Александър Симов: „Визия за България” е за цялостна реорганизация на държавата

20% от най-богатите у нас взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните

„Визия за България” е идея, която подлежи на дискусия. През следващите месеци ще обикаляме страната и ще се срещаме с различни организации, за да обобщим темите. Това каза по НТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Александър Симов по повод представения от левицата проект. По думите му той има за цел не да предложи как да бъда разпределяни бюджетно парите в държавата, а за промяна на модела и системата. „Ние говорим за цялостна реорганизация на държавата и това не е разговор за пари, а за реална и конкретна политика. Разговорът за пари един ден ще излезе на дневен ред. Корнелия Нинова говори за паралелната държава, която оперира с 10 милиарда лева. Ако бъдат създадени мерки, с които тези пари бъдат вкарани в бюджета, ще има пари за всичко”, категоричен бе Александър Симов. Според него една голяма тема не присъства в медийното пространство и това е темата за неравенството у нас. „20% от най-богатите взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните в България. Това е чудовищна разлика, която формира две Българии, които нямат нищо общо помежду си. Ако не направим политика, която да запуши тази разлика, никога няма да можем да кажем, че сме просперираща държава. Затова са тези наши идеи за безплатни детски градини, за да имат младите хора перспектива, болниците да не бъдат повече търговски дружества и други”, каза депутатът от левицата.

По казуса ЧЕЗ, Александър Симов беше категоричен, че държавата трябва да закупи дружеството. „Това не значи да го национализира, а да го купи. Частният монопол не е по-добър от държавния и дори десните икономисти вече го признават”, обясни народният представител.

На въпрос, дали БСП е за приемането на еврото, народният представител обясни, че лидерът на левицата Корнелия Нинова е казала, че трябва да започне разговор по темата. „На наши форуми сме казали, че приемаме влизане на страната в еврозоната. Ние не можем да си затворим очите, че в България има огромно количество хора, които поставят под въпрос полезността на това”, поясни той.

По повод обвинението на ГЕРБ, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е подстрекавала протестите на животновъдите от Странджа, Симов заяви, че нивото на доказателствения материал на управляващите е потресаващ. „Ако утре някой запише клип, че книгата Шайка на Антон Тодоров го е накарала да хвърля с бяс камъни по централата на ГЕРБ, това значи ли, че Антон Тодоров носи отговорност за това действие?”, попита Симов. Според него в момента ситуацията, представена от управляващите, е едва ли не спокойна, а хората в Шарково и Болярово са весели и само конспиративната БСП и Корнелия Нинова ходи там да ги буни. „ГЕРБ станаха фабрика за фалшиви новини, нещо от което те много обичат да се оплакват”, заключи Александър Симов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика