Академичната общност почете Симеон Янев

Боян Ангелов връчва на проф. Симеон Янев юбилеен плакет от името на СБП.

Юбилейно честване по случай 75-годишнината на проф. Симеон Янев събра на 27 ноември в Големия салон на БАН над 150 видни интелектуалци, научни работници, колеги и бивши студенти на този изтъкнат наш литературовед. Към юбиляра беше отправено послание от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което беше отбелязан приносът му към българската наука.

Председателят на СБП Боян Ангелов връчи юбилеен плакет на Симеон Янев и в поздравителното си слово отбеляза: „В сложното и многообразно битие на родната литература вашето дело се откроява с ерудиция и всеотдайност, с постоянство, което вдъхновява последователите и съидейниците ви. Творческата ви палитра е разностранна и трудно може да се побере в един живот. Огромен е приносът ви за съхраняването на българската духовност!”

Подробно за литературно-изследователската дейност, романите и есеистиката на проф. Симеон Янев говори проф. Светлозар Игов: „Той е не само критик и литературен историк, но и перфектен редактор на много важни издания. Той дебютира като блестящ белетрист, през 1975 г. излезе първата му литературоведска книга „Критици и жанр”, после се придвижи към детската литература, след това написа един от най-интересните романи в литературата ни през 80-те години – „Биографии на писатели, генерали и трети лица”. Това е един съвсем нов жанр – епическа, но и интелектуална панорама на българския живот по време и между двете Световни войни. Нека отбележим и неговия роман „Биографии на отрепки”. Все още няма дистанция към времето, разгледано в тази книга, за да я четем като чисто литературно произведение.”

Симеон Янев е създател на специалността „Творческо писане” в СУ, съставител на капиталния труд „Атлас на българската литература”, автор на изследвания за Елин Пелин и много от съвременните автори.

Иван Гранитски говори за книгата „Класично и съвременно” и за най-новата „1876”, издания на „Захарий Стоянов”. „Очаквайте съвсем скоро на пазара един сборник с есеистика за съвременните ни разказвачи – от класиката до съвремието” – каза Гранитски.

Откъс от романа „1876” прочете актьорът Мариус Куркински.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура