Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Наличието на чума сред дребните преживни животни бе установено първо в село Воден на 23 юни, тя бе потвърдена от френска лаборатория, референтна лаборатория на Европейския съюз. Абсолютно всички предприети мерки са вследствие от лабораторно потвърден резултат. Заповедта за предприемане на мерки за ликвидиране на огнището е от следващия ден след потвърждаването на резултата. Това заяви д-р Александра Митева, началник Отдел "Хуманно отношение към животните" в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), по Канал 3.

"Абсолютно всяко едно огнище, което сме констатирали, е въз основа на положителни лабораторни резултати", категорична бе д-р Митева.

"За съжаление и животните на баба Дора подлежат на унищожение, но тя ще получи своето обезщетение. Тя е изключително съвестен животновъд, а това струпване на хора не мога да коментирам", каза по повод протестите в село Шарково д-р Митева.

На въпрос на водещата Мая Костадинова защо не са били ваксинирани животните в съседни райони, Александра Митева поясни: "Това е особено опасно заболяване, превенция чрез ваксинация при възникнало огнище няма, има живи ваксини, които се прилагат в други периоди, и които налагат ограничителни мерки минимум 2 години.

Искам да допълня, че ваксинацията срещу чума е обект на предварително разрешение и одобрение от Европейската комисия - не може някой свободно да получи ваксина и да започне да ваксинира", поясни д-р Митева.

По повод пристигащите в България днес представители от Европейската комисия тя добави, че "това нещо няма да е обект на посещението им, то тепърва ще се дискутира, но не и на този етап. Европейската комисия идва в България за да види какво сме направили до този момент и какво смятаме да направим. От момента на първото огнище ги държим в течение за всяка една мярка до този момент. Те ще дойдат на място да установят какво се случва", каза д-р Митева.

Тя опроверга твърденията, че БАБХ твърде късно е информирала за възникналия проблем. "На 23 юни бе потвърдено първото огнище и малко след това БАБХ свика пресконференция. През цялото време на страницата на БАБХ имахме информация колко опасно е заболяването - това стана в хода на събитията, в рамките на няколко дни", подчерта д-р Александра Митева.

По думите й броят на животните, които са огнищата със зараза, е около 4000. "За всички животни стопаните ще бъдат обезщетени адекватно, нека да не се безпокоят", увери тя, като добави, че в Министерството на земеделието е помислено и по въпроса за пропуснати ползи от стопаните.

Д-р Митева не се зае да посочи точен период от време, след който стопаните ще могат отново да отглеждат животни. "Следващият момент, в който те ще могат да гледат животни, ще коментираме след обстановката в страната, очакваме резултати от проби и стопаните ще могат да си възстановят стопанствата след ликвидиране на огнището, дезинфекция и минимум инкубационен период - минимум 21 дни, но не искам да бъда окончателна в този срок, защото тепърва предстои да видим каква ще е ситуацията", подчерта д-р Митева.

"В момента най-рисковите райони са тези в области Ямбол и Бургас, там са екипите ни с клинични прочи, в цялата страна областните дирекции са в готовност, засилен е контролът и наблюдението върху животните", каза д-р Митева.

Не бих казала, че здрави животни са убивани. В населеното място в т. нар. епизодични единици всички болни животни би трябвало да се унищожат - това е мярката, която т рябва да се спази и приложи в тази опасна обстановка.

Коментари

Задължително поле