Александър Морфов взе пети „Аскеер“ за режисура

Снимки Булфото.
Васил Михайлов връчи почетен “Аскеер” на Елена Райнова.

Раздадоха 33-ите театрални награди в “Българска армия”

Призът му донесе “Антигона”, което стана и най-добро представление на сезона

Също две статуетки получи и представлението “Арт” в Младежки театър

Александър Морфов получи “Аскеер 2023” за най-добра режисура за спектакъла си “Антигона” по Жан Ануи в Драматично-куклен театър “Иван Радоев” - Плевен, а самата постановка бе удостоена с отличието за най-добро представление на сезона. 33-тата церемония за връчване на наградите се състоя навръх празника 24 май, по традиция в театър “Българска армия”.
Много от тазгодишните лауреати не присъстваха лично да си приберат почетните статуетки, но уволненият като главен режисьор от Народния театър Морфов излезе на сцената.

Александър Морфов дойде да вземе наградата си.

“В тези трудни за мене дни това някак си ще ме ободри”, коментира Морфов отличието си. Той благодари на актьорите, които участват в спектакъла “Антигона”, както и на Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които продължават да го подкрепят след уволнението му.

“Между другото това е моят пети “Аскеер”, останалите четири са в Народния театър. Там някъде се спотайва онази партийна, номенклатурна, нищожна личност, която е директор на театъра в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор”, каза още Морфов.

Церемонията тази година премина под знака на 200-годишнината от рождението на Найден Геров.

Също две статуетки получи и представлението “Арт” в Младежки театър “Николай Бинев” - Владислав Стоименов за изгряваща звезда и Кирил Недков за поддържаща роля. Призът за цялостен принос към театралното изкуство за първи път беше връчен на сценограф - проф. Слави Кокалов. Почетният “Аскеер” тази година получи актрисата Елена Райнова. За поддържаща роля при жените като най-добра беше отличена Мария Каварджикова - за Магдалена в “Частици жена” от Ката Вебер (Народен театър)

За съвременна българска драматургия бе отличена Яна Борисова за “Място, наречено другаде” в “Театро”. За водеща женска роля наградата отиде при Светлана Янчева - за ролята на Уини в “О, щастливи дни” от Самюъл Бекет в “Сфумато”, а за водеща мъжка роля - Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във “Великденско вино” от Константин Илиев (Народен театър). Наградата за моноспектакъл е за “Неведение” от Албена Ставрева (Народен театър).

Владимир Пенев с награда за водеща мъжка роля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура