Алберт пак избухна в слалом на студено

Алберт Попов напомни за класата си в слалома с две поредни състезания със силни класирания в Световната купа. Най-добрият ни скиор зае 15-о място във вчерашната надпревара във Флахау (Австрия), а ден по-рано бе 16-и. Това са първите му завършени участия в Белия керван този сезон, след като преди това 23-годишният българин имаше 5 отпадания.

Времето също помогна на Аби – дори следобедната температура на пистата „Херман Майер“ беше 8 градуса, което помогна на снега да остане твърд – точно по вкуса на българина. Този път той подходи малко по-предпазливо от обичайното и даде 24-о време в първия манш на 1,44 секунди от лидера Себастиан Фос-Солевааг (Норвегия), което му осигури право на второ каране. В него Попов вече даде всичко от себе си и въпреки малка грешка по пътя към финала успя да намери правилната скорост, за да спечели още 9 позиции в класирането.

Най-накрая успяхме да реализираме един дълго очакван резултат, надявам се това да е началото на един хубав сезон“, заяви Аби след първите си точки за сезона. С двете поредни класирания в топ 30 българинът вече е 28-и в класирането за малката световна купа в слалома с актив от 31 т. В генералното класиране пък е на 80-о място.

Фос-Солевааг беше героят на деня с впечатляваща победа, след като бе най-бърз и в двата манша. Норвежецът караше агресивно и на ръба на риска, като дори видимите грешки не намалиха аванса му пред останалите. В рамките на секунда зад него влязоха само останалите двама на подиума – победителят от предния ден Марко Шварц (Австрия) и Алекси Пентюро, който с третото място увеличи аванса си на върха на генералното класиране. Задачата на французина най-сетне да спечели Големия кристален глобус за първи път в кариерата си бе улеснена и от отпадането на актуалния носител Александер Аамод-Килде до края на сезона. Норвежецът, който се движеше втори в класирането, и скъсал кръстни връзки на коляното при падане на тренировка за скоростни дисциплини.

Коментари

Задължително поле