Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Академичната общност почете Симеон Янев

Боян Ангелов връчва на проф. Симеон Янев юбилеен плакет от името на СБП.

Юбилейно честване по случай 75-годишнината на проф. Симеон Янев събра на 27 ноември в Големия салон на БАН над 150 видни интелектуалци, научни работници, колеги и бивши студенти на този изтъкнат наш литературовед. Към юбиляра беше отправено послание от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което беше отбелязан приносът му към българската наука.

Председателят на СБП Боян Ангелов връчи юбилеен плакет на Симеон Янев и в поздравителното си слово отбеляза: „В сложното и многообразно битие на родната литература вашето дело се откроява с ерудиция и всеотдайност, с постоянство, което вдъхновява последователите и съидейниците ви. Творческата ви палитра е разностранна и трудно може да се побере в един живот. Огромен е приносът ви за съхраняването на българската духовност!”

Подробно за литературно-изследователската дейност, романите и есеистиката на проф. Симеон Янев говори проф. Светлозар Игов: „Той е не само критик и литературен историк, но и перфектен редактор на много важни издания. Той дебютира като блестящ белетрист, през 1975 г. излезе първата му литературоведска книга „Критици и жанр”, после се придвижи към детската литература, след това написа един от най-интересните романи в литературата ни през 80-те години – „Биографии на писатели, генерали и трети лица”. Това е един съвсем нов жанр – епическа, но и интелектуална панорама на българския живот по време и между двете Световни войни. Нека отбележим и неговия роман „Биографии на отрепки”. Все още няма дистанция към времето, разгледано в тази книга, за да я четем като чисто литературно произведение.”

Симеон Янев е създател на специалността „Творческо писане” в СУ, съставител на капиталния труд „Атлас на българската литература”, автор на изследвания за Елин Пелин и много от съвременните автори.

Иван Гранитски говори за книгата „Класично и съвременно” и за най-новата „1876”, издания на „Захарий Стоянов”. „Очаквайте съвсем скоро на пазара един сборник с есеистика за съвременните ни разказвачи – от класиката до съвремието” – каза Гранитски.

Откъс от романа „1876” прочете актьорът Мариус Куркински.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.