Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Академичната общност почете Симеон Янев

Боян Ангелов връчва на проф. Симеон Янев юбилеен плакет от името на СБП.

Юбилейно честване по случай 75-годишнината на проф. Симеон Янев събра на 27 ноември в Големия салон на БАН над 150 видни интелектуалци, научни работници, колеги и бивши студенти на този изтъкнат наш литературовед. Към юбиляра беше отправено послание от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което беше отбелязан приносът му към българската наука.

Председателят на СБП Боян Ангелов връчи юбилеен плакет на Симеон Янев и в поздравителното си слово отбеляза: „В сложното и многообразно битие на родната литература вашето дело се откроява с ерудиция и всеотдайност, с постоянство, което вдъхновява последователите и съидейниците ви. Творческата ви палитра е разностранна и трудно може да се побере в един живот. Огромен е приносът ви за съхраняването на българската духовност!”

Подробно за литературно-изследователската дейност, романите и есеистиката на проф. Симеон Янев говори проф. Светлозар Игов: „Той е не само критик и литературен историк, но и перфектен редактор на много важни издания. Той дебютира като блестящ белетрист, през 1975 г. излезе първата му литературоведска книга „Критици и жанр”, после се придвижи към детската литература, след това написа един от най-интересните романи в литературата ни през 80-те години – „Биографии на писатели, генерали и трети лица”. Това е един съвсем нов жанр – епическа, но и интелектуална панорама на българския живот по време и между двете Световни войни. Нека отбележим и неговия роман „Биографии на отрепки”. Все още няма дистанция към времето, разгледано в тази книга, за да я четем като чисто литературно произведение.”

Симеон Янев е създател на специалността „Творческо писане” в СУ, съставител на капиталния труд „Атлас на българската литература”, автор на изследвания за Елин Пелин и много от съвременните автори.

Иван Гранитски говори за книгата „Класично и съвременно” и за най-новата „1876”, издания на „Захарий Стоянов”. „Очаквайте съвсем скоро на пазара един сборник с есеистика за съвременните ни разказвачи – от класиката до съвремието” – каза Гранитски.

Откъс от романа „1876” прочете актьорът Мариус Куркински.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.