Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Актрисата Цвета Балийска: Playback театърът е терапия за психиката

Актрисата Цвета Балийска е основният двигател на единствения у нас Playback театър “Тук и сега”. Тя е родена в артистичното семейство на известната водеща и актриса Илиана Балийска в София. Завършва социална педагогика в СУ, след което се дипломира в НАТФИЗ и прави магистратура в НБУ по артистични психо-социални практики. Традиционният театър не й дава възможност да разгърне напълно своя потенциал, затова тя заедно със свои съмишленици основава Playback театъра, където психодрамата е основен елемент. С част от екипа на “Тук и сега” Цвета бе част от международния проект “Вижън” в подкрепа на незрящи деца и младежи. С помощта на театралните методи те помагат за социална интеграция и развиване на социални умения у децата.

– Цвета, какви са основните разлики между Playback и традиционния театър?

– Един участник в месечния курс по Playback театър определи много точно разликите – в класическия театър играеш Другия, а в Playback театъра играеш за Другия. Като Playback актьор имаш функция да служиш, докато в класическия театър фокусът е върху актьорите, драматургията, режисурата и сценографията, при нас е върху личните преживявания на хората от публиката.

– На осми ноември ще бъде стотното представление на създадената от теб компания Playback театър „Тук и сега”. Вълнувате ли се, все пак това е своеобразен юбилей за вас?

– Много сме развълнувани! Искаме да поканим всички на 8 ноември от 19 часа в столичното читалище „Николай Хайтов“- срещу „Плиска“. Благодарим на секретаря Лили Георгиева за подкрепата! Подробности може да видите на нашата страница във фейсбук: Playback Theatre „Here and Now”. Ще бъдем на сцената с хората, с които заедно създадохме групата – Александър Евтимов-Шаманчето, Ина Гергинова, Петя Попова, Александър Чобанов и Яница Атанасова. Цялата ни трупа е от 12 души.

– На вашите представления хората разкриват много лични неща за себе си. Много ли са желаещите да споделят съкровени неща от живота си пред публиката?

– В началото хората изпитват неудобство да споделят публично лични неща, но накрая на представлението се вижда блясъкът в насълзените им очи. Хората имат нужда от такова пространство, в което да могат споделят лични неща и да имат открит диалог.

– Всеки път ли успявате да стигнете до сърцата на хората в залата и кои са най-вълнуващите истории, които сте чули на ваше представление?

– Винаги има разплакани хора в публиката или на сцената по време на спектакъл. В Търново хората плакаха от първата секунда – темите там бяха свързани с децата, които порастват и си заминават, със семейството, взаимоотношенията майка – брат. Семейни теми, които винаги стигат до най-дълбокото място в душата. На един наш спектакъл имаше дори предложение за брак. Беше супервълнуващо за всички, когато бъдещият младоженец разказа драматичната история на тяхната любов, а после я видя отстрани чрез нашите актьори. Догодина целият театър имаме покана за сватбата им.

– Ти самата каква история би разказала от сцената?

– Може би също историята около моята сватба, за това как се стигна до нея. С мъжа ми бяхме заедно само от два месеца и веднага решихме да се оженим. Аз още следвах в НАТФИЗ и всички около нас бяха много шокирани, защото си мислеха,че е просто увлечение. Е, явно не сме сбъркали и вече 12 години сме заедно, а имаме и 2 деца. (Смее се.)

– Получавате ли обратна връзка от хора, които са разказали историята си и това им е подействало като терапия?

– Общо взето, рядко се случва човек да не получи позитивно преживяване от това, че е видял историята си отстрани. Повечето са окрилени и имат порив да ни прегръщат веднага, даже не чакат да свърши представлението – така искат да ни благодарят и да кажат колко близки са ни почувствали. Playback театърът на първо място е театър, но има и терапевтичен ефект, който обаче не е задължителен. Създателят му Джонатан Фокс, от когото аз съм обучена, много държи на това, че ние не правим терапия, а хората просто имат възможността да видят живота си отстрани. Това, че си се осмелил да споделиш това, което чувстваш, също има терапевтичен ефект. Да споделяш е смислено, а е полезно и за всички, които слушат. Много хора си мислят, че историята им е скучна или няма какво да разкажат, но всяка лична история е ценна за всички!

– Има ли възможност хора, които проявяват интерес, да се включат в обучението по Рlayback театър?

– Да, всеки месец един ден е отворен за всички желаещи – следващата дата е 20 ноември. Повече информация има в сайта ни – www. theatrehe-reandnow.wordpress. com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.