Александър Вучич: Кризата в Украйна може да се разпространи и на Балканите

Президентът на Сърбия Александър Вучич предупреди, че кризата в Украйна може да се разпространи в Европа и особено на Балканите. Така Вучич, който е на посещение в Монако, коментира ситуацията малко след като руският президент Владимир Путин подписа указ, с който призна независимостта на Донбас - регион в югоизточна Украйна.

"Като върховен главнокомандващ издадох заповед до членовете на сръбската армия и до полицейските сили и специалните части да бъдат подготвени по най-добрия възможен начин да продължат да инвестират в оборудване и оръжие", заяви Вучич, цитиран от "Екзит Нюз".

Същевременно президентът на Косово Вьоса Османи изрази опасения, че Русия ще използва Сърбия, своя най-близък съюзник в региона, за да дестабилизира Западните Балкани. Османи направи това изявление пред местните косовски медии след участието си в Мюнхенската конференция по сигурността.

По време на речта си пред парламента днес сутринта министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че Косово подкрепя суверенитета и независимостта на Украйна.

"Косово винаги ще бъде на страната на Европейския съюз, Съединените щати и НАТО", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа