Александър Бикантов от департамента по информация и печат към МВнР на Русия пред “Труд”: Информационната война е по-ожесточена от политическата

Фалшивите новини могат да доведат до реална катастрофа

София бе домакин на конференция за съвременната журналистика в Русия и Европа

Информационната война днес е по-ожесточена от политическата. Това заяви пред „Труд” Александър Бикантов, зам.-директор на департамента по информация и печат към министерството на външните работи на Руската федерация. Заместникът на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова бе в София по повод на седмата международна конференция „Русия и Европа: актуални проблеми на съвременната международна журналистика”.

Форумът се проведе в Руския културно-информационен център, а темите на дебатите бяха фалшивите новини. Организатор на събитието бе списание „Международная жизнь”, издавано с подкрепата на Министерството на външните работи на Руската Федерация и на Федералната агенция по печата и масовите комуникации.

„Фейк новините са новата, виртуална реалност. Най-печалното днес е, че фалшивите новини и фалшивите събития са вече като постановки, като шоу”, отбеляза пред „Труд” Армен Оганесян, главен редактор на „Международная жизнь”. И допълни: “Опасността идва от там, че виртуалната реалност може да бъде пресъздадена и възприета като действителна реалност. Това може да доведе до цяла редица от политически решения, които да доведат до реална катастрофа”.

„Фалшивите новини станаха форма на борба. Преди ги наричаха „активни мероприятия”, коментира от своя страна Чавдар Минчев, главен редактор на списание „Международни отношения”. Международната конференция бе открита от Н. Пр. извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров. В рамките на форума се включиха още руски и европейски медийни експерти, представители на международни обществени организации, дипломатически ведомства и институти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия