Албанци опитаха да изнесат незаконно от страната 122 000 британски лири

Контрабандни 122 000 британски лири откриха при проверка на микробус митничари на ГКПП "Гюешево".

На 10.02.2020 г., на пункта пристигнал микробус с албанска регистрация, пътуващ от София за Тирана. Шофьорът и пътниците са заявили, че нямат нищо за деклариране. Впоследствие обаче митническите служители откриват при проверка крупна сума недекларирана валута, превозвана от двама от тях – Е.Л. (на 30 години) с албанско и българско гражданство и Х.Ш. (на 67 години) с албанско и британско гражданство. При извършената митническа проверка са били иззети 62 000 британски паунда от единия и още 60 000 британски паунда от другия.

Извършено е изземване на веществени доказателства, разпити на свидетели, направено искане до съда за одобряване на изготвения протокол за обиск. Е.Л. и Х.Ш. са били привлечени в качеството на обвиняеми за това, че не са изпълнили задължението да декларират парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на ЕС.

Предметът на престъплението е в особено големи размери, с левова равностойност 281 942 лева. Предстои наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Кюстендил да внесе в съда искане за определяне на марка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.

По случая, под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил се води разследване по образувано бързо производство.

Коментари

Задължително поле