Акад. Ваньо Митев пред „Труд news“: Безразличието на здравния министър към лечението за COVID-19 е смразяващо

Стратегията за борба с коронавируса на СЗО и многомилиардните фирми е погрешна

Фармацевтични империи финансират най-добрите научни списания и поради това публикуваме с големи усилия

Какъв е реалният брой починали от коронавирус у нас се оказва, че никой не може да каже, но цитираните дневни статистики могат да се умножат поне по 30. Това ни казва акад. Ваньо Митев, който не се е отказал от борбата си в нашите болници да бъде въведен метод за лечение на коронавирус, който е безотказен и с евтини медикаменти, за разлика от алтернативите, които предлагат фармацевтичните гиганти. 2154,3 лв. за опаковка паксловид срещу 12,37 лв. за колхицин.

Затова той иска да бъде свикан Консултативният съвет към здравното министерство, но сегашният ресорен министър проф. Христо Хинков избягвал темата, разказва пред „Труд news“ академик Митев.

- Наблюдава се нарастване на респираторните заболявания, включително и на COVID-19. Каква е сегашната здравна обстановка в страната, академик Митев?
- Преди няколко дни слушах по радиото наш математик, който каза, че дневно средно около 200 нови случая с COVID-19 се съобщават на официалния сайт на МЗ. Реалното число, обаче, според него се получава, като умножим по 30. Аз следя всекидневно официалните съобщения за смъртността от COVID-19 и доскоро тя бе около 100 на месец. Реално колко е, нямам представа. Здравното министерство изказва съболезнования на близките на починалите и с това се изчерпва неговата роля за спасяване живота на болните.

- В интервюто Ви за „Труд news“ от 21 ноември миналата година Вие предложихте да бъде свикан Консултативният съвет към МЗ и да бъдете изслушан за прилагания български метод за лечение на COVID-19, който според Вас е по-ефективен от това, което предлага СЗО. Имате ли отзвук от министреството?
- Безмълвието и безразличието на министъра на здравеопазването е смразяващо. Първоначално опитах среща с помощта на зам. -министър. Уж министърът ми бил взел телефона и щял да се обади... Пробвах и от възможното най-високото място, обещаха ми и нищо. Пробвах и с член на здравната парламентарна комисия, от партията, за която се смята, че е номиниран министър Хинков, обеща ми уверено. Изпратих всички публикации, които бяхме публикували дотогава. Отговорът бе твърде интересен: „Министърът е много зает, поне за мен“. Пълна незаинтересованост, а продължавам да твърдя, че с нашия метод на лечение щяхме да спестим на министерството да изказва съболезнования почти всеки ден. Искам да вметна, че от 20 години това е единственият министър на здравеопазването с когото нямам пряк контакт.

- Тогава каква е алтернативата, която здравното министерство предлага за лечение на COVID-19?
- На практика нищо. Този, който заболее от COVID-19, трябва да се моли да не е от групата, която поема към болниците. По време на тежкия COVID-19, делта варианта умираха на ден по няколкостотин души, сега представете си само стотина на месец. Не се коментира, този вариант бил „лек“, и за починалите ли е „лек“? Оставам с впечатление, че се гони заветната цифра 40 000 починали от COVID-19 - досега са 38 716. Ето поредното дневно съобщение на сайта COVID-19 Единен информационен портал: „Нови четири случая (починали) са регистрирани последните 24 часа. 50% от починалите лица не са били ваксинирани“ и неизменната щампа „МЗ изказва съболезнования на семействата и близките на починалите“. Искам да припомня, че СЗО предлага само 3 медикамента, много скъпи, за амбулаторно лечение на COVID-19: мутагенния, ниско ефективен и не получил разрешение от Европейския съюз молнупиравир; опасният (има описани смъртни случаи), ефективен до 7-я ден от заболяването и прилаган в болнични условия ремдесимир и любимия на СЗО препарат паксловид. Последният се предлага неинбурсиран по аптеките за 2154,3 лв. Голямата реклама е, че с него е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. Забравя се да се отбележи, че след отрицателен тест, Байдън отново се оказва положителен за COVID-19, „явление, наблюдавано при малък процент хора, лекували се с противовирусния препарат паксловид“. Но ще припомня, че ефективността на този препарат е само 51%. Това означава, че срещу 2154,3 лв., ако сте рисков контингент за тежък COVID-19, вероятността да влезете в болница намалява наполовина, но ако сте от другите 49%, може и да загинете. С колхицин срещу 12,37 лв. за опаковка от 20 хапчета ние даваме гаранция почти 100%, че няма да станете болничен контингент.

- На какво се дължи това разминаване в ефекта на лечение? Все пак зад СЗО медикаментите стоят фирми, оценявани на милиарди долари?
- Стратегията за борба с COVID-19 на СЗО и въпросните многомилиардни фирми е погрешна. Звучи помпозно, надуто, много хора ще кажат тоя за какъв се взема. Обясних го в миналото интервю. Накратко, всички СЗО препоръчани медикаменти инхибират или казано по друг начин блокират вирусната репликация, тоест размножаване. Болните обаче умират от т. н. цитокинова буря, която се дължи на хиперактивиране на една органела, наречена инфламазома (NLRP3). Колхицинът я блокира, но в по-високи дози! Тези дози са напълно безопасни. Няма пряка връзка между вирусната репликация и експлозията на инфламазомата. Поради това и антивирусните средства на СЗО са частично ефективни. Всичко това сме го публикували. Мога да го защита пред всеки учен на планетата.

- Вероятно сте публикували тези данни и в международни бази данни?
- Преди няколко седмици пуснахме 3 нови публикации в списания с импакт фактор. Едната е приета на 17 януари. Искам да я представя на читателите, защото тя отлично илюстрира животоспасяващия ефект на колхицина. Над 120 кг мъж, с диабет и хипертония (класически рисков пациент) се разболява от COVID-19 по време на смъртоносния делта вариант. Три дни се лекува в къщи, но предвид рисковия си профил е приет в болница в сравнително добро общо състояние (сатурация 89%). Следва петдневно класическо лечение, препоръчано от МЗ и прилагано във всички болници в България. Продължава да се влошава и на 8 ден сатурацията му е вече 74%. Всеки един пациент с неговия профил, лекуван „класически“, следва път, водещ до интубиране и почти сигурна смърт. Тогава се казва, че той бил високорисков и леталният край се приема за „нормален“, бройката на починалите нараства, отчита се педантично от МЗ, което изказва съболезнования на близките му. Но този пациент има късмета да се лекува в една от петте болници в България, които по това време започнаха да прилагат високи дози колхицин. Дават му 12 червени хапчета (6 милиграма колхицин). На другия ден започва рязко подобрение. Продължават, като намалят всеки ден с по едно хапче и т. н. Човекът сега си е жив и здрав. Ще кажа и за мой случай с 184 кг млад мъж. На седмия ден ми се обажда с неспадаща температура над 39 градуса, силна отпадналост и т. н. След приемането на 5 мг колхицин рязко се подобри и оздравя без да влиза в болница. В момента този и други подобни случаи се рецензират в списание с импакт фактор. Пратили сме за печат и 333 пациенти (452 вече сме публикували), лекувани в 2 болници с различни, но високи дози колхицин. Тенденцията е по ниска смъртност, колкото по-високи са дозите колхицин. В друга статия съм сравнил ефекта и цените на анти COVID-19 СЗО лекарствата и нашата схема, включваща инхалаторен бромхексин, колхицин и химекромон. Всичко е в полза на нашата терапевтична схема. Анализирал съм безопасността на употребяваните от нас дози колхицин от 1947 г. досега - всичко това е публикувано.

- Колхицинът, но и нашумелият ивермектин дават чудесни анти COVID-19 резултати в клетъчни култури. Защо ивермектинът не се препоръчва за лечение тогава?
- Колхицинът има невероятното свойство да се натрупва в белите кръвни клетки (макрофаги, неутрофили, моноцити...). За да се блокира инфламазовата, са необходими микромоларни концентрации и за колхицина и за ивермектина. Те са непостижими на живо (in vivo). Но когато се приеме едно хапче колхицин, в кръвта концентрациата е 1-3 наномола на литър, но в неутофили достига до 200. Това означава, че при повишение на дозите на колхицин в белите кръвни клетки, където се генерира цитокиновата буря, се постигат въпросните микромоларни концентрации, които инхибират инфламазомата. Това не важи за ивермектина и поради това той е неефикасен.

- Тогава защо няма реакция по предлагания от вас метод на лечение от здравното министерство?
- Много хубав въпрос, но не съм видял или чул някой да попита здравния министър за нормално ли приема да умират по сто души седмично от „лекия“ омега SARS-CoV-2 вариант, при положение че тези хора можеше да са живи? Въобще, нормално ли е да умират хора, които могат да бъдат спасени? Какъв е проблемът 33 души, елитни специалисти от консултативния съвет да ни изслушат и да преценят има ли смисъл от препоръчването на тази терапевтична схема по всички болници, където се лекува COVID-19? Редно е всеки от тях да изкаже открито позицията си и да поеме отговорност за нея, както правим ние. Дали има натиск и от кого, да се затварят очите и да се мълчи, мога само да гадая. Ние предлагаме ефективно лечение за няколко десетки лева, а срещу нас могъщи фармацевтични гиганти искат да ни продават нискоефективни медикаменти за хиляди левове и да инкасират печалби за милиарди. Тези фармацевтични империи финансират най-добрите научни списания и поради това публикуваме с големи усилия. Ще дам един пример, за да стане ясно на читателите за какво става дума. Огромно проучване - RECOVERY, с над 11 000 души, проведено от мастити оксфордски учени стига до заключението, че колхицинът е неефикасен за лечение на COVID-19. Ние сме абсолютно съгласни с това твърдение, но с една малко подробност - колхицинът е неефикасен за лечение на COVID-19 (не точка, а запетайка), при тези дози!!! А те използват само ниски дози? Има над 50 клинични проучвания и изследвания за ефекта на колхицин върху COVID-19, но само с ниски дози! Защо не се повтори схемата на Калифорнийския университет от 2010 г. с две дози колхицин - ниска и висока, която те са провели за лечение на подагра? Защо не се прилага златното правило на Парацелз от 1532 г., че разликата между лекарството и отровата е дозата и да се търси оптималната такава? Клиничното проучване RECOVERY е публикувано в топ научното списание Lancet, което покрай COVID-19 достигна космически импакт фактор над 200! Ако аз бях рецензент, щях да отхвърля тази статия с мотив, че нямат кохорта, третирана с високи дози колхицин. Но това се пропуска от свръх-топ-рецензентите! Защо? И една дребна подробност: това мастито клинично проучване, само с ниска доза колхицин, е финансирано от същите фармацевтични империи, произвеждащи препоръчваните от СЗО паксловид, молнопиравир и т. н., както и от фондацията на Бил Гейтс. Истината обаче не може да бъде скрита! Неслучайно заглавието на последната ни статия е „Високите дози колхицин действат като „сребърни куршуми“ срещу тежък COVID-19“. Това е провокация към мнението на тези именити изследователи, които обявиха преди време, че колхицин не действа като „сребърни куршуми“ срещу COVID-19. Колхицинът би трябвало да е ефективен и при други вируси, хиперактивиращи NLRP3 инфламазомата. Тава означава още спасени човешки живота. Фармацевтичните гиганти трябва да се ориентират в намирането на медикамент с минимални странични ефекти, инхибиращ инфламазомата и тогава високата смъртност, дължаща се на хиперактивирането u от различини инфекциозни агенти, ще бъде овладяна. Но дотогава СЗО ще препоръчва хиперскъпи, неособено ефективни медикаменти, фирмите производители ще трупат милиарди печалби, хората ще умират, а МЗ ще мълчи и ще отчита педантично броя на починалите.

Нашият гост

Академик Ваньо Митев е роден през 1954 г. в Русе. Завършил е Френската езикова гимназия в София, след това Медицинска академия в София. Бил е редовен аспирант. Професор е в Катедрата по биохимия на Медицинския университет в София от 1998 г. - най-младият професор тогава в медицинските среди. Специализирал е във Франция от 1991 до 1994 г. Бил е заместник-декан, заместник-ректор, 2 мандата ректор на Медицинския университет в София и два мандата председател на Съвета на ректорите в България. В момента е председател на общото събрание на Медицинския университет в София. През май 2015 г. е избран за академик. Почетен гражданин на Русе, Враца, Мизия и Горна Малина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта