На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Александър Андреев, ЦИК: Цената за наема на машините за гласуване включва всички логистични дейности

Днес би трябвало да се подпише договорът за машинното гласуване и да започне изпълнението му, каза пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев, след като вчера ВАС отхвърли жалбата срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване.

„Машините следва да пристигнат до 10 май. След това трябва да бъде обезпечен софтуерът с оглед гласуването, да бъдат одитирани машините и на 25-ти да бъдат в секциите. Те ще бъдат доставени в деня, когато се предават избираните книжа и материали на секционните избирателни комисии. Тогава ще бъде извършена проверка на място – дали те функционират, за да може на другия ден да се гласува. Предварително ще започне обучението на самите секционни избирателни комисии, както ще бъдат представени и за разяснителната кампания“, обясни той в предаването „Преди всички“.

Андреев е категоричен, че към момента не се мисли за план „Б“: „Имаме гаранцията и уверението, че договорът ще бъде изпълнен така, както са посочени нашите срокове в обществената поръчка и както са посочени в самия договор“.

Говорителят на ЦИК коментира и цената за наем на машините. По думите му в нея са включени всички дейности, които съпътстват машинното гласуване, като редица логистични дейности и осигуряване на технически сервиз. Ако машините бяха закупени, ЦИК допълнително следваше да извърши тези дейности чрез друг изпълнител или сама да осигури, отбеляза Александър Андреев.

ЦИК изпълнява Изборният кодекс такъв, какъвто е, подчерта още той и изрази надежда за местните избори:

„Считаме, че ще имаме достатъчно дълъг период от време, за да може тогава да се прецени, да се направи обществена поръчка за производство – тогава, когато вече ще могат да бъдат произведени, одитирани и сертифицирани, и съответно да се решат и всички останали съпътстващи въпроси, които в момента са включени като предмет към договора“.

Към момента на регистрирането на кандидатските листи ЦИК извършва проверка чрез ГРАО дали тези кандидати отговарят на изискванията, отбеляза говорителят на ЦИК. По думите му към момента не е установена липса на изпълнено условие за постоянен и настоящ адрес в Република България и в друга държава-членка на ЕС.

До 3 май ще стане проверката на всички подадени заявления за гласуване в чужбина, каза още Александър Андреев и добави, че до 4-5 май трябва да бъдат определени местата за гласуване и броят на секциите, които ще бъдат образувани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.