Александра Жекова - Снежната кралица

Най-успешната ни сноубордистка Александра Жекова е на прага на четвъртата си олимпиада. Преди ден чаровната софиянка навърши 30 години. А мечтата й на игрите Пьонгчан 2018 да се върне с медал, който й се изплъзна в Сочи 2014. Зад гърба си тя има десетки победи на световната сцена. През 2006-а ликува с европейската купа, а 5 зими по-късно печели първите си 2 трофея за Световната купа и заема второ място в крайното класиране. На зимните игри Ванкувър 2010 чаровната Жекова бе и знаменосец на българската олимпийска делегация.

„Най-важното е да вярваш в себе си”, доверява Сани. И тя наистина го прави, и то в спорт, който допреди 2 десетилетия България изобщо я няма на световната карта.

Едва двегодишна се качва на ски, а на 8 вече подкарва сноуборд. Нейният баща Виктор е главният виновник момичето да се запали по екстремния спорт. Той е един от първите ни състезатели по сърф и майсторството с дъската по „белите” писти, а от началото до днес е личен треньор на родната звезда.

„Когато спечелих първия си медал бях още момиче и се състезавах с по-големите на републиканското – спомня си за детските вълнения Сани. – Станах трета. А когато се качих на почетната стълбичка гледах какичките отдолу нагоре и си мечтаех един ден да стана професионалистка. Много беше хубаво усещането.”

След време тази детска мечта се сбъдва. Александра не само се надпреварва по пистите със своите някогашни идоли и не отстъпва по майсторство на най-добрите в света. Нищо, че като много малка кара все направо със ските, а завоите не са й любимата техника. Но още от невръстно момиче е много самостоятелна. Сама се вози на лифта като, а на лифтаджиите в Банско често им се налага да й помагат да сложи предпазния бар, защото тя няма сили да го постави. Оттам се сдобива и с банскалийския си прякор Тодорка, на името на местен връх.

„Много пъти ме е било страх по пистите – признава Жекова. – Особено, когато трябва да пробвам непознато трасе. Виждам този страх и във всяка една от моите съпернички. Винаги нещо може да се обърка.”

Именно на олимпиадата Ванкувър 2010 нещо се обърква. Преди старта на тренировъчното спускане Александра пада, но решава да продължи. Въпреки болките участва и в състезанието, което обаче се оказва последно за нея на игрите. Едвам стига финала, а прегледът установява, че има сериозно разтежение на мускула на десния крак, довело до образуването на сериозен хематом, който притиска стомаха.

„Първото ми тренировъчно спускане беше страшно добро, защо ми трябваше второто? – пита риторично тогава Жекова. – Но съм си такава. Обяснявам си го с желанието, че искам да го направя още по-добре и по-добре.”

Баща й обаче е оптимист. И предрича, че дъщеря му ще се върне още по-силна на пистата. Така и става. Четири години по-късно на игрите в Сочи 2014 Александра вече е готова за медал. С феноменално каране българката стига финал и се движи, преследвайки бронза. Но малшансът и тук не я подминава. Преди последните метри италианската Микела Мойоли връхлита върху нашето момиче. Двете падат, после съперничката й е откарана в болница, а Сани успява да се изправи и да финишира пета.

Въпреки изпуснатия шанс, Жекова демонстрира спортсменски дух и не обвини никого за инцидента. „Да, може да се каже, че италианката ми отне бронза, но това е спортът – заяви Сани. – Всички тези момичета са достойни за уважение. И всички ние имахме голяма тежест на плещите си – да представяме родините си. Много е трудно. Не мога да я съдя, за това което се случи.”

С тези думи Сани спечели сърцата на цяла България, а у нас я посрещнаха като истинска медалистка. Държавата пък й даде двойна премия, като за бронзово отличие.

Сериозните успехи на леденото ни момиче провокират няколко държави да поискат да се състезава под техен флаг. Но софиянката, която е в челото на най-красивите сноубордистки в света, е непреклонна.

„Искам да бъда най-добрата и да популяризирам България”, категорична е звездата.

А редом със спорта Жекова не загърбва и образованието си. Завършила е френската гимназия, владее отлично и английски език. Работи по различни проекти, а в бъдеще иска да се занимава с реклама, маркетинг, мениджърство, мода, кино или телевизия. Признава, че е арт натура. И в това отношение върви по стъпките на майка си Божана, която е дизайнер и развива рекламен бизнес.

„Искам да имам сериозна професия и да оставя нещо добро след себе си - откровена е Сани. – Стремя се да бъда прецизна във всичко. Когато си точен във всеки един момент, нещата се получават най-добре. И с времето разбрах, че ключът към успеха е именно в това.”

Спортистът с най-много хобита

Александра Жекова вероятно е спортистът с най-много хобита. Предпочита екстремните спортове. А сред любимите й занимания са уиндсърф, уейкборд, гмуркане, моторни спортове, скачане с парашут, планинско колоездене, катерене, та дори йога и голф. Обича музиката, практикувала е и модерен балет. Фен е на пътуванията, но и на готвенето. Слабост са й баницата и торта „Гараш”. Не спазва диети. Има мъж до себе си, но зорко пази личния си живот в тайна. А сред чисто женските й страсти са обувките и по-скоро ботушите. Но токът им трябва или да е много висок, или хич да го няма. Цени уникалните поръчкови бижута, като предпочита среброто.

 

ЗА НЕЯ

Ядосва се, но бързо й минава

Имаше период, в който тренирахме заедно. Понякога е труден характер, тъй като работи с баща си, а той е перфекционист. Случвало се е да реагира първично. В началото се ядосва, когато нещо не може да направи, но след това се усмихва. Бързо й минава. Весел човек, лъчезарен и много упорита. Често сме обсъждали дали във важните моменти психолгическият елемент е ключов или всичко е въпрос на нагласа. Тя е спортист с опит, от който доста можеш да научиш.

Радослав Янков, носител на световната купа по сноуборд за 2016-а

 

Изключително позитивен човек

Александра израстна пред очите ми, имам удоволствието да познавам нейните родители. Радвам се, като приятел за успехите й. Тя е изключителен човек, не само като спортист. Много позитивна личност, която заразява хората и ги повлича след себе си. Отличен пример за младите. Целеустремена и отдадена на това, което прави. През годините е търпяла много лишения, а постигнатото от нея може да само да буди възхищение. Та самият факт, че стана вторият български спортист след легендата Петър Попангелов с победи за световната купа от календара на Международната федерация по ски (ФИС) заслужава поздравления.

Георги Бобев, вицепрезидент на БФ Ски

 

Притежава силен характер и воля

Познавам Александра от много малка. Притежава изключително силен характер, благодарение, на който стигна до световния подиум. Освен това има невероятна воля и преследва целите си. Много е интелигентна. А в спорта е рядкост всичко това да е съчетано и с добронамереност, каквато притежава Сани.

Мария Димова, многократна шампионка на България по сноуборд

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети