Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Съдът в Страсбург: Българското правителство да осигури на прогонените от Войводиново роми жилища

Активни потребители: Салатите са замърсени с нитрати и бактерии Провериха марули и зелен лук

Александровска болница за починалия Спас Добрев: Дежурните екипи са изпълнили задълженията си

Ръководството на УМБАЛ „Александровска” ЕАД е запознато от събота с отвореното писмо на г-жа Евелина Добрева, публикувано в медиите, съобщиха от болницата.

Със заповед на изпълнителния директор сутринта в 8.30 ч. на 25.09.2017 г. (първи работен ден) е назначена Комисия, която да провери изнесената в писмото, информация и на база медицинската документация на пациента Спас Добрев да представи доклад за работата на екипите на болницата.

Резултатите от проверката (на база анализ на медицинска документация и на събрани обяснения на дежурните екипи) бяха ясни в края на вчерашния ден (26.09) и са представени на изпълнителния директор. До настоящия момент УМБАЛ „Александровска” ЕАД се въздържаше от коментари по случая, заради назначената проверка от страна на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, възложена на Изпълнителна агенция „Медицински одит” (ИАМО).

Поради появата на публикации в медиите във връзка със случая, в които се твърди, че на пациента е бил отказан прием или е върнат от болницата, представяме резултатите от вътрешната проверка. Пълната медицинска документация по случая е изискана и предадена на ИАМО.

Вътрешната проверка констатира следното:

1. Пациентът Спас Добрев е транспортиран до Спешно отделение на УМБАЛ „Александровска” ЕАД чрез Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) на 16.09.2017 г. в 18.15 ч. – близо два часа след първоначалното повикване на линейката в дома му.

2. Пациентът е приет незабавно в Спешно отделение в крайно тежко увредено общо състояние.

3. Веднага са започнати съответстващи на състоянието му, медицински дейности – оценка на състоянието, ЕКГ, мониториране на артериалното кръвно налягане, кислородна ресусцитация, подаване на кислород с маска; осигурен е венозен път и са започнати вливания на обемозаместващи разтвори, включени са медикаменти за стимулация на сърдечната дейност – катехоламини.

4. По време на провежданите лечебни мероприятия, пациентът изпада в клинична смърт. Незабавно е започната кардиопулмонална ресусцитация (КПР) и е извикан реанимационен екип. След 15 мин. в резултат на приложената КПР и медикаменти за сърдечна стимулация е възстановена сърдечната му дейност. Това позволява транспортирането му и е осъществена транпортна реанимация, като пациентът е преведен в НАИЛ II към Клиника по анестезиология и интензивно лечение. При превеждането на пациента от Спешно отделение към НАИЛ II той е съпроводен от дежурен анестизиолог-реаниматор, медицинска сестра и двама болногледачи.

5. Пациентът постъпва в реанимационното отделение през задния вход на отделението, който е предназначен за спешни пациенти. Този вход е достъпен само за медицински лица и пациенти на болницата. През него не се допуска преминаване на цивилни лица (вкл. близки на пациенти) заради спецификата на лечебния процес и възможността за внасянето на инфекции, които могат да компорметират лечението и застрашат живота на пациента в клиниката.

6. При постъпването във Второ направление по анестезиология и интензивно лечение пациентът е поставен на апаратна вентилация със 100% подаване на кислород; мониториране на пулсова честота, артериално налягане, пулсова оксиметрия, ЕКГ. Продължено е вливането на обемнозаместващи разтвори и стимулация на сърдечна дейност с катехоламини.

7. В 19.55 часа е осъществена спешна консултация с кардиолог и е направена ехокардиография на място в НАИЛ II. Пациентът изпада отново в клинична смърт. Веднага е започната кардиопулмунална ресусцитация, която е проведена в пълен обем с максимални дози на медикаменти.

8. Въпреки проведена кардиопулмонална ресусцитация в пълен обем, в 20.25 часа настъпва екзитус леталис.

Въз основа на направения анализ на медицинската документация на пациента Спас Добрев и предоставената информация от дежурните на 16.09.2017г., екипи в Спешно отделение и Второ направление по анестезиология и интензивно лечение, членовете на Комисията изразиха следното становище:

1. В момента на пристигане на линейката на ЦСМП, пациентът е хоспитализиран незабавно.
2. Не се установяват пропуски – както по време, така и по качество, на медицинските дейности и лечебно-диагностичния алгоритъм при пациенти в подобни състояния.

Видно от всичко описано по-горе – дежурните екипи на УМБАЛ „Александровска” ЕАД са изпълнили своите задължения, посочват от болницата.

От „Александровска” изказват съболезнования на близките на починалия пациент Спас Добрев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.