Акад. Методий Григоров чества двоен юбилей

Акад.Методий Григоров чества двоен юбилей - 50 години диригентска дейност и 80 години от рождението си. Празникът на маестрото в Сливен събра оперни певци и възпитаници на сливенската хорова школа, които изнесоха голям концерт. Сред многобройните ценители и почитатели на акад.Григоров бе и Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. Дядо владика поздрави юбиляра за "делото му - безценен духовен дар". 

На сцената на зала "Сливен" пяха бивши ученици на маестрото, сега известни оперни певци - Татяна Шиварова, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Димитрия Колева, в съпровод на Сливенския симфоничен оркестър с гост-диригент Ивайло Кринчев, както и хор "Добри Чинтулов" към читалище "Зора-1860" в Сливен с диригент маестро Григоров. Той получи множество поздравителни адреси от представителите на местната власт и културни институти, от Българския хоров съюз, от главния диригент на академичен мъжки хор "Гусла" акад.Валентин Бобевски, от певците Пепи Колева, Камен Чанев и Евгений Алексиев.  

Методий Григоров е завършил духовната академия, българската консерватория и е специализирал в Полша. Ръководените от него три хорови формации в Сливен са донесли многобройни награди от международни конкурси в Европа и Азия. Маестрото е бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет и е сред инициаторите за провеждането на първия фестивал на източноправославната църковна музика у нас. Той първи преведе църковни песнопения на съвременен български език, издал е 11 сборника и в тази си деятелност винаги е бил подкрепян от сливенския владика. За заслугите му неотдавна Българската православна църквма го удостои със званието "протопсалт" /първопевец - б.р./.

Концертът в чест на маестро Григоров бе част от Майските дни на културата "Сливенски огньове".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България