Алберт Попов е най-добрият и от... Германия!

Алберт Попов е най-добрият в момента скиор на България, но вече №1 и в немския отбор. При това на една от най-големите сцени в Световната купа – нощния слалом в Шладминг (Австрия). 21-годишният софиянец постигна нов личен рекорд в Белия керван – шесто място, след като само 3 дни по-рано финишира 9-и в слалома в Кицбюел (Австрия). А сега нито един от германските скиори, с които Попов тренира в последните 3 години, не успя да завърши пред него. На финала Алберт получи поздравления от големия Феликс Нойройтер, дългогодишен лидер на Бундестима с 5 медала от световни първенства и 13 победи в Световната купа. Този път баварецът остана 8-и, но това не му попречи да се израдва на успеха на младия българин.

Попов кара много стабилно в първия манш и зае 13-о място на 2,29 секунди зад лидера Марсел Хиршер. Австрийската звезда направи невероятно каране и поведе с почти секунда на Даниел Юл (Швейцария), който даде второ време. Вечерта под прожекторите на пистата „Планай“ обаче Алберт беше сред най-добрите. Още по време на карането му близо 50-хилядната публика избухна на няколко пъти като видя времената на междинните контроли. След финала на Попов се оказа, че той излиза начело във временното класиране. А в крайна сметка резултатът му бе четвъртият най-силен в манша. Само тримата на подиума се оказаха по-бързи по трасето наредено от френския треньор Фабиен Мюние.

С 6-ото място Алберт стана първият българин с подобно постижение след Петър Попангелов, който днес празнува 60-годишен юбилей. За последно легендата на родните ски го направи в Парк Сити (САЩ) на 20 март 1985-а.

Триумфът в Шладминг отново бе за Хиршер. Седемкратният носител на Големия кристален глобус се оказа най-бърз и във втория манш като спечели с внушителен аванс от 1,21 секунди. Това бе неговата победа №68 в Световната купа и 135-и подиум. 29-годишният австриец вече има 1216 точки в генералното класиране и по всичко изглежда, че ще спечели за безпрецедентен осми път голямата купа. Втори със 732 т. е Алекси Пентюро (Франция), който също кара много силно във втория манш и измести Юл на третото място.

„Много съм щастлив, защото това е специално състезание - слаломът на годината – заяви французинът, който тази зима се концентрира основно върху техничните дисциплини. - Всеки иска да блесне точно тук, защото толкова много хора го гледат.“

Провалът на деня бе за Хенрик Кристоферсен, който бе пети след първия манш, но отпадна във втория. Така норвежецът изостана в класирането за малката купа в дисциплината, където вече е 4-и, а втори излезе Клеман Ноел (Франция) с 401 т. Лидер и тук е Хиршер с актив от 676 т. Все по-напред е и Алберт Попов, който е 20-и с 95 т. В генералното класиране българинът е 55-и, тъй като целият му актив е само от слалома.

Следващият кръг от Световната купа е този уикенд в Гармиш-Партенкирхен (Германия), където има спускане и гигантски слалом, като Попов ще стартира във втората дисциплина. В началото на февруари пък е световното първенство на алпийците в Оре (Швеция). „Стискайте палци!“, призова Алберт българските фенове от Шладминг след успеха. А в края на следващия месец родната звезда идва у нас за стартовете в Банско. Пиринският курорт приема за трети път най-добрите мъже след 2011-а и 2012-а. От 22 до 24 февруари под връх Тодорка ще има супергигантски слалом, алпийска комбинация и гигантски слалом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт