Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Академичната общност почете Симеон Янев

Боян Ангелов връчва на проф. Симеон Янев юбилеен плакет от името на СБП.

Юбилейно честване по случай 75-годишнината на проф. Симеон Янев събра на 27 ноември в Големия салон на БАН над 150 видни интелектуалци, научни работници, колеги и бивши студенти на този изтъкнат наш литературовед. Към юбиляра беше отправено послание от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което беше отбелязан приносът му към българската наука.

Председателят на СБП Боян Ангелов връчи юбилеен плакет на Симеон Янев и в поздравителното си слово отбеляза: „В сложното и многообразно битие на родната литература вашето дело се откроява с ерудиция и всеотдайност, с постоянство, което вдъхновява последователите и съидейниците ви. Творческата ви палитра е разностранна и трудно може да се побере в един живот. Огромен е приносът ви за съхраняването на българската духовност!”

Подробно за литературно-изследователската дейност, романите и есеистиката на проф. Симеон Янев говори проф. Светлозар Игов: „Той е не само критик и литературен историк, но и перфектен редактор на много важни издания. Той дебютира като блестящ белетрист, през 1975 г. излезе първата му литературоведска книга „Критици и жанр”, после се придвижи към детската литература, след това написа един от най-интересните романи в литературата ни през 80-те години – „Биографии на писатели, генерали и трети лица”. Това е един съвсем нов жанр – епическа, но и интелектуална панорама на българския живот по време и между двете Световни войни. Нека отбележим и неговия роман „Биографии на отрепки”. Все още няма дистанция към времето, разгледано в тази книга, за да я четем като чисто литературно произведение.”

Симеон Янев е създател на специалността „Творческо писане” в СУ, съставител на капиталния труд „Атлас на българската литература”, автор на изследвания за Елин Пелин и много от съвременните автори.

Иван Гранитски говори за книгата „Класично и съвременно” и за най-новата „1876”, издания на „Захарий Стоянов”. „Очаквайте съвсем скоро на пазара един сборник с есеистика за съвременните ни разказвачи – от класиката до съвремието” – каза Гранитски.

Откъс от романа „1876” прочете актьорът Мариус Куркински.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.