Александър Захарченко бе погребан с военни почести в Донецк

Александър Захарченко

Лидерът на провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко бе погребан днес с военни почести, предаде ТАСС.

В траурното шествие се включиха над 200 000 души.

В Донецк днес отдадоха последна почит на Захарченко, който бе убит на 42-годишна възраст при бомбен атентат в града в петък, предаде по-рано Франс прес.

Сред поклонилите се край ковчега с тленните останки на лидера на ДНР бе "президентът" на отцепилата се от Грузия сепаратистка република Южна Осетия Анатолий Бибилов, отбелязва Франс прес.

ТАСС посочва, че свои делегации в Донецк са изпратили още Русия, Абхазия (другата грузинска сепаратистка област) и провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна Луганска народна република (ЛНР).

Множество хора, много от които облени в сълзи и с цвете в ръка, изчакаха реда си, за да се поклонят пред ковчега. По-късно погребалният кортеж бе изпратен със сълзи и аплодисменти, отбелязва Франс прес.

В комюнике, разпространено от официалната медия на ДНР, Донецката информационна агенция, Владислав Сурков, близък съветник на руския президент Владимир Путин, нарече Захарченко "брат" и "герой".

Общественият транспорт в Донецк временно бе спрян. Въоръжени мъже в униформи регулираха движението в центъра на града.

На много места се виждат транспаранти с портрета на Захарченко. Сред изписаните лозунги е: "Ние имаме една майка родина: Русия".

Мнозина от опечалените обвиняват Украйна за убийството на своя лидер.

"Никога няма да забравим тази трагедия, никога няма да простим", каза 35-годишен мъж на име Сергей Капустин.

Проруската сепаратистка ДНР е в тридневен траур до утре. Началото на новата учебна година бе отложено за вторник.

В Киев обаче няколко десетки политически активисти отпразнуваха смъртта на лидера на сепаратистите в Донецка област, който бе заклет враг на прозападните украински власти. Те разпънаха маса пред посолството на Русия и пиха пенливо вино пред портрети на Путин, Захарченко и идола на съветската музика Йосиф Кобзон, който почина тази седмица, след което им подхвърлиха пилешки кости.

Освен Захарченко, при експлозията в ресторант в Донецк загина и неговият бодигард, а 12 души бяха ранени.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обвиниха Киев за убийството на лидера на ДНР. Според украинските власти покушението е резултат от вътрешни конфликти в редиците на бунтовниците, определени от говорител на министерството на външните работи като "марионетки, поддържани и финансирани" от Москва.

Русия определи убийството като провокация с цел засилване на напрежението в региона.

Над 10 000 души бяха убити от началото на конфликта в Източна Украйна между проруските сепаратисти и прозападните власти в Киев. Украйна и Западът обвиняват Русия, че оказва военна помощ на бунтовниците - нещо, което тя категорично отрича, припомня Франс прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят