Александър Вучич - Новият Тито

Александър Вучич е виден политически деец, който прави блестяща кариера от журналист до държавен глава. По време на управлението си той многократно се сблъсква с нуждата да взема трудни решения за страната. Подобно на Тито, Вучич жонглира между Изтока и Запада, изпълнявайки сложни пируети между желанието за европейска интеграция на Сърбия и традиционната вярност към Москва.

Роднините на политика от страна на бащата му идват от Босна, но през 40-те години са принудени да избягат от усташите и се установяват в Белград. Преследвачите убиват много членове на семейството, включително дядото на настоящия президент на Сърбия.

Биографията на Александър започва в столицата на Югославия много по-късно от трагичните събития - 5 март 1970 г. Родителите на политика имат икономическо образование. Бащата Анжелко Вучич работи по специалността си, майката Анджелина се занимава с журналистика. След като завършва гимназия в Земун (квартал на Белград), Александър решава да тръгне по нейните стъпки, въпреки че като тийнейджър обича футбола и баскетбола.

Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Белградския университет. Като млад мъж, докато учи английски в Брайтън, Обединеното кралство, известно време се занимава с търговия в Лондон. След завръщането си в родината, в началото на 90-те, работи като журналист в Сараево.

През 1993 г. Вучич влиза в политиката, присъединявайки се към сръбските радикали. Партията на Воислав Шешел, създадена две години по-рано, пропагандира идеята за създаване на Велика Сърбия. Скоро Александър става генерален секретар на партията. През 1996 г. крайната десница печели общинските избори в Земун, Воислав Шешел заема кметския стол, а Вучич е назначен за директор на Pinki Hall, спортен и концертен център. Неговите политически възгледи съвпадат с основните тези на държавната пропаганда от края на 90-те години и през 1998 г. той получава поста министър на информацията в правителството на Мирко Марянович при президентството на Слободан Милошевич.

През 2000 г. държавникът напусна поста министър, оставайки член на радикалната партия. Недоволството от отказа за присъединяване към Европейския съюз и разочарованието от националистическата политика карат няколко членове на партията да я напуснат и да създадат ново сдружение. Създадената Сръбска прогресивна партия е оглавена от бившия радикал Томислав Николич. Скоро Александър се присъединява към нея.

През 2012 г. Николич печели президентската надпревара и освобождава председателския пост на партията, която по това време има най-много привърженици в Сърбия. Вучич става лидер. През същото лято политикът влиза в кабинета като шеф на отбраната. След парламентарните избори през 2014 г. оглавява правителството.

2017 г. е най-успешната в кариерата на политика - той печели президентските избори, 56% от избирателите се оказват на негова страна. Новият национален лидер казва, че Сърбия се придържа към неутралитет, поради което няма да се присъединява към НАТО, както и да създава военни съюзи с Русия и Китай. Курсът към сближаване с ЕС ще продължи.

Ръководителят на Сърбия подчертава, че правителството на страната няма да подкрепя санкции срещу Русия. През декември същата година Александър пристига в Москва. По време на няколко срещи с Владимир Путин сръбският държавник уверява, че Сърбия е решена да продължи да изгражда междудържавен диалог.

Изявленията на Вучич по косовския проблем се променят през годините. Първо избраният президент призовава за общ диалог. През януари 2018 г. в Косово е застрелян лидерът на косовските сърби, политикът Оливер Иванович. Сръбската делегация прекъсва преговорите с посредничеството на Брюксел, а Александър заявява, че мирното обсъждане на проблема ще продължи едва след разкриването на опита за убийство. Скоро Вучич посещава Косово, където в интервю казва, че Сърбия ще гарантира безопасността на своите граждани, живеещи на тази територия.

В същото време приятелската политика към Москва продължава. През 2018 г. сръбският лидер присъства на Парада на победата в руската столица. Нежеланието на Александър да признае Косово за независима територия, кара държавника да заяви, че Сърбия не смята Крим за част от Русия.

През 2020 г., след посещението на Вучич в Белия дом за разговори с президента Доналд Тръмп, в мрежата се появява снимка, която предизвиква голям обществен отзвук. Кадърът, в който на Александър е предложен стол пред масата на ръководителя на Съединените щати, напомня много сцена на разпит. Медиите отбелязват, че по този начин Щатите за пореден път намекват на Сърбия, че Вашингтон контролира ситуацията на Балканите.

 

Имаме духовна близост

Духовната близост на двата народа доведе до сериозно сътрудничество и стокообменът ни достигна почти два милиарда долара. На преден план е сътрудничеството в областта на инфраструктурата и енергетиката. Добре е отношенията ни да се подобряват. Сърбия за нас е приятелска и братска държава. Благодаря на Вучич за участието му в развитието на двустранните отношения.

Владимир Путин, президент на Русия

 

Иска да е център на внимание

Той е егоцентричен, нарцистичен, с непреодолима нужда да бъде винаги в центъра на вниманието. Той е мрачен, без емпатия. Склонен е към театрално поведение и драматизиране. Не търпи критика или различно мнение. Потиска дълбоко неприятните ситуации или емоции, за да не могат да нахлуят в неговата реалност. Тя е моделирана от въображение и фантазия.

Д-р Драгица Стайнойлович, психиатър

 

Добре си сътрудничим

Благодарен съм му за разбирането по отношение на всички икономически проекти, по които работим и усилията за хармонизиране на дейностите ни за в бъдеще. Само стабилността и мирът могат да гарантират, че ще вървим напред и сме ангажирани с това заедно. Виждам решимостта на Вучич да продължи доброто сътрудничество с Република Сръбска. Нашите разговори винаги са приятелски.

Милорад Додик, политик от Република Сръбска

 

Дърпа страната към изолация

Не съм сигурен, че Вучич води Сърбия в неин интерес, не съм сигурен, че дори знае накъде отива, но знам, че дърпа страната към самоизолация. Това е интересът на Русия, а не на Сърбия.

Душан Яник, основател на форума за етнически отношения

Обича спорта

Вучич е известен с любовта си към спорта, останала от училище. Често аплодира баскетболни и футболни отбори. Фен е на “Цървена звезда”. Самият той би могъл да играе баскетбол: отличава се от другите световни лидери с височина от 199 см. Руският политик Дмитрий Рогозин публикува обща снимка със сърбина с описание: “С моя приятел, 2-метровия сръбски лидер, се чувствам необичайно с ръст от 190 см.” Втората съпруга на Вучич е служителката на Министерството на външните работи Тамара Джуканович. През юни 2017 г. тя му роди син - Вукан. От първия си брак политикът има син Данило и дъщеря Милица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети