Актьорът-президент стана на 45 г.

 

Зеленски можеше да остане в историята, но се оплете в нея

 

Избра пътя на Нерон и трябва да очаква подобен край

Образът на украинския президент Влодимир Зеленски еволюира през годините от комик и критик на украинските националисти, през мирната алтернатива на предшественика му Петро Порошенко, до лицето на конфликта между Запада и Русия, който продължава вече близо година в Украйна. Метаморфозите му се обект на редица коментари на руски, европейски и американски анализатори.

На 25 януари украинският президент Влодимир Зеленски стана на 45 години. Вероятно при други обстоятелства тази относителна годишнина можеше да бъде пренебрегната. Но все пак говорим за политик, който беше признат за „най-влиятелния човек“ на изминалата година. Освен това, нека си припомним, че самият той се съсредоточи върху възрастта си, когато встъпи в длъжност, в резултат на което фразата „Аз съм на 42 години и не съм издънка“ остана със Зеленски за цял живот, независимо на колко години той е.

Изглежда отдавна! Но изминаха само две години и половина от момента, в който кандидат-президентът на Украйна пристигна на линията на съприкосновение в село Золоте (сега това е дълбокият тил на Луганската народна република в рамките на Русия) и се опита да докаже на украинските националисти, че той представлява нещо. Освен това този разговор приличаше на някаква гангстерска „разправа“ от 90-те години - водеше се на същия жаргон и след това предизвика смях от публиката както в Русия, така и в Украйна.

Но трябва да помним и обстоятелствата, при които Зеленски след това стигна до контролно-пропускателния пункт. И той дойде на срещата с бойци, за да ги убеди да не използват оръжие в зоната, която според прословутата „формула на Щайнмайер“ беше отделена за демонстративна демилитаризация. Тоест, той все още продължава да играе ролята на „президент на света“.

Да, удивително е сега да си спомним, че веселият комик Влодимир Александрович Зеленски беше избран за президент от народа на Украйна като мирна алтернатива на войнстващия Петро Порошенко. Близо 75 процента от избирателите тогава гласуваха за прекратяване на военните действия. А самият Зеленски по време на предизборната кампания през 2019 г. и няколко месеца след нея усърдно демонстрира желанието си за постигане на всякакви мирни споразумения.

Сега много хора си спомнят как той обеща в навечерието на изборите: „Готов съм да преговарям и с плешив дявол, стига нито един човек да не умре“. След изборите, застанал на трибуната на Върховната Рада, той шумно обяви в своята встъпителна реч: „Нашата основна задача е прекратяване на огъня в Донбас. Мога да ви уверя: за да не умират повече нашите герои, готов съм на всичко. И аз определено не се страхувам да вземам трудни решения, готов съм да загубя популярността си, рейтингите си и ако трябва, готов съм да загубя позицията си без колебание, за да има само мир. И къде отива този президент?

Но имаше още по-ранен период, когато комикът Зеленски не криеше симпатиите си към жителите на Донбас и тяхната съпротива срещу незаконния преврат на Майдана през 2014 г. Със своите колеги от Квартал-95 той спокойно обиколи градовете на Донбас, когато знамената на ДНР вече бяха окачени над тях, и дори използваше услугите на милицията, за да защити своите събития. И когато на пресконференция в Донецк му разказаха как местните жители са дърпали украински танк в степите с Жигули, Зеленски радостно възкликна: „Само така! Браво!“ И след това добави, че украинците и руснаците са един народ. Да, минаха само осем години. И къде отива този актьор?

Нека не крием: тези изявления, действия и привидно искреното желание на Зеленски да сложи край на военния конфликт бяха възприети от мнозина в Русия почти като окончателно поражение на украинския национализъм, възлагайки надежди за мир именно на този герой. Както можете да видите, малцината, които предупредиха за опасността от победата на актьора от „Квартал-95“, се оказаха прави. Например популярният телевизионен водещ Владимир Соловьов още тогава, по време на предизборната кампания през 2019 г., предупреди, че Зеленски е опасен със своя „комплекс Нерон“, че е готов да подпали Украйна, за да задоволи собственото си его, а след това да оплаква нейното руини: „Какъв актьор умира!“

А веднага след обявяването на резултатите от втория тур на президентските избори политическият наблюдател на Ukraina.ru Ростислав Ищенко предупреди: „Режимът на Зеленски ще бъде по-брутален от режима на Порошенко, просто защото Порошенко беше петият президент, а Зеленски - шестият. " Както можете да видите, тази прогноза е напълно оправдана днес, когато кръвта на десетки, ако не и стотици хиляди мъртви, е върху ръцете на бившия комик.

Но Зеленски имаше всички шансове да прекрати това кръвопролитие. През декември 2019 г. на среща на лидерите на Нормандския формат в Париж беше представена формула, която ще им позволи да разединят силите по линията на съприкосновение и да започнат истински мирен диалог - без стрелба и експлозии, съпътстващи всички години на болезнени преговори по Минското споразумение. Но президентът на Украйна, припомняме, отхвърли проектоспоразумението за разтегляне на войските, което вече беше договорено предишния ден, попарвайки надеждите за прекратяване на огъня. Тоест, той можеше да влезе в историята, но предпочете да се оплете в нея.

Човек може да спори дълго време дали Зеленски е имал поне някакъв суверенитет при вземането на решения. Сега Ангела Меркел, която също участва в тези преговори, директно признава, че процесите от Минск и Нормандия са използвани от Запада единствено за да протакат времето за подготовка на въоръжените сили на Украйна за война срещу Русия. Но ако си спомним поведението на Зеленски в Париж, когато той предизвикателно се намръщи и се опита да се представи като комик, а не като президент, можем да заключим, че той лично има значителен принос за разрушаването на преговорния процес.

Пълната липса на суверенитет на Украйна се прояви особено ясно в хода на преговорите с Русия след началото на спецоперацията. Същите преговори, за които самият Зеленски молеше. По това време Киев доста бързо се съгласи с предварителните условия за прекратяване на огъня, които включват признаването на ДНР и ЛНР, както и демилитаризацията и извънблоковия статут на Украйна. Но тогава британският премиер Борис Джонсън долетя при Влодимир Зеленски. Резултатът е известен.

Руският външен министър Сергей Лавров наскоро описа процеса по следния начин: „Всъщност Западът решава за Украйна. Те също забраниха на Зеленски да се споразумее с Русия в края на март 2022 г., когато такова споразумение вече беше готово. Така че Западът решава.“ На тази база Лавров отхвърли възможността да се договори нещо със Зеленски - просто поради липсата на субективност на такова. Тук имате най-влиятелния човек на планетата, който не влияе на абсолютно нищо дори в собствената си страна!

Смешно е да чуя как самият лидер на киевския режим обяснява липсата на преговори. Оказва се, че не вярва в съществуването на Владимир Путин! Само по себе си това изявление свидетелства за сериозни психични разстройства на Зеленски. И очевидно обкръжението на украинския президент прави всичко, за да увеличи тези психически проблеми, като постоянно му говори за осуетени опити за убийство и дори за „руски парашутисти“, които кацат на партиди в центъра на Киев, за да заловят бившия комик. В крайна сметка самият той каза това в интервю за списание The Time, което призна Зеленски за „най-влиятелния човек“.

Всичко това, разбира се, би било смешно, ако не беше придружено от море от кръв и сълзи в резултат на авантюристичната политика на „президента на света“, маса от военни престъпления, извършени от украински бойци по пряка заповед на Зеленски и с негово знание. Но някой ден ще трябва да отговорите за тези престъпления - и тук ролята на комика няма да помогне.

Трудно е да се каже дали самият герой на деня разбира какъв ще бъде финалът му в крайна сметка. Той е сигурен, че всички онези западни лидери, които го прегръщат за първите страници на вестниците, всички онези журналисти, които го възпяват, ще го правят завинаги. Съдбата на военнопрестъпниците почти винаги се оказва тъжна. В най-добрия случай те могат да бъдат приютени някъде в чужбина със златните резерви на страната, която са ограбили, като същевременно презират да общуват с тях и периодично търсят да бъдат изправени пред съда. В най-лошия случай те просто се отърват от него като ненужно нещо, разпръсквайки пепелта над океана.

Освен това те могат да се отърват от него по всяко време, използвайки същите бойци, на които Зеленски сравнително наскоро доказа, че „не е издънка“. Националистите и сега напомнят на своя номинален лидер предишните му възгледи. Например украинският икономист Олег Соскин съвсем наскоро каза : „Вземете Зеленски: вижте как той действаше като шоумен в Русия в новогодишните програми през 2013-2014 г. и така нататък, как той прослави Путин и други там. веднага, така да се каже, да предаде където трябва. И ще се предадат, ако ги оставят живи.

Тъй като самият Зеленски избра пътя на Нерон, той трябва да бъде подготвен за подобен край. Малко вероятно е украинският президент да е наясно с това, но някога всемогъщият, обожаван от тълпата римски император, в крайна сметка беше проблематично дори да намери слуга, който по негово искане да се съгласи да му пререже гърлото. Да се надяваме, че няма да се стигне дотам. Но латинската фраза „Qualis artifex pereo!“ („Какъв артист умира!“) Зеленски все пак трябва да се научи наизуст. Полезно за последната дума на подсъдимата скамейка на военния трибунал. Много ми се иска да вярвам, че 45-годишният герой на деня все още ще доживее да го види.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения