Ако се наложи, Радев и Плевнелиев ще редят заедно служебен кабинет

Румен Радев и Росен Плевнелиев имат волята да съставят заедно служебен кабинет, ако се наложи. Това стана ясно сред срещата между двамата на "Дондуков" 2, която продължи близо час.

"Ще имаме консултации по този въпрос. Имена категорично не сме обсъждали", уточни ген. Радев пред медиите на излизане. Той отказа да коментира и на какъв екип от съветници ще разчита след влизането си в Президентството, в началото на следващата година.

Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави Румен Радев с избирането му за президент на България след приключилите на 13 ноември избори, съобщиха от пресслужбата на Президентството.

"Държавният глава покани в кабинета си на „Дондуков“ 2 новоизбрания президент, с когото обмениха мнения по актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след внесената от министър-председателя Бойко Борисов оставка на правителството", се казва в съобщението.

1479131377

Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник обмениха мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната. От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт.

Росен Плевнелиев и Румен Радев обсъдиха приключилите избори за президент и вицепрезидент и националния референдум и споделиха оценката, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.

Двамата коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора.

Коментари

Задължително поле