Александър Златанов: Тестовете за децата са надеждни, дори при безсимптомно протичане

Тестовете за деца са достатъчно надеждни и позитивират, дори когато лицето е безсимптомно. Това каза служебния заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов по БТВ.

„Имаме политика, която е алтернатива на локдауна. Дейностите могат да се извършват при определени условия. В училище създаваме безопасна среда, за да може учениците да учат присъствено. Преценихме, че ако се създадат безопасни условия, децата могат да продължат присъствено", посочи той.

Мисля, че от другия понеделник може би ще се пристъпи към присъствено обучение. Тези тестове ще бъдат налични до края на седмицата. Те вече са закупени и ще стигнат за над 2 седмици. Вчера се започна нова процедура за още две седмици. Ще се продължи така, ако това е удачен вариант, който да позволи децата да учат присъствено. Решение на министъра на образованието е кога да се върнат в училище децата“, посочи зам.-министърът.

„Не ни е страх от локдаун. Нека хората вярват на държавните и медицинските власти. Те са органът, който носи отговорността и се опитват да вземат най-добрите решения на експертно ниво. Локдаунът е вариант, но по-добър вариант е въведеният от нас. Зеленият сертификат водят до по-добри ефекти, защото имаме повече тествания и повече хора, които се ваксинират. При локдаун има по-голям риск безсимптомен човек да зарази други хора“, заяви той.

„До 250 заболели на 100 000 души училищата учат спокойно присъствен без изисквания, от 250 до 500 учат 50% от учениците в училище на ротационен принцип, от 500 нагоре влиза тестването на децата два пъти седмично – понеделник и четвъртък. При заболяемост от 250 до 500 може пак да се прави тестване и всички деца да са в училище. Няма еднаква заболяемост във всички общини и затова позволихме да се решава на принцип община и дори училище“, каза още Златанов.

По думите му, обмисля се децата до 12 години да посещават училище без да бъдат тествани, когато родителите са ваксинирани.

„Не предвиждаме тестване в домашни условия вкъщи. Децата ще се тестват в училище. Ако има положително дете, то се връща вкъщи и се изолира. Децата ще се тестват в класната стая. Там, където има медицински сестри и лекари, те ще се включат в процеса. Ще се отдели около половин час време за тестването в началото на учебния ден“, заяви Златанов.

По думите му децата със специални образователни потребности ще могат да се тестват и вкъщи. „Там условията са капацитетът да бъде ограничен до 5 човека. При безопасни условия тези деца ще може да получават грижи“, уточни той.

„Вече имаме опита на много европейски страни, които ползват същите тестове. Те са безопасни. Тестовете са достатъчно надеждни. Те позитивират, дори когато лицето е безсимптомно. Не говорим за задължителна ваксинация на деца над 5 години. Това не се предвижда. Единственото, което в момента е важно, децата безопасно да влязат в училище при тестване на тях и целия училищен персонал, който няма зелен сертификат. Тестовете ще се ползват докогато е необходимо. Големите деца също ще се тестват два пъти седмично. Не ограничихме само за 1-4-ти клас. Училищните власти ще приоритизират кои ученици ще участ присъствено при тези условия. Ние сме дали рамката. Мерките са съвсем адекватни на ситуацията“, допълни Златанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България