Категории: МненияСилуети

Александър Манолев – Юпито от с. Кулата

Запален планинар, колоездач и рокер, възпитаник на елитен английски университет поема Министерството на транспорта. 42-годишният Александър Манолев от с. Кулата се разделя с поста си на зам.-министър на икономиката, за да седне на мястото на подалия оставка Ивайло Московски.

За Манолев казват, че е едно от юпитата на ГЕРБ, с натрупан доста опит и минал през различни стъпала в йерархията на управление.

Той е на 42 години, но може да се похвали с богата професионална биография. Бил е директор по търговските въпроси в “Транскарт” АД, директор “Интеграция и развитие” в ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД, две години е в борда на директорите на “Булгартабак холдинг” АД, а след това работи и като ръководител дирекция “Мобилтел” ЕАД. През 2015 г. е назначен за зам.-министър на туризма, а година по-късно оглавява Агенцията за метрологичен контрол и технически надзор. В третото правителство на Борисов е зам.-министър на икономиката.

Александър Манолев е роден на 28 април 1976 г. в петричкото село Кулата. Там учи в основното училище, където майка му е преподавател по история. Баща му Димитър Манолев е дългогодишен митничар, а по-късно печели четири пъти изборите за кмет на с. Кулата. Наричат го кмета на митничарите.

Средното си образование завършва в гимназията по икономика и туризъм “Приф. д-р Асен Златаров” в Петрич, специалност “счетоводство и контрол”.

Две години отбива редовна военна служба на границата с Гърция. Точно тогава, 1995-96 г. е войната в Босна и вдигането по тревога било ежедневие. По същото време на гръцката граница залавяли и групи бежанци – българи и от бившите Съветски републики, които се отправяли към южната ни съседка, притегателна с това, че е член на ЕС.

След уволнението, решава да замине за Англия. Признава, че намерението му било да научи езика и затова записал курсове. После решил да кандидатства в един от най-добрите университети в света – University College of London. Българите, с които се запознал в Лондон му се подигравали. Манолев не се притеснил. Прекарвал по 6 часа в библиотеката и успял да влезе в университета. “В университета ми трябваха високи оценки и покрити изпити. А езиците ми се отдаваха, затова като избираем предмет записах испански. Така го научих. По-късно, когато започнах в “Булгартабак”, трябваше бързо да уча руския, защото там бяха основни наши пазари. Затова ходех на индивидуални уроци късно вечер или рано сутрин преди работа. А гръцкия… кой в Сандански не знае гръцки?! Извън шегата – както много хора в нашия регион, семейството на майка ми са изселници от Егейска Македония. И до ден-днешен имам роднини там, които често посещавахме, когато бях дете. Така научих гръцкия още в много ранна възраст.” Това е обяснението на Манолев как е научел четири едика.

След като завършил University College of London минава и през ситото за кандидатстване в голяма лондонска банка. Одобрили го и преди да започне работа се върнал у нас за кратка почивка. Годината е 2001, а върналите се у нас юпита са на мода. Видял една доста променена България, с много възможности за развитие и решил, че мястото му е тук. Съобщил решението си на шефа на HR отдела в банката, който не можел да повярва, че младият и надежден банков специалист се връща в България. Казал му да размисли, но Манолев бил категоричен – отказва се от кариера в Лондон и остава в родината си.

Работил е в екипа по подготвяне на европроекти по предприсъединителните програми на Националното сдружение на общините. Има опит и в компания, която за първи път у нас въвежда кредитните карти. Бил е в застрахователния бизнес, както и в екипа на голям мобилен оператор. В най-тежкия период за “Булгартабак холдинг” получава предложение за Съвета на директорите. По същото време акцизът на цигарите се вдигнал, цените се увеличили и имало риск компанията да излезе на загуба. Запретнал обаче ръкави и заедно с екипа направили реорганизация и разширили пазарите и печалбата не само, че не спаднала, но и се увеличила. След приватизацията, напуснал, защото не било коректно човек на държавата да остане в частната вече фирма.

На извънредните парламентарни избори през 2017 г. е издигнат за депутат от структурата на ГЕРБ в Сандански.

След вота, се оказва, че Манолев е регистрирал своеобразен рекорд. Резултатите показват, че Александър Манолев е получил 6703 преференциални бюлетини. С това той се нареди на трето място в страната по преференции. Първи е премиерът Бойко Борисов с над 10 хил. преференции, а лидерът на БСП Корнелия Нинова – бе събрала едва 200 повече от Манолев.

След сформиране на кабинета Борисов 3, на Манолев е поверен поста зам.-министър на икономиката.

Любител е на екстремните спортове и най-вече на мотокроса. Участва във велопоходи и мотокросове, които се организират в Сандански. Истински обаче го зарежда планината, често прави преходи с раница на гръб.
Баща е на две дъщери в трети и шести клас.

За него

Сериозно подготвен делови човек

Познавам го в качеството ми на изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, когато той беше заместник министър на туризма. Впечатленията ми от тогава са изцяло положителни и в лицето на Манолев с моите колеги ние видяхме един сериозно подготвен делови човек, който имаше едно прагматично отношение към модела на управление на сектора, близък до този на бизнеса, а именно, че е редно да се поставят определени цели и да има ясен път към тяхното постигане. Желая му успех с кандидатурата и се надявам, че на новата позиция той ще продължи да се води от тези добре проверени във времето принципи за развитие на икономиката, независимо в коя сфера.

Поли Карастоянова, изп. директор на Сдружение “Национален борд по туризъм”

Сполучливо решение

Познавам го като зам-министър на икономиката. Насочен е към бизнеса, а министерството което може да поеме, не е само на транспорта, а е и на съобщенията и високите технологии, така че всичко това е част от икономиката и мисля, че е сполучливо решение.

Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)

Нужна е професионална тежест

Новите кандидати за министерските постове трябва да са хора с безспорни професионални качества, с професионална тежест и да бъдат ангажирани с изпълнението на управленската програма на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ

Статията е редактирана на: 11.09.2018 11:33

Вижте коментарите

 • Браво на Манолев! Впечатлен съм от биографията му и му желая успех като министър и издържливост на гадостите от БСП и Нинова - осъдиха го веднага след назначението. Но думата ми е за друго - десетина юпита не правят нито държава, нито промишленост, нито БВП нито здравеопазване, нито висок стандарт на гражданите. Все още завръщането на успелите на запад у нас е сензация. Нормално е гражданите, които движат държавата напред да емигрират с десетки хиляди на година. И така ще бъде докато глупаците останат малцинство. Дали ще доживея дотогава...

 • Елементарните познания по английски език биха ви накарали правилно да пишете и произнасяте "япи" (yuppie), а не "юпи" като полуграмотния, но силно крадлив Миленчо Велчев. Както, например, Гъс Хол (Gus Hall, бивш генесек на КП на САЩ) а не Гюс, Джон Мензис ( John K. Menzies, бивш посланик на Н.В. Елизабет II в София), а не Мензайъс и т.п.

 • От изпробваните досега "юпита" нито едно не се прояви в полза на България, нищо полезно няма да дойде и от това синче на митничар. Но ползи за него си ще има.

 • ...........колко много глупости в една статия.....................

 • Мисля,че Ал.Манолев,беше войник в Сандански/в поделение в града/,а не на границата с Гърция,или е бил в постоянен връзкарски отпуск у дома си в Сандански-проверете по-добре.

Share
Публикувано от
Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград
Етикети: Александър Манолев

Recent Posts

 • Здраве
 • Новини

Доц. Лъчезар Иванов: Премахването на статута на болниците като търговски дружества е връщане назад

Преобразуването на лечебните заведения от търговски дружества в бюджетни би било връщане назад. Това мнение изрази депутатът от ГЕРБ и…

20.03.2019 10:14
 • България
 • Крими и Право
 • Новини
 • Региони

Задържани са двама мъже, заподозрени за убийството на 53-годишна жена от Харманли

Криминалисти от РУ Харманли с помощта на колегите си от ГДНП задържаха двама мъже, заподозрени в извършено от тях убийство,…

20.03.2019 10:12
 • Новини
 • Региони

Представят две изложби с плакати във Велико Търново

По повод световния ден на театъра - 27 март, във фоайето на ДМТ “Константин Кисимов“ във Велико Търново ще се…

20.03.2019 10:08
 • България
 • Новини

Бившият съпруг на Виктория Маринова: Не знам как ще погледна Северин Красимиров

Бившият съпруг на убитата телевизионна водеща Виктория Маринова – Свилен Максимов, не може да отговори на въпроса как ще погледне…

20.03.2019 10:04
 • България
 • Новини
 • Региони

14-годишно момче скочи от 4-ти етаж след семеен скандал в Роман

14-годишно момче е скочило късно снощи от четвъртия етаж на жилищен блок в Роман, съобщи Дарик. Тежкият инцидент станал минути…

20.03.2019 10:01
 • Анализи
 • Мнения

Парламентът и публичният дом

П. К. Гълъбаров взема обществената поръчка по втория начин През 1901 г. Народното събрание реши всички проблеми на отечеството и…

20.03.2019 10:00

Този уебсайт използва "бисквитки"