На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Академик Петър Иванов – шеф на Демографския институт към БАНИ, пред „Труд“: България се топи с по 9 души на час Няма по-малодушна от българската нация в света

Навръх Петровден в петък официално на брояча на населението към ООН бе изписано, че България пада под 7 милиона души. Освен това страната ни е и шампион по смъртност в света, последна по раждаемост. Защо се стигна до тези печални факти, какви са тенденциите за следващите години и как е в другите страни. По тези въпроси разговаряме с един от най-големите специалисти по демография у нас академик Петър Иванов.

– Преди няколко дни – на Петровден, броячът на населението на ООН отчете, че България официално вече е под 7 милиона. Макар неофициалната статистика да сочи, че отдавна не сме толкова, друго си е да го кажат от ООН. Тъжно звучи това, академик Иванов, нали?
– Това е най-тъжният ни Петровден. Може да звучи ужасно, но камбаните бият на умряло. България е в най-голямата си демографска катастрофа, тя е в клинична демографска смърт. Страната ни умира, погиваме! Защото ние намаляваме и изчезваме най-бързо в света. Имаме най-високата смъртност. За 9 години се качихме от 19 място на първо по смъртност пред такива държави като Сирия и Афганистан – в които има войни. Дори сме пред държави като Свазиленд, където има СПИН.

– Какви са данните за раждания и за смърт на година?
– Ражданията официално са 60000, а умиранията – 110 000 на година. Разликата между тези две числа е минус 50 000. Но имаме и емиграция – а тя средно на година у нас е 30 000. От КНСБ дори говорят за 40 000, а някои отчитат и 50 000. Интересно е да кажем, че за един ден тези числа правят следната картина. Всеки ден у нас се раждат средно 164 деца – по 7 деца на час, а умират 301 души или 13 души на час, емигрират на ден пък 82 души или трима на час. Като се изчислят тези данни, излиза, че минус 9 е числото с което намаляват българските граждани на час, а на ден то е 220. И ако, погледнем брояча на ООН сега, ще видим, че от Петровден насам българите сме намалели с още повече от 600 души.

– Как стигнахте до тези минус 9 души, с които казвате, че намаляваме всеки час?
– Ако вземем етническата страна на въпроса, която се премълчава, ние в Демографския институт към БАНИ сме установили следното. Всеки ден намаляваме с 220 души, или 9 души на час, като това намаление в действителност е минус 13 етнически българи и плюс 4 цигани, (-9=-13+4), т.е. българите намаляват с 13 и стават малцинство, а циганите се увеличават с 4 и стават мнозинство в Отечеството ни. Значи етническите българи намаляват и изчезват, а циганите се увеличават всеки час с 4 души. И това общо прави, че населението на България – цигани и българи, намалява с 9 души.

– Картината е потресаваща, не бих могла да оспоря казаното от вас. Но доста от коментарите след новината от ООН за нас бяха: по-добре качество, отколкото количество. Как ще отговорите на това?
– Много ви благодаря за този въпрос. На тезата за качество срещу количество, ще отговоря само с факти. Много интересно е да видим какви са тези 164, които се раждат на ден у нас. По статистически данни, публикувани официално (за неофициалните не ми се говори), се установи, че 55% от тях нямат за официален език българския. Ще ви го кажа и така: това са 91 новородени деца, които са родени от майка, която няма за майчин език българския. Друга подробност – 11% от тези 164 – това са 18 на брой средно на година, са недоносени. Значи всяко 10-то дете е недоносено, защото се ражда от малолетни майки. Изоставени са по 2 от тях, тоест 5%. А три процента от новородените или 10 деца от родените днес са с малформации. Не ми се говори за децата, които после ще се разболеят от астма, от диабет, а те са голямо число, нито пък за децата, които са затлъстели, които също не са малко.

– Много числа, академик Иванов, и всичките са ужасяващи…
– Ето, че и вие се хванахте за главата. Но има и още факти: от непълнолетни майки на ден се раждат 13 деца. Ето ви едно официално обявено число от НСИ – 3061 бебета са родени през 2015 г. от непълнолетни майки. Това е демографската картина на умиращата в демографски план България. Тя е ужасяваща – на първо място по смъртност, на последно по раждаемост в света. Интересно е, когато се сравняваме с другите страни – нашите политици и експерти много обичат да казват, че навсякъде има демографска криза.

– А не е ли така?
– Ами не е! От 235 страни в света 195 от тях увеличават населението си и то с изключително големи проценти, вкл. и в братска Турция. В най-скоро време те ще стигнат 99-100 милиона, а ние ще се смъкнем според прогнозите на Евростат, ЦРУ, ООН и Световната здравна организация (СЗО) някъде на 4 милиона. От тях болшинството ще бъдат от циганския етнос, а българите ще са малцинство.

– Я дайте повече информация за това – къде намаляват най-много, за да направим сравнение?
– От 235 страни само 40 намаляват. В отчетите може да се види, че от тези 235 страни 195 не са комунистически или социалистически. Те са страни с т. нар. капиталистическа икономика. 40 са и бившите соцстрани и сегашните като Китай, Куба, Виетнам и др. И сега вижте какво сочат още данните на ООН: от тези 40 намалението на населението е в 19, тоест в 50 на сто от тях. А другите страни, в които е нямало комунизъм, но намаляват, са само 5%. Десет пъти разлика – 1000 %. Това не е случайно съотношение, значи има някакъв фактор, който действа. Излиза, че всички посткомунистически страни имат проблеми със смъртността си. А от 19-те страни с най-голяма смъртност и най-голямо намаление в света – 16 са минали през социализма и само три от тях – Япония, Гърция и Португалия, не са.

– В тези 30 години след промените се наслушахме, че комунизмът ни е виновен за всичко. Тогава обаче, като че ли нямаше тези демографски проблеми?
– Казвате това, защото тогава нямаше емигранти, а сега 2,5 милиона българи емигрираха. Освен това и не е вярно, че не е имало демографски проблеми. Аз съм съвременник на онези години и помня през 80-те какви решения на Политбюро и конгреси имаше. Професор Анастас Тотев от Софийския университет още през 1969 г. ми каза: “България умира, тя е в демографска катастрофа. След 100 години в България българите ще бъдат малцинство”. Бяхме много близки с него, заедно ходехме на мачове и той много неща ми споделяше. А проф. Минко Минков, който беше директор на Демографския институт към БАН, още през 1998 г. заяви: “България е пред демографска катастрофа”. След тези му думи първо го уволниха, а после закриха и Демографския институт. Преди няколко години уволниха и великолепната Ренета Инджова от шефското място на НСИ, когато тя поиска да обнародва числеността на българската администрация. Орешарски тогава я освободи, а тя наскоро сподели публично това.

– Вие обаче казвате и без да ви питат. Как пресметнахте за “Труд”, че администрацията у нас е 440 000 души, като Евростат сочи 137 000?
– Аз казвам нещата, но мен никой не може да ме уволни. Да, хората на бюджетна ясла у нас са 440 000 души. Ако някой иска, да оспори тези числа. Добре – в доклада на МС пише за 132 000, а Евростат – 137 000, но това не е голяма разлика. Тези хора обаче са само в централната администрация към Министерския съвет. Има към 559 министерски структури, а хората в тях имат 457 967 телефона. Пише го официално. Какво е това безобразие – как може 130 000 чиновници да имат по четири телефона! Нали знаете, че каквото и да лъже демографията, нещата винаги излизат наяве от някъде. Лъжем, че циганите са 300 000, а министърът на просветата твърди, че 55% от първолаците нямат за майчин език българския. Как тогава ще са 300 000? Освен това пак НСИ казват, че 64% от циганските майки раждали по четири деца и повече. Ако намаляват циганите за 10 години с 14%, както пак те твърдят, това означава, че средно циганката трябва да ражда по едно дете. А това просто не е вярно.

– Има един проблем, по който експертите предпочитат да мълчат, този за самоубийствата. Каква информация имате в Демографския институт за това?
– Мълчат експертите, да, защото данните са страшни. Знаете ли, че всеки ден в България се самоубиват по 5-6 души? Пак ние имаме един от най-високите проценти на детски самоубийства.

– Много сте черноглед, акад. Иванов, пепел ми на устата, но от всичко, което казахте досега, мнозина ще кажат, че сте лош пророк, дори лош човек…
– Това е статистика, който иска – да не вярва. А аз се явявам не лошия, а добрия човек, който казва тези истини и искам да се вземат мерки. Веднага! Защото много ме боли от това, освен статистик и психолог, аз съм и раним човек. Бях председател на настоятелството в едно русенско училище, където момченце в четвърти клас се самоуби. Аз не искам да се самоубиват деца, не искам България да намалява.

– Защо се самоубиват деца?
– Причините за самоубийствата не само на деца са най-различни. Според мен най-голямата е умопомрачителното неравенство, което има в България. У нас децилният коефициент по отношение на имуществото на 10-те процента най-богати към 10-те процента най-бедни хора е с 40 пъти разлика. В света е известно, че ако този децилен коефициент е над 20-25 пъти, стават конфликти, революции, граждански войни…

– У нас обаче българинът предпочита да протестира в социалните мрежи, а не на улицата?
– Защото е страхлив и това е резултат на 500-те години клане по време на турското робство, от убийствата през годините до 1944 година.

– Не говорите и политкоректно, академик Иванов.
– Не съм и не искам да съм политкоректен. Зная и още помня песента за Хубавата Яна, знам и за Батак и други неща. Който иска, да ме обори. Няма такъв народ, който да е толкова малодушен като българският. Като му направиш цената на парното толкова висока, че да не може да си го плати, той вместо да излезе на улицата да протестира, си маха парното или реже тръбите му в апартамента. А знаете какво правят гърци, сърби – все достойни хора, с чест. Ние предпочитаме да лаем във фейсбук. Само аз говоря за демографията и другите казват, че си измислям. Досега реално никой не е оборил всички данни, които представям.

– Може да мисля в теорията на конспирациите, но фейсбук не е ли измислен и заради това – да тушира напрежението, да си изкарваш яда писмено. Вие сте психолог, можете да намерите отговора.
– Фейсбук е социален отдушник, той е значим фактор в социалната психика. Може би и наистина спомага да не излизаме на улицата, защо да го правим, като безадресно и излегнали се пред екрана на лаптопа или телефона си лаем колкото искаме. Мързи ни да излезем пред парламента и да смъкнем тези хора, които си гласуват горе-долу по 8000 лева заплата, на много от тях по толкова се връзва възнаграждението им. Със 100 дни отпуск за година и с безкрайно други бонуси. Знаете ли, че депутатската заплата в Румъния е 1800 евро, минималната пенсия 242 евро, а минималната заплата 408 евро? За нашите да казвам ли – в същия порядък числата са 3000 евро, 106 евро и 255 евро.

– Кажете нещо оптимистично, толкова песимистично интервю отдавна не съм правила.
– Сладки работи има само в сладкарницата. В демографията днес няма нищо оптимистично.

– Най-тривиалният въпрос – има ли и какъв е пътят към храма, и въобще има ли накъде да вървим?
– Пътят към храма за мен е извънредно положение и много сериозен конфликт. Без конфликт – както стана в съседните ни държави – Румъния, Гърция, Турция – няма да можем да решим проблема с фалшиви избори, с мъртвите души, купените гласове и други алабализми.

– Значи революция е решението, така ли? Обаче хора за революция виждате ли на хоризонта, водачи има ли?
– Да, така излиза – революция му е майката. Не знам дали има водачи. Няма индианци, защото младите хора ги няма в България. Всеки млад човек, който знае малко английски – какво да прави тук? Да остане и някой да го излъже с 300 лева заплата. Искаме да вземем работници от Украйна, от Молдова и къде ли не. Е, сега нали ги взеха на Слънчев бряг, само че трудно работят и те. А не могат и да ги уволнят, защото ги закопчаха с едни договори… Не мога да лъжа, че сме в грандиозен растеж, както говорят. В Русе имаше 150 завода, сега няма нито един. Всичко е нарязано на скрап и е в офшорните сметки. Това е, тъжна е картинката, много тъжна.

Нашият гост
Социалният психолог акад. д-р Петър Иванов е роден и живее в Русе. Той е един от основателите и пръв ръководител на катедра “Психология” във ВТУ “Св. Кирил и Методий” и във Варненския свободен университет. Директор е на Демографския институт към БАНИ. Автор е на много книги и учебници, научни статии, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на около 30 национални изследвания и проекти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (28)

 1. ЗАЩО НЯМА КОМЕНТАРИ ОТ СЕДЕСАРЧЕТА ИЛИ СОРОСОИДЧЕТА? БОЙКО БОРИСОВ ОПРАВЯ МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.

 2. Този "професор" от коя държавна ясла се обади?!?!? каза:

  като собственик на земята и стана си, българинът има 4 – 5 деца. Като наемен работник в панелка по 1 – 2. Фрапантния спад на раждаемостта започва през ’50 год. с доброзорната индустриализация. Чрез инструмент „свръх индустриализация“, комунизма постига целите си – разсипване на семейството. Разбива и националната икономика, като подменя експортно ориентираното земеделие и лека промишленост, с импортно ориентирана индустрия

  1. Путин е виновен и за ситуацията у нас и за индустриализацията със същите последици в германия…

 3. Dokato ima OVCI sha ima i BULCI, hubavoto e che OVCITE se topiat s 9 na den каза:

  Nishto novo. Vsichko tova otdavna si go znaem. Vaprosa e kakvo se pravi po vaprosa – edno golemo nishto. A naroda v BG si e typ I prost, naiven, otchaivashto selski, robska pomia. Eto za tova umnite byahat ot bg – tuk skoro samo mangalogovoriashti shte ima. A na onia debili v parlamata shte im seknat dobrite pari – ama teh da ne gi mislim – te imat pari da zabegnat v druga strana da jiveyat dobre – ya ohranenia bai Boko kolko pare trupka v bratska U$. Traikaite si , spete kakto vi se hiliat gurcite I chekaite da jiveete dobre I dostoino.

 4. Ега ти простотията, пак турчолята виновни. Бре, амсалак, майката на Вазов, когато е била „Под Игото“ е родила и отгледала 9 / Девет/ деца.

 5. Не е малодушен българинът, обезглавен е народът и затова така изглежда. И другите европейски народи са обезглавени и с наличното предателско водачество изглеждат още по-малодушни и от нас, при все че се намират в много по-добро икономическо състояние и в много по-толерантно обкръжение околои страните си. Не са малодушни германците, а са окупирани като нас и затова се държат като оце, докато нашественици им изнасилват жоените и щерките.

 6. 1. За държавата като институция не е важно дали поданниците й са „българи“, „турци“, „цигани“, „евреи“, „арменци“ ,“германци“, „руснаци“ и т.н. Тя е „сляпа“ към понятията народност, майчин език, раса, Вероизповедание, пол и социалин произход. Това е в основата на държавността, иначе няма равноправие и държавностно отношение към ЧОВЕКА.
  2.Поради посочените по-горе ОСНОВНИ ПРАВИЛА НА ДЪРЖАВНОСТТА, няма никакво значение какви деца се раждат днес, циганчета, турчета или българчета…Те са чеда на една и съща земя и са БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. Поради тази причина този професор просто е ФАШИСТ и като такъв подлежи на съд и присъда.
  3. За да се подобри демографията държавата трябва да отделя по-вече средства на многодетните семейства, да им дава примерно безплатни жилища, безлихвенни и дългосрочни кредити до като децата завършат висшето си образование и започнат работа.
  4. Българинът трябва да се вайка а обезателно трябва „да люби половинката си“, да се жени млад „(24-28 г.) за да може да прави много деца. Трябва да се сложи край на „ние живеем заедно, без брак“ и да се върне към устоите на семейството и да брани семейния начин на живот.
  5. Българката трябва да спре да си развява байряка над път и под път и да ражда деца, да е моногамно същество и да бъде предана към съпруга си.
  Това са решенията на въпроса. И спрете да се хващате на турския рязън. От както ви оставихме на саме линеете и намалявате.
  3.

  1. Бих приел написаното с някои забележки. Но нека напише m., деца има, те в Б-я ли жиевят, евент. внуци.

  2. Бих приел написаното с някои забележки. Но нека напише m., деца има ли, те в Б-я ли жиевят, евент. внуци.

 7. Няма как циганите да стана повече от българите защото просто няма кой да ги храни.

 8. И аз съм „фашист“-малоумнико!За нас най-важно е да се увеличава броят на БЪЛГАРСКИТЕ граждани.И тези,които изповядват християнската религия.Имаме два вида малцинства-качествени и паразитни.Към първата категория спадат арменците,евреите,каракачаните и хора от европейски страни заселили се да живеят у нас.Те са добронамерени,креативни,интелигентни и от тях ползата е безспорна.Към втората група принадлежат турците и циганите.Тези са пълна противоположност на първата група.Едните се препитават вечно от кражби,измами,тарикатщини и си живеят от време оно на гърба на БЪЛГАРСКИЯ народ.Другите имат огромна историческа вина към същия този народ.От съвместното съжителстване между двата етноса от 640 години насам те са извършили милион неизброими злодеяния към народа на чиято земя в момента живеят мирно и кротко.Етносите от втората група се отличават с крайно ниска култура и първично мислене.Въпреки,че живеят на гърба на БЪЛГАРСКИЯ народ те постоянно целят неговото претопяване и безвъзвратно ликвидиране.Подобни низки,нискоинтелигентни и недодялани хора вярват в аллах.Те признават само и единствено исляма и се държаят агресивно и гневно към другите религии.Умственият им багаж е оскъден,но те ясно осъзнават,че чрез свръхпродуктивност могат да претопят качественото местно население.За това и турците,и арабите се женят много млади и бързат да нафъкат минимум 7-8 деца,за да смалят бройката на „неверниците“.От самото раждане на мюсюлманина до самата му смърт те мислят само за това.За тях любовта не съществува.Жената трябва да ражда и да си стои в къщи.Но бройката на децата винаги трябва да е голяма.Докато ние християните,като по-висша категория хора не мислим така.“Хората“ от втората група се отличават с невиждана ненавист към БЪЛГАРСКИЯ народ и подобни преброявания ги радват

  1. не смятам, че има нормален човек, който да сложи соломон паси и коен, подкрепили крадеца луканов, България да тръгне в посоката която видяхме (предопределена от ДС агенти и партийци всякакви), в графата качествени.

  2. От това в какво положение си ти, нацията и държавицата ти се личи ,че пращиш от интелегентност и просперитет. А за правописа да не говорим. Злобата, завистта, ненавистта, (демек основните твой и на племето ти качества) са вредни за човешкия индивид, пречат му в развитието му. Да го имаш на предвид де.Ще се задавиш в собственната си злоба нещастнико. Към такива като тебе се отнасям с извъщение, защото до толкова сте отвратителни,че не сте способни даже нормално да мислите…

  3. А при вас, по-развитите племена жените служат за консумативи на пазара за жива плът. Единственно вие, българите си затваряте очите пред факта и реалността,че жените, дъщерите, снахите , дори и майките ви си продават плътта в Копенхаген, Брюксел,Мадрид, Берлин,Бон и други западни градове за да ви изхранват вас нещастниците-търтеи.
   Не си прави труда да говориш за Исляма, ти Християнството не знаеш, първо научи основното което проповядва всяка религия-любовта към ближния и тогава пръскай слюнки наред.
   Турчинът те опази цели 550 години, тогава имаше големи къщи в широки дворове, където имаше и многолюдна челяд,имаше много животни.Сега имаш една панелка от 50М2, жена на гурбет и мома в дискотека или кръчма.Това имаш сега. Нямаш достойнство, морал, чест, всичко това си го продал, дал си го на пазара. Нямам намерение да се уча от такъв нещожен индивид като тебе. Ти си вреден както на род и оточество,така и за човечеството.Край.

   1. бе, че и ти не си стока – не си, но си прав, че сега си имаме евроатлантически ценности – доразвитие на тези дето живота с партията ни насаждаше (не е случайно, че най-големите евроатлантици са бивши партийци… до един).

  4. Много грешни доводи давате,с петнадесет хиляди арменци и още толкова евреи живеещи в страната каква икономическа полза има като те не създават блага а симулират ,а за разлика от мързеливите българи ,етническите турци най-много работят и за това откакто все ги гоните тука все повече пропада,но с вашите промити мозаци друдно ще разберете,че когато делите хората в една страна няма проспиритет,това си личи от стандарта на живот в страната,нали ни управляват етнически българи….

 9. С нетърпение очаквам 2035 година. Ще довидя великият ден на великото възмездие…

  1. Кажи живот и здраве, че не се знае дали ще дочакаш 2025-та. Иначе жив и здрав.

 10. „ма4еник“-Май пак те изкараха от равновесие?Ти сам си го признаваш!Чакаш с нетърпение 2050 година,да го кажем.Е,И!?Пак ще ни има !!!Запомни го!А вие мюсюлманите дори и да се увеличите отново няма да сте станали хора-европейци.Не че ви отричам,но сте типично азиатски племена със средновековни порядки.Говориш за някакви 550 години,в които сте ме опазили!?!?!?А защо не кажеш как дойдоха турците в тези земи?И колко невинни хоира избихте,заради вашия проклет аллах?И как ни въведохте „кръвен данък“,та разплакахте всяка майка и баща!?Напоихте моята земя с кръв и сълзи и сега ми се репчиш с…наглостта си!!!!Ти ли бе-турчин кирлив и миризлив си построил на дядо ми голяма къща????Още малко ще кажеш,че и църкви сте строили вие-рязани прасета!Само събаряхте,трошахте,рушахте и нищо не съзиждахте.Ако имаш предвид джамиите-то това са ми най-противните и най-омразни сгради!Всяка джамия е достойна само за кочина ! Учудвам се,че един „мъченик за свинска вяра“ въобще говори за достойнство,чест и морал!?Настъпваш сънародниците ми-ти дето си по-долен от подметката на обувка.А какво ще кажеш за Батак 1876г.?Айде де!Мама ти да Е.Б..А мюсюлманска!Цял свят знае какво сътворихте!Още са ти кървави ръцете,а живееш спокойно сред същите,чийто деди съсякохте!Как да обичам мюсюлманина?Та вие колехте наред-жени,деца,стари хора!!!!!!И сега ми говориш за чест и морал!?!?!?Да Е.Б.А вярата ви ислямска!Когато някой ви каже истината-вместо да се засрамиш-скачаш,злобееш,отричаш и нападаш!!!А това,че след всеки съвременен терористичен атентат стои вярващ в аллах-защо не кажеш за това,ами бягаш в друго направление!?Какво като има българки като проститутки в Хамбург,Кьолн,Венеция и другаде?Това тежи ли ти?На мене ми тежи,когато някой твой събрат се снабди с взрив и убие десетки невинни като в Париж,Брюксел,Манчестър,Ню Йорк,Москва,Бестлан и много,много други места!Това е страшното,“мъченико“!Но ти го подкрепяш,защото така пожелал вашият аллах!?И се подписваш като такъв!Е.Б.Е.М ти верицата ислямска!!!Твоят ислям означава страх!Твоят ислям означава мъка,сълзи,трагедия!Твоят ислям означава несигурност!Твоят ислям означава война !!! За това-не на исляма !!!!Не на тази злобна религия!!!Не на войната,която уроди като“мъченик“желаят !!!

  1. Простако, безбожнико и лумпене жълтурков(саръев);
   1. Аллах е това което вие наричите Бог, западняците Год и т.н. и е ЕДИН за всички с различни имена безбожнико.Не го знаеш за това си мълчи защото рано или късно ще идеш при НЕГО.
   2. Не посягай на майка ми, не съм го направил на твоята майка. Ти да не мислиш,че всички майки с плътта си хранят нехранимайковци и безбожни търтеи като тебе. Болшенството го правят с честен труд и пот на чело по ниви и градини за да има какво да ядеш ти простако.
   3. Турците дойдоха на Балканите досущ както е дошла конницата на Великият Турчин Аспарух(Исперих), с тази разлика,че той дойде от към Дунава а Османците дойдоха от към Марица. Но преди да дойдат османците на балконите имаше достатъчно турци, авари, кумани, печенези …
   4. Ако осмонците бяха положили толкова усилия за да ви премахнат , колкото вие положихте през последните 160 години сега и помен нямаше да остане от тебе-виж народите на Азия, Африка и Америка-те говорят езика на поробителя и изповядват тяхната религия.
   5. Батак е измислицата на граф Игнатиев. Предлагам да направим ДНК тестове на кръвта по стените за да видим колко от тях са човешка кръв и колко животинска. Както и антропологическо изследване на черепите.Науката много напредна ще видиш,че черепите са дошли от гробовете на околните Мюслюмански села.А какво ще кажеш за закланото 16 годишно момче на Ахмет агата?
   6. За атентаторите аритметиката е проста -създадени и винансирани от ЦРУ и МОСАД за да се установят на богатите залежи на нефт и газ.
   7. Най-големите връгове на Израел бяха Сирия,Либия и Ирак-вече не съществуват на картата-поради „ислямския терор“ САЩ,Англия, и западните кръстоносци се настаниха там.
   8. Недей се пени, и да се пениш и да не се пениш ще изчезнете.

 11. турците са мръсни помияри.Те са утайката на Европа.Европейците ги използват да им работят.Иначе никакъв ум няма в турската глава.При тях умственото развитие спирая някъде около 12-13 годишна възраст.За това в нито една област няма турско откритие.Нашите комшии са по черния труд.Там ги бива.Интелигентната работа не е зца тях

  1. Стефке, пък такива като тебе ви карат да сервирате почти голички по кръчмите. Болшенството от вас намират работа пак при тези толкова омразни турци и живеят в техните махали.
   Турците в Европа отдавна прескочиха този праг за който говориш. Да, те работеха най-черната работа в Европа, но това беше преди 50 години, но те никога не предлагаха плътта си за да се изхранват,като тебе. Защото една туркиня посмее ли да наруши семейната традия си го намира яко, не е като твоето продажно племе. Я си мълчи защото виждам Стефките в България и извън нея какво правят. Няма българка на която да предложиш 150-200 Евро и да не легне под тебе. Знам го от опит. Моля те не се бутай сред мъже, ще каталясаш. Съблечи си дрехите, вземи тепсията и започвай да сервираш в бара за да ти се рабват…

 12. АКАДЕМИК ПЕТЪР ИВАНОВ ЗНАЕ ИСТИНАТА …………… НО НЕ Я КАЗВА. ВСИЧКО ТОВА КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА НА НАС БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА СВОИТЕ НУЖНИ ДИСКРИМИНАЦИОННИ УСЛОВИЯ УПРАВЛЯВАНИ С ФАЛШИВИ ИЛИ ИЗМАМНИ ПОСТАНОВКИ НА СИТУАЦИ В РЕЖИМ НА „ХУМАНЕН“ ГЕНОЦИД НАЛОЖЕН ПРОСТАШКИ ОТ ОРТОДОКСАЛНАТА ПЪРВИЧНА СЕКТА. В ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЦАРИ ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАН ХАОС ЧРЕЗ НЕАДЕКВАТНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ, КОЕТО ИЗГРАЖДА ТРАЙНО АНАРХИЯТА В ЖИВОТА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО – ЛИШАВАЙКИ ГО ОТ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ „ГАРАНТИРАНИ“ В ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. ЗАЩО Е ТАКА? – НАД 2,2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ СА ИЗЛИШНИ, 96% ОТ СОБСТВЕНОСТА В СТРАНАТА Е БЪЛГАРСКА, БЪЛГАРИТЕ РАЗПОЛАГАХА СЪС СОБСТВЕН ДОМ, ВИЛА, ОБРАБОТВАЕМА ЗЕМЯ ИЛИ ГОРА, 10 МИЛИАРДА СПЕСТЕНИ ПАРИ В БАНКИТЕ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА, ОТЛИЧНО ИЗГРАДЕНА ИНФРАСТРУКТОРА И ПРИРОДА….. ТОВА СА МНОГО ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ПЕРЕСПЕКТИВЕН И СЪЗИДАТЕЛЕН ЖИВОТ А КАТО ПРИБАВИМ БЕЗПЛАТНИТЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ, МОЩНАТА И ТРАДИЦИОННО СИЛНАТА НАРОДНА БЪЛГАРСКА АРМИЯ …………………… НА ЦИГАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМ Е ОТРЕДЕНА ДЕСТАБИЛИЗИРАЩА ДЪРЖАВАТА РОЛЯ ………………………. ДЪРЖАВАТА Е ЗАСТАВЕНА ДА СЕ ПОДЕЛИ МЕЖДУ АНОНИМНИ ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ – ОТЯВЛЕНИ СПЕКУЛАНТИ А ТОВА НАЛАГА УБИЙСТВА ИЛИ РАЗОРЯВАНЕ НА КРУПНИ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕНИ И ЗНАКОВИ БАНДИТИ, ИЗКУСТВЕНА БЕЗРАБОТИЦА, НАЛАГАНЕ НА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ ПОД МИНИМУМА ЗА ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВУВАНЕ, МАСОВО РАЗОРЯВАНЕ И ВИСОКА СМЪРТНОСТ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО, ВНАСЯНЕТО НА ВРЕДНА ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ ХИМИЧЕСКА ХРАНА ………. ЗАПЛАШЕНА Е СИГОРНОСТА НА ДЪРЖАВАТА: НАД 70% ОТ ХРАНИТЕЛНАТА НИ ВЕРИГА Е ВНОС, ВЪНШНА ОКУПАЦИОННА АРМИЯ ОСТАВЕНА БЕЗ КОНТРОЛ, ДЕМОБИЛИЗИРАНА И ДЕМОТИВИРАНА ПОЛИЦИЯ, ЖАНДАРМЕРИЯ И НИЩОЖНИ АРМЕЙСКИ ФОРМИРОВАНИЯ, ДЕМОНСТРАКТИВЕН НАГЪЛ ЦИГАНСКИ ТОРМОЗ НАД БЪЛГАРИ, НЕЗАКОНИЯТ ТРАФИК НА МИГРАНТИ ОТ ЦИГАНИ И СЪЖИТЕЛСТВОТО ПОМЕЖДУ ИМ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СЪДБАТА НА СИРИЯ – ОРЪЖИЕТО ЗА ТОВА ДЕЯНИЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ НАМИРА В СКЛАДОВЕТЕ НА ЧУЖДИЯТ НИ ЧУЖДЕСТРАНЕН ВОЕНЕН КОНТИНГЕНТ……………………..

 13. С писане по форумите не става.Деца трябват на България.Аз имам две и догодина мислим за трето.Трябват ни образовани бели българчета,а не неграмотни питекантропи.Само че държавата не подпомага по никакъв начин семействата с деца.Не съм получил и една стотинка помощ.А гледането на деца не е евтино.В Германия дават по 200 евро на дете.Ако и тук дават толкова за три деца ще е 1200 лв.И ще се оправи раждаемостта.Ама помощ нулева.

 14. До „маченек“-Написал си ми голямо писмо,но напразно.Няма как да ми повлияеш,за това ще бъде по-кратък.Не съм безбожник.Източнопровославен съм.Може да звучи невероятно,но почти половината ми приятели са или от турски произход или араби,но по-свестни от когото и да е.Говоря за истински приятели.Никой от тях не е като тебе,а са хора с огромни сърца.Имаш наглостта да ми споменаваш за Баташкото клане и да ме поучаваш,че било….измислено от граф Игнатиев!?А Макгахан чел ли си неграмотнико или не ти отърва да говориш по тази тема?Умишлено не цитирам написаното от дядо Вазов,защото ще кажеш,че той като наш човек е пристрастен!Повтарям-МАКГАХАН !!!Прочети го и ако си човек ще се отречеш от всичко турско!Дори трябва да се срамуваш,че си турчин!!!5 000 изклани напълно невинни хора!!!!!Не пет човека!Не 12-13,а пет хиляди !!!!!!!!!!А ти имаш свръх наглостта да ми говориш за някакво дете на този дето окървави Батак!?Дори името не му споменавам,защото то е по-черно дори от това на василий българоубиеца!!!Ако има начин бих изклал цялата рода на този….чийто име споменаваш,дето водеше башибозука да избие цял Батак!А той бил върнат в Цариград и ….награден от султана!!!Разбираш ли за какво става въпрос?На мен ми кипва кръвта, а той бил награден!?!?!?Ето по този основен показател стоим от двете страни на огромна пропаст.Вие турците така и на разбрахте какво е добро и какво зло!И до днес никой съвременен турчин не се възмути от Баташкото клане!а ние ви приемаме като равни!От нищо не сте лишени-вие внуците на едновремешния башибозук.Не търся отмъщение.Само ви припомням.Там където ние страдаме-вие тържествувате!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!! А вие с исляма няма как да прогресирате.Защото това е упадъчна религия,която не се вмества в съвремието.Още по-малко в бъдещето

  1. Скъпи ми жълтурков,
   Защо при вас винаги жертвите са с дви или три нули по-вече?От къде са дошли тези 5000 души в Батак,след като населението наброявало едва 2000 души тогава? И всички тези 2000 не са заклани, заклани са тези които са участвували в бунта и заколването на 16 годишния син на Ахмет ага.
   Говориш ми за Макгахан, един кръстоносец, който открито прокламира “ изчистването на географията от Исляма“.
   Той дошел ли е до Батак и видял ли е какво се е случило в околните Мюслюмански села на Батак, Чирпан, Панагюрище …? Не е? Вазов не е стъпвал в Батак, той посещава Батак много по-късно -през 1887 година за да напише „Епопея на забравените“ но това не е история, това е художественна творба, пълна с омразата на Вазов. А Вазов участвува „дейно“ в войната през 1877-78 година КАТО ПРОДАВА ЦИГАРИ НА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ и от там трупа доста имане.
   Жал ми е за такива като тебе. Омразата ви задавя, в безизходица сте, нямате нито история, нито традиций, нито вяра. За това така се рушите ежеминутно.
   Вие сте единственната нация която краде от собственната си държава. Хайди прав ти път и не се хващай за моя рязън.Баташко клане не е имало. Дайте възможност и ще ви го докажем с факти.

 15. Истината, която скриват от вас е, че популация под 60 000 души няма бъдеще. За радост сме над 5 000 000 българи, а по Света има поне още толкова. Другата истина е, че никой не е изследвал генетиката на българите, но не с представителни извадки, а почти на 100% за да се разбере веднъж за винаги коя от 20 групи е нашата и е преобладаваща. Примерно в Русия имат вече много точна карта на генотиповете си, а тук никой нищо не знае. Даже цигани и кавказки черкези в момента се имат за „патриоти“, а видимо са небългари.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.