Александър Вучич планира да посети Косово на 9 септември

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи в ефира на националната телевизия „RTS“, че планира да посети Косово на 9 септември.

Вучич заяви, че първата цел на преговорите с Прищина са съхраняване на мира, стабилността и бъдещето на идните поколения. Втората цел, според сръбския президент, е да се запазят държавните интереси, включително териториалните, имуществените и останалите. Третата цел е да се защитят правата и сигурността на сърбите в Косово.

„През 2011 година, когато нашите хора изгориха граничния пункт Ярина и след това бяха арестувани, беше установена граница между сърби и сърби, между Косово и централна Сърбия. Наричаме я административна линия и административен пункт на преход, тъй като не го признаваме. Но можем ли да влезем на територията на Косово, освен през тайни горски маршрути и да не пресечем границата? Не можем, значи тя съществува“, подчерта сръбският президент.

Вучич посочи стратегическото и икономическо значение на северната част на Косово, където се намират богати гори и рудният планински масив Копаоник, ВЕЦ „Газиводе“ и едноименното езеро, голяма част от минния комбинат „Трепча“ и електрическата подстанция Валач.

„Време е да бъдем умни, да бъдем хора, които мислят за бъдещето, да вземем каквото можем и да бъдем мъдри политици“, подчерта той и добави, че „ако всичко е наред“, на 9 септември ще посети Косово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа