Алексис Ципрас: Ако не бяхме подписали Преспанското споразумение, турските войници щяха да стоят на гръцката граница

Ако Преспанското споразумение не беше постигнато, сега на северната граница на Гърция щеше да има ситуация, подобна на тази в Либия – т.е. военно присъствие на Турция. Това заяви лидерът на СИРИЗА и бивш министър-председател на Гърция Алексис Ципрас в интервю за регионалната телевизия Star.

Ципрас подчерта, че с течение на времето дори онези, които са били критични към споразумението, разбират ползите, които то носи на Гърция. „Не само, че ние постигнахме решение, което гарантира мир и стабилност в региона - чрез създаване на съюзник на северните ни граници, но също така предотвратихме разширяването на Турция в региона. Това е много важно“, увери бившият премиер на южната ни съседка. 

Той казва, че споразумението е постигнало искрено решение на критични въпроси, свързани с културното наследство, но също така е сложило край на „неприемлива и нелепа стратегия за присвояване на гръцкото културно наследство“. 

Успоредно с това Ципрас се „чуди“ къде изчезнаха всички, които тогава протестираха срещу споразумението. "Какво трябва да каже г-н Мицотакис днес на всички, с които е бил ръка за ръка и ги е мобилизирал, като им е казал, че това е предателско споразумение, след като сега се придържа към него и го зачита?“, попита лидерът на СИРИЗА.

Той добави, че в даден момент настоящият гръцки министър-председател „ще се изправи пред решенията си и ще трябва да се яви пред гръцкия народ и да обясни позицията си“, но също така, че през 2018 г. „с демагогска и популистка позиция по ключов национален въпрос“ целта му беше да стане министър-председател.

В интервюто, говорейки за споразумението със Северна Македония, Ципрас разкритикува правителството за трите меморандума, които все още не са включени в дневния ред за ратификация в гръцкия парламент, и заяви, че това „не е от полза на Мицотакис“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа