Остава мярката за неотклонение „парична гаранция“ на Габриела Медарова

21-годишен прегази по-малкия си брат с трактор във Врачанско

Косово започна подготовка за демаркация на границата със Сърбия

Ремонтиран път вдигна скоростта през село

Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало Разрушено е укрепването на басейна на властта

Макаров ни обеща помощ за паметниците

Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Започва укрепване на ската над срутищата по пътя за Рилски манастир

Катастрофа затвори лента на магистрала „Струма“

От петък до неделя са установени 10 735 нарушения на пътя в цялата страна Отнети са 160 свидетелства за управление на МПС

Москва хока САЩ заради Сирия Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

„Реал“ с антирекорд по посещаемост

Акад. Методий Григоров чества двоен юбилей

Акад.Методий Григоров чества двоен юбилей – 50 години диригентска дейност и 80 години от рождението си. Празникът на маестрото в Сливен събра оперни певци и възпитаници на сливенската хорова школа, които изнесоха голям концерт. Сред многобройните ценители и почитатели на акад.Григоров бе и Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. Дядо владика поздрави юбиляра за „делото му – безценен духовен дар“. 

На сцената на зала „Сливен“ пяха бивши ученици на маестрото, сега известни оперни певци – Татяна Шиварова, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Димитрия Колева, в съпровод на Сливенския симфоничен оркестър с гост-диригент Ивайло Кринчев, както и хор „Добри Чинтулов“ към читалище „Зора-1860“ в Сливен с диригент маестро Григоров. Той получи множество поздравителни адреси от представителите на местната власт и културни институти, от Българския хоров съюз, от главния диригент на академичен мъжки хор „Гусла“ акад.Валентин Бобевски, от певците Пепи Колева, Камен Чанев и Евгений Алексиев.  

Методий Григоров е завършил духовната академия, българската консерватория и е специализирал в Полша. Ръководените от него три хорови формации в Сливен са донесли многобройни награди от международни конкурси в Европа и Азия. Маестрото е бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет и е сред инициаторите за провеждането на първия фестивал на източноправославната църковна музика у нас. Той първи преведе църковни песнопения на съвременен български език, издал е 11 сборника и в тази си деятелност винаги е бил подкрепян от сливенския владика. За заслугите му неотдавна Българската православна църквма го удостои със званието „протопсалт“ /първопевец – б.р./.

Концертът в чест на маестро Григоров бе част от Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.