарение на ясната позиция на Европейската комисия и на действията на българското правителство, ние сме изправени пред приемане на нов механизъм за договаряне на минималната месечна работна заплата за страната.

Този факт, очевидно не се харесва на тези представители на синдикатите, които предпочитаха досегашното непрозрачно (по оценката на Европейската комисия) определяне на МРЗ. Наистина, много по-лесно е да търгуваш социалния мир двустранно с изпълнителната власт, а на работодателските организации просто да се съобщава за резултата. Има всички изгледи това нещо да отиде в миналото.
Затова някои хора може би смятат, че взривяването на социалния диалог точно в навечерието на поредния кръг на преговорите за механизма за определяне на МРЗ е „изящен тактически похват”, който да спре преговорния процес и да запази за неопределено време сегашното положение.

Тук ние сме длъжни да кажем следното:

Уважаеми социални партньори от синдикатите!
Ние, българските работодатели високо ценим своите работници. Нашите добросъвестни и квалифицирани работници, заедно с добрия мениджмънт са изпратили нашите компании на високи позиции в класациите на българските публични дружества. Ние не преставаме да мислим как да задържим своите добри работници и служители, борим се със сивата икономика и се противопоставяме на лошите практики в страната.
Ние държим на своите работници и служители. Затова не ни вкарвайте в образа на безотговорно приказващи хора. Крайно време е да спрете с лъжите, клеветите и доносите!

Крайно време е г-н Димитров да се научи да слуша и други, освен своя глас, да разбира чутото и едва тогава да говори, ако има какво да каже!

От името на АИКБ очакваме извинения за клеветите и доносите. Социалният диалог изисква от нас да формулираме ясно позициите си, да търсим необходимите компромиси и да постигаме съгласие. Ако сте на същото мнение – нека продължим преговорите си за преосмисляне на политиката по доходите. Ако искате социалният диалог да се трансформира в два отделени монолога, по всичко изглежда, че знаете как да го постигнете.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

  1. статията е нагла, особено в частта за търтеи по отношение на инвалидите и опаснонадцененост на труда на най-ниско квалифицираните.
    като не им харесва – да си затварят производствата и отиват в германия…

    1. Вервайте на Домуз чорбаджи, на Вълев със свинските очички и на оня нагъл лъжец Динев, дето към една истина гарнира 20 лъжи.
      И в Китай шивачките вземат повече от наште „търтовки“.
      Нека тия кръвопиици обяснят защо 2 000 000 избягаха от България ?!
      Не вярвам, че е заради „високите“ заплати.

      1. мдаааа… кат споменаваш за китай се сещам как плевнелиев се гордееше, че чуждите фирми (даже украинските) идвали у нас, а други се изтеглят от китай, виетнам и индия пак за да дойдат у нас.

  2. Манията за величие е нещо страшно. На лидера на този измислен АКРИБ ще му кажа следното – ако искате да си имате бизнес – минимално заплащане – 1500 лв. Това е банда от търгаши окрали от тук и там разни предприятия, с болни амбиции и незнам още какво. Тези измислени бизнесмени да спрат да говорят глупости и ….ако не им оттърва – ДА СЕ МАХАТ от държавата.
    Още нещо паднат ли парите на хората- пада правителство и накрая вие ще отнесете – МНОГО ЖЕСТОКО. Не си мислете че сте недосегаеми

  3. Най големите търтеи са синдикалните лидери. Нези некадърници като Пламен димитров и манолов по един век да има как ще останат по местата си защото други нищо не могат да вършат освен празнодумие и палавраджийство. Особено този пламен безсрамник.свърши нещо полезно през живота си.познавам го много добре.най големият рекетьор.няма никаакви синдикати на никой не са помогнали.

    1. А за търтея Божидар Данев, също несменяем председател, нещо да кажеш? Каква е професионалната квалификация на тази особа, която през всичките изминали години само иска от държавата, но какво дава – никой не знае.

  4. Некадърна бизнесноменклатура прокудила хиляди да скитат немили, недраги по чужбината. Време е да отивате на бунището заедно с тези дето ви създадоха. От къде взехте милионите, мутри крадливи.

  5. А работодателите кога ще си поемат дела вина за ниската производителност поради калпави процеси и слаба организация по тяхна вина? Също и за разгонването на младите и квалифицирани работници!

    1. Ниска производителност има само в главите на „работодателите“ – използват я, за да прикриват алчността си.Ако нямаха печалби,как щяха да живеят в лукса, който нагло демонстрират?

    2. Ниската производителност е следствие от нищожните инвестиции в технологии, машини, специалисти и др. И вината за това е в т.н. „работодатели“. Техните действия са безогледна експлоатация на държавата и хората и искат това да продължава безкрай. /Да поясня: от държавата т.е от нашите данъци експлоатират обучени в държавни училища и институти специалисти/

  6. Nie rabotodatelite na BG cenim mnogo svoite rabotnici – I za da ne se napivat I da sa sveji nai-dobre e da ne I’m davame zaplata! E ako se naloji shte I’m dadem malko podayanie – po 1 min. rabotna zaplata 400 leva, kolkoto da ne mogat I parnoto si da platyat – no tova samo, ako se naloji! Abe kvo iskate be te silnite ikonomiki nemat sindikati shtoto, pa I rabotnicite ni pasat treva I ne sa nayasno. Ama pa I kak vi vrutnahme s pensiikite – pensiika na 65 /koga shte ya dojiveete debili neznam/, pa I s 40 godini staj e krasota I da dojiveete do 65 da vi vidim shte imate li staja – nie ne vzemame druti rabotnici nad 50 godini. Abe rai e tova BG – ne vijdam shto taka revete – ei na nema investicii, kradem sichko, mrete si ot glad I si traete – EI MNOO UVAJAAME NIE TEZI RABOTNICI BE – NE RABOTNICI A OFCE! KRIB = Krajbi Reket Izmami Banditizam!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.