Алексис Ципрас: Проектът свързва Дунав с Егейско море

След подписването на меморандума за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ гръцкият премиер Алексис Ципрас поздрави българите по случай националния празник и подчерта, че се радва от факта, че Меморандумът е подписан в деня на съединението.

„Даваме нови шансове за икономическия тласък на двете страни. Това не е още един инфраструктурен проект. Това е проект с огромно значение, който удовлетворява нужди от десетилетия наред, привлича нови производителни предприятия. Става въпрос за един много важен проект, който свързва по същество Егейско море с Дунав. Меморандумът предвижда и създаване на съвместно дружество за управление на проекта за жп линията. Двете страни заедно ще контролират изпълнението на проекта”, подчерта Ципрас.

Той обяви, че отношенията с България са изключително важни за Гърция. „Откриваме нови хоризонти и в областта на енергетиката. Утре ще се състои среща с българския министър на енергетиката”, каза още Ципрас. Той обясни, че предстои четиристранна среща във Варна в която ще участва Гърция, България, Румъния и Сърбия.

„На предстоящото българско председателство, гледаме и като на наше председателство, защото това е Балканско председателство”, каза още Ципрас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика