Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Александър Йорданов-Шестакът

От забвението възкръсна една масивна личност от българския политически пейзаж. Покрай арендосването на СДС в полза на ГЕРБ, на избираемото шесто място в листата на партията на Бойко Борисов за евроизборите се появи един от сините ястреби на прехода – Александър Йорданов.

От забвението възкръсна една масивна личност от българския политически пейзаж. Покрай арендосването на СДС в полза на ГЕРБ, на избираемото шесто място в листата на партията на Бойко Борисов за евроизборите се появи един от сините ястреби на прехода – Александър Йорданов.
Малко преди като библейския Лазар да стане от пещерата на вечния мрак и да се върне на политическата сцена, бившият шеф на Народното събрание преживяваше нелошо като професионален антикомунист и антируснак. Заедно с неговите съмишленици от Атлантическия съвет в България с такава злост и страст налитат на червено, че биха се зарадвали да ги видят на Plaza de Toros (арената за бикоборство в Мадрид).

Фиксацията на Александър Йорданов в сенките на комунизма и хибридната заплаха от Кремъл е толкова силна, че само за това говори и пише. Малко след като целуна Борисов, едно от първите неща, които Големият Ал сподели, е страхът му от “рекомунизация на БСП”. Не може да се отрече, че Борисов постъпи мъдро с лизинговото шесто място в листата си. Сега няма нужда да се мърси с антикомунизъм – вече си има човек за тази работа, а той ще си строи естакадите.

Днес, почти 30 години след началото на демократичните промени у нас, много неща излизат наяве, а и хората правят своите изводи, спомняйки си за главните герои от онези бурни години на началото. Отвсякъде е видно как самопровъзгласилите се политически водачи тогава – бедни на идеи, но алчни за власт, пуснаха в ход “площадния антикомунизъм”. Техните крясъци обаче се оказаха спасителни за “Столетницата”, защото омразата я мобилизира. Страхът от възмездие сплоти нейните редици.

Александър Йорданов беше видна, корпулентна фигура в някогашното СДС – онова СДС, което събираше хиляди по площадите в страната. Ама днес тези хора си признават, че са били излъгани от видните седесари. Та АлЙо си беше точно такъв. Според бивши сини симпатизанти, днес хора като него са част от “келепира в политиката, загърбили националните идеали и превърнали се в колаборационисти”.

Самият АлЙо сигурно отдавна е забравил как успя да влезе в голямата седесарска политика и как стана част от нея – байганювщина в политическото поведение и креслив антикомунизъм. След възстановяването на Радикал-демократическата партия (14 ноември 1989 г.), “литературоведът” и бивш комсомолски секретар в студентската организация на Института за детски и начални учители в Шумен, започна възходящо да се изкачва нагоре в политиката. След като на втория конгрес на РДП (1991 г.) доста нахално бе избран за зам.-председател на партията, то на следващия – Трети конгрес през 1993-а активни участници в партийната сбирка, разказват, че изборът му за председател хич не е бил сигурен.

В тази партия все пак беше пълно с интелектуалци, а проф. Елка Константинова, която я оглавяваше, бе решила да даде път на… Сашо. И заверата е направена с активното съдействие на врачанската група, която дава всичко от себе си за избора на “правилния кандидат”. Десетки делегати от столицата са недоволни, но обработката на групите от провинцията е желязна. И АлЙо, който още от началото на промените иска да блесне, е доволен.

Йорданов – с брадичка “а ла Ленин”, се откроява и по време на Великото народно събрание. Архивите, както се казва, все още са живи. Тогава всъщност е епопеята на 39-има сини депутати, които гладуват през юли 1991 г. срещу приемането на Конституцията. Днес 9-дневната епопея на големия депутатски глад си я спомнят повече с комичните, отколкото с драматичните сблъсъци. Баш демократите обаче със сигурност не са забравили как когато Сашо Йорданов стана шеф на парламента през 1992 г., само месец след това екс премиерът Андрей Луканов е освободен от ареста и впоследствие освободен. Всъщност радикал-демократът Сашо стана парламентарен спикер благодарение на гласовете на БСП и по този начин им се отблагодари за това.

Александър Йроданов е роден на 13 февруари 1952 г. във Варна. Завършва Българска филология в Шумен през 1976. Работи като журналист и литературен критик на свободна практика.

Става председател на 36-о Народно събрание (1992-1994).

След като ОДС, начело с Иван Костов, поема властта през 1997-а, Йорданов е натирен на длъжност посланик във Варшава. Веднага след това изкарва един мандат в Скопие, без някаква съществена диря в родната дипломация.

Червените също ще имат повод да се надъхват с АлЙо. В техните редици сe твърди, че неговият чичо Коста Йорданов е ръководел разстрела на хлапетата от Ястребино през 1943 година. Йорданов твърди, че фамилното име е съвпадение, но социалистите не му вярват.

Във възхвала на Тодор Живков

Васил Петев – синът на покойния писател и председател на Съюза на българските писатели Николай Петев разказа във фейсбук следната история на баща си.

“Избират за председател на Народното събрание Александър Йорданов, видния отвсякъде. И става в залата един депутат, от неговите, и вика:
– Сашо Йорданов да каже писал ли е похвални статии за Тодор Живков във вестник “Литературен фронт”.

Сашо излиза на трибуната и казва:

– Да, писах статии за Тодор Живков, но Николай Петев ме накара!

Избраха го за председател и след месец-два го виждам да върви по “Раковска” с него двама пазванти. Спирам ги и казвам на охраната:
– Разкарайте се, щото първо вас ще ви бия!

И питам Сашо Йорданов:

– Кажи бе, сестро, кога аз съм те карал да пишеш за Тодор Живков или друг, а?
Той ми отговаря:

– Никога не си ме карал! Ама ако не бях казал това, нямаше да ме изберат за председател на парламента!”

ЗА НЕГО

Той е знаков за СДС

Малко съжалявам, че Владо Кисьов е направил отвод, но не се бъркаме в работата на СДС. Одобрили сме това, което са избрали, така че сега съвместно да се борим на евровота. В коментарите, които съм чул, мисля че Александър Йорданов действително е един знаков човек от СДС. Ние можем да гарантираме, че нашите структури ще работят еднакво добре за всички, които са в листата.

Бойко Борисов, министър-председател

Остана верен на СДС

Да не забравяме кой е основният опонент на СДС и ГЕРБ. Това е БСП. Александър Йорданов има дълга борба със социалистическата партия. Така че, когато става дума за премерване на сили между дясното и лявото, той би бил много полезен. Не виждам нищо лошо в това всеки да изразява позициите и недоволствата си (по повод това, че Йорданов критикува нееднократно Бойко Борисов). Йорданов не е отстъпил на позициите, които отстоява толкова години и остана верен на партията. Именно това са качествата, с които спечели доверието за представител в листата за евровота.

Румен Христов, лидер на СДС

Настояваше да оглави „Демокрация”

Опитвам се да гледам хладнокръвно на седесарската концесия за Европарламента в листата на ГЕРБ. Общувал съм си със “сигурния евродепутат”, шести в листата на ГЕРБ, Александър Йорданов. Вече не беше депутат, (…) не беше посланик. Беше около 2007-а, бях главен редактор на “Демокрация” и той идваше в “Синия лъв”, където ни беше редакцията. И искаше да е главен редактор. Викам му – Сашо, под нивото ти е! Но ако го искаш – вземи го. Само не бастисвайте вестника.

Георги Даскалов, бивш главен редактор на “Демокрация”

Въплъщава байганьовщината

Да си затворим очите пред действията на въпросния господин, който въплъщава едновременно байганьовщината в политическото поведение и компромисността към политическия морал, би било акт с катастрофални за бъдещето на цялата коалиция последици.

Едвин Сугарев, през декември 1993 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. хубава статия… подсеща ме да повторя отново, че скачащите кат говеда по жълтите павета за селтака желев интелектуалци от су са си екскрементите, за които и иречек и един друг достоен българин- Кръстьо Кръстев пишат.
  и елка константинова си беше екскремент.

  1. е кое е хубаво на статитята – едновременно го обвинява за антикомунизъм и за това, че е бил комсомолски секретар. Минаха тия времена и скелетите от гардероба вече не хващат дикиш. А на слабата кампания на БСП най-малкия и проблем е Йорданов!

   1. Става дума за отрепките нагаждачи кат тоя, плевнелиев, цветанов…

 2. Единственото което „мноу си тъп Саше“ ще предизвика е още отлив на гласоподаватели по изборите. България няма нужда да ни представя този патологичен русофоб. Тъпо и психично болно същество !!!

 3. Жената на Александър Йорданов е Валерия Александрова, а нейният баща беше комунистически генерал. Така Александър Йорданов с провинциално педагогическо образование за начален учител (ако си спомняте : „нисък ми беше успехът и затова не можах да кандидатствам друго“) започва работа в Института по литература в столицата! И става старши научен сътрудник! И до днес този човек не осъзна, че няма образователния ценз за научни изследвания по литература. Въпросът е, че и другите в политиката са същата стока – мизерно образование, но високо обществено положение + научни титли за гарнитура в чинията. Да не забравяме, че и Бойко Борисов е доктор на науките. Точно ДС сложи разни случайници без солидно образование на ключови позиции в обществения живот.

 4. ТОЯ (И ОРТАЦИТЕ МУ) ШКЕМБАР КАКВОТО Е ПИПНАЛ ВСЕ Е ИЗСЪХНАЛО.
  КЪДЕ МУ Е СЕГА СДС-то, КЪДЕ Е РДП-то ? И ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛАМТИ ЗА ОБЛАГИ
  НЕКАДЪРНИКА. А ИНАЧЕ – МОЖЕ ДА КРАДЕ (Да дава под наем държавни имоти във Варшава)
  Е ЗА ТОВА СМЕ НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА;. И ТЕНДЕНЦИЯТА Е ТРАЙНА.

  1. По-точно казана (съжаявам): д-ва със затхващи функции, обезлюдявяща.

 5. Какво е хубавото на тази статия си е лино елание и избор .ТОЗИ , който е написал статията явно се намвира в предизборен синдром ,силно гарниран съответния казионен жарггон от ко йто няма отърване -Амин !

 6. Какво е хубавото на тази статия си е лично елание и избор .ТОЗИ , който е написал статията явно се намира в предизборен синдром ,силно гарниран със съответния казионен жарггон от ко йто няма отърване -Амин !

 7. И защо не „задълбаете“ дипломатическите подвизи на жена му във Варшава….! За бизнеса и там и за всичко!
  Иначе в Скопие си отспа на втория тъмен етаж в работно време и на Водно след „работа“! И никой колега-дипломат не си спомня за нег!

 8. Авторът е много зле – БСП БОЙКОТИРА Народното събрание(гладува) вече 3 месеца. Отделно още преди 6 месеца имаха решение за ротаизонен бойкот. Не ви ли е срам да говорите за 9 дневна стачка на 39 депутата срещи 100 дневна(а може и повече) на 90 депутата. ОСТАВКА, прозрачни сте отвсякъде.

 9. Този беЗсрамен ШМАТАРОК, ОТНОВО СЕ НАРЕЖДА НА ЯСЛАТА. ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПОЧТЕННИ И МИСЛЕЩИ ГЕРБАДЖИИ ДА ГО ИЗХВЪРЛИМ , ЧРЕЗ ПРЕФЕРЕНЦИЯТА И ДА ДОКАЖЕМ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ,ЧЕ СМЕ В ГЕРБ ЗАРАДИ КАУЗАТА И НЕ СМЕ КРЕПОСТНИ СЕЛЕНИ. ЖАЛКО, ЧЕ „ЦЕЦКА“ НЕ ИМ ПОСЛУЖИ ЗА УРОК.

 10. Нямам намерение да гласувам за ГЕРБ, но въпреки това съжалявам, че се съгласиха да омърсят листата си с този помиярен политически паразит. Преференцията няма да помогне, струва ми се че Аспарух греши. Жалко, когато такива бивши клозетни паразити се напъхат в листата, тя заприличва, като в нея да са вилняли свине…

 11. герб ще позагубят евроизборите, така ми се струва… и пак сами си го направиха, като на президентските избори с цецка цачева.

 12. АлЙо евродИпутат!!!! Той по-скоро трябва да бъде вписан в „Книгата на Гинес“ за висша форма на гадняр!!!!!!

 13. По-точно щеше да бъде да озаглавите статията „Александър Йорданов – Простакът“.

 14. Едва ли Александър Йорданов е очаквал такава
  реклама .Профисионслен антикомунист и
  анти руснак- това е определението за истински
  българин . Той вярвам в силите на българския
  народ, сам да решава съдбините си. Тридисет
  години отстоява тази патриотична идея. Бил
  комунист десетина години,голям праз .Ако броим
  и без партиините камунисти и земеделци повече от две трети от българите бяха армия на руския
  национал комунизъм . Многа се отказаха дори
  от бащите за да слугуват на властвуващите лумпени.
  Казвате че бил с ниска образование ! Какво
  образование имаха Ефтим Ефтимов, Пеньо Пенев,
  Любомир Левчев, дори и Николай Патев , който
  има самочуствие на неказием комунист след
  1989 година , когато би трябвала да в затвора.
  Нима той е по-голям литератор от Димитър Тслев,?!
  Тридисет години в борба с комунистическите
  идеи. Идей в служба на руския империализъм.
  Идей разрушили моралния облик на българин,
  Идей обезверили българина в собствените му
  сили. Идеи превърнали българина в руски
  мужик, чакаш подаяние от господаря му …
  Народа вижда и ще намери истинските хора
  Хвърляте кал,само това ви остана да се справите
  с неподобните. Доносничеството вече не ви
  върши работа.

  1. така е!
   комсомолските активисти – сашко, роско – първи евроатлантици… жалко, че цецко беше слабоумен и дкмс не му оцени таланта.

 15. Извинете за многото грешки. Надявам се все пак да не се губи смисъла. Пиша не от компютър,а от телефон и пръстите ми често не улучват буквите. А не мога да се стърпя да не пиша- боли ме от толкова несправедливост,дори жестокост!
  Успех Ви желая , г-н Йорданов! С радост ще гласувам за вас! Макар че не ми се искаше да гласувам за никоя партизанска внучка…

 16. Сандето е ЛЕКЕ
  кое на герб провал
  ще донесе

  По простата причина,
  сдс отдавна се спомина

  Теэ свинчета / с другата са две/
  на гръб си ги носете,
  па ножа им теглете

  УРААА

  Такава е съдбата
  на свинятa

  ауууу

 17. “ Цензор „, кой ти позволява да мърсиш българската литература и слово, българските големи литературни майстори Евтим Евтимов, Пеньо Пенев и други, като ги сравняваш с този ужасяващ дебел и грозен антикомунистически търбух? Не бъркай с грозната си лапа в нашия тукашен живот, стой си при твоите задокеански приятели ! А за такива като теб, един от споменатите от теб, Пеньо Пенев, отдавна е предвидил че ще ги има и след смъртта му : “ Ще има пак звезди… и кучета…
  ще има, виещи към тях…
  както преди. „

  1. не е антикомунистически, не е… ако задуха друг вятър и той заедно с плевнелиев пак ще обърнат задниците….

 18. Еий Тъпанар и т.н. престани да говориш за Желев глупости най малкото защото не е жив. Мисля ,че мозъкати колкото на малка мисирка .Вече не се именувай Кмнтр то ,анонимник .

 19. Глупост е още веднъж, че се пробват, и магаре да посочат за изборите… като за в плевнята … да се надява за зобчица…

 20. …още по- гаден, мари Пено…

  аууу

  …туй Санде мръсен келеш, мари…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.