Александър Вучич: Европа няма цялостно решение на мигрантския проблем

България върши работата си добре, защитавайки границите си от миграционната вълна. Това каза сръбският премиер Александър Вучич при откриването на Десетия медиен форум на Югоизточна Европа в Белград, предаде „Фокус”.

Министър-председателят уточни, че според последната информация, с която разполага, броят на мигрантите, пресекли сръбската граница, е намалял двойно. „От една страна, това се дължи на съвместните патрули на българо-сръбската граница, подчерта Вучич. От друга, България охранява границата си с Турция добре“, обясни още премиерът.

„Сръбската политика за намаляване на мигрантския поток не включва изграждането на преградни съоръжения, нито на стени“, каза още Александър Вучич. Според него обаче Европа няма цялостно решение на мигрантския проблем.

Сръбският министър-председател припомни, че в страната му в момента пребивават около 7000 мигранти. „Ако Европа поиска от Сърбия да затвори границите си, тя ще го направи, но всеобхватно европейско решение на въпроса все още няма”, добави Вучич.

Попитан за визията си за Европа и бъдещите политики на ЕС – дали трябва да бъдат вдъхновени от Франция, която предлага повече общи решения, или от Унгария, която защитава тезата за по-голяма тежест на националните политики, Александър Вучич отговори, че Сърбия би предпочела модел, който съчетава и двете концепции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа