Акция срещу „жълтата гостенка” обяви болницата в Монтана

Областната болница в Монтана обяви за втори път тази година седмица на отворени врати за профилактика на туберкулозата. Инициативата е част от Националната програма за превенция и контрол върху туберкулозата, финансирана от Глобалния фонд. В дните от  18 до 22 юни, от 8 до 13 часа специалист ще прегледа всеки, който иска да разбере статуса си. На посетилите кабинета лекарите ще направят анкети за оценка на риска  от зараза с „жълтата гостенка“, прегледи, а при необходимост изследвания и рентгенови снимки.

Целта на станалите вече традиционни седмици на отворени врати, които се провеждат четири пъти годишно, е да се повиши общата информираност по отношение на туберкулозата и да се привлече вниманието на хората към това тежко инфекциозно заболяване, мерките за предотвратяването и лечението му. Дните на отворени врати понякога са единствена възможност на хора без доходи и затруднен достъп до медицински услуги да бъдат прегледани от лекар, казаха медиците.

Според специалиста в отделението по фтизиатрия д-р Цветан Петров кампаниите дават резултат, по време на седмицата за превенция  прегледите нарастват до 10-15 на ден, а новооткритите болни са средно  2-3-ма при всяка кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве