Акредитират до 1 година новата лаборатория за изследване на морската вода към БАН

До 1 година ще бъде акредитирана единствената химична лаборатория за изследване на морската вода в Института по океанология във Варна към БАН. Нейното оборудване с модерна аналитична апаратура стана възможно по проекта"Подобрен мониторинг на морските води", получил европейско финансиране от над 2 млн. евро, посочи ръководителят му проф. д-р Атанас Палазов.

Заради непрекъснато обжалване на обществените поръчки лабораторията обаче не може да се дооборудва с необходимата апаратура за специфичните замърсители в морската среда-тежки метали и органични съединения. Засега и важните изследвания за микропластиците -минималните частици от пластмасови отпадъци, натрупани в риби и миди, ще се правят в лабораторията на Норвежкия институт за водни изследвания, който е партньор на Института по океанология по проекта. По него за две години са извършени 14 ежемесечни експедиции, предимно с научно-изследователския кораб"Академик" и са събрани близо 230 проби от водата.

Така също в най-рисковите зони- във Варненския и Бургаския залив има вече разработена система за мониторинг в реално време. Измерването става с два закотвени буя с подводни станции и четири брегови пункта, инсталирани в Балчик, Шкорпиловци, Поморие и Маслен нос. Те засичат основните параметри на морската вода- скорост и посока на вятъра, температура, мътност, атмосферно влияние, скорост и посока на теченията, височина на вълната и др. Данните, така необходими за морския бизнес и населението, се събират и публикуват в реално време.

Освен Норвежкия институт в Осло партньор по проекта е и Басейнова дирекция"Черноморски район".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони