Актьорът Михаил Мутафов чества 70 години с „Ретро „

Изиграл е над 100 роли на театрална сцена

70-годишнината на големия актьор Михаил Мутафов и 45-годишната му сценична дейност Варненският драматичен театър ще отбележи в понеделник с елегантната комедия „Ретро“ от Александър Галин на режисьора проф. Пламен Марков.

Михаил Мутафов е създал на театралната сцена над 100 роли от българската и световната драматургия и във всяка една от тях е вградил своя талант и своето разбиране за света и за театъра. Осанката и излъчването му лесно се припокриват с представата за философи, ироници или аристократи на духа – като Фауст в едноименната постановка на Лилия Абаджиева, като Лорд Бъкингам в „Ричард III” от Шекспир или като проф. Серебряков във „Вуйчо Ваньо“ от Чехов на проф. Пламен Марков.

Преди няколко дни на фестивала на българския филм „Златна роза“ филмът „Вездесъщият“ на режисьора Илиян Джевелеков, с Михаил Мутафов в ролята на достолепния проф. Борилов, взе най-много и най-престижните фестивални награди.

В богатата си колеция от награди актьорът също има своята „Златна роза“ 2008 за ролята на Ванвурст Окото във филма „Дзифт” на Явор Гърдев. А през 2014 Михаил Мутафов бе отличен с Наградата за главна мъжка роля на Международния фестивал за късометражно кино в Брюксел 2014 за ролята си във филма „Чест“ на Павел Весноков, написана специално за него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура