Алексис Ципрас: Четиристранните срещи между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърнаха в институция

Четиристранните срещи между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърнаха в институция, направихме важни крачки напред. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция Евксиноград.

„Преди година започнаха усилията на страните ни. Четиристранните ни срещи се превърнаха в институция“, обясни Ципрас. „Когато започнаха нашите срещи нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили много важни крачки напред. Дойде важното българско европредседателство, което решихме да наречем Балканско. Вече говорим за предстоящото румънско председателство, което се надяваме да доведе до една нова перспектива на Западните Балкани“, заяви Ципрас.

„В периода между двете председателства се случи историческо събитие – Преспанското споразумение, което отбелязва разрешаването на един дългогодишен проблем, който се отнася за целия регион. Това споразумение ще има многобройни ползи за благоденствието и икономическото съвместно развитие на Югоизточна Европа. Може да допринесе и за задълбочаването на развитието на целия регион, особено на Северна Гърция и Бивша югославска република Македония – да превърне региона в голям транспортен център“, каза още той.

„Днес имаме възможност да подчертаем значението, което придаваме на присъединителния процес от Югоизточна Европа и особено на Сърбия, която е на първа линия на страните кандидатки“, допълни Ципрас и припомни подкрепата към усилията на премиера Александър Вучич да продължи диалога за Косово.

Гръцкият премиер обясни, че на срещата са обсъдили как ще се предвиждат проектите, по които има споразумения. „Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, според която ще бъдат определени крачките и графиците за реализирането на два важни проекта модернизацията на железопътната връзка Александруполис – Бургас. Споразумяхме се за създаването на един скоростен път от Алексанруполис до района на Марица, на българо-гръцката граница, който оттам ще бъде свързан с съществуващите пътища за София, Варна и Бургас. Ще подчертаем волята си да предвиждам бързо тези проекти, ще създадем съвместно дружество, което да се заеме с изграждането им“, уточни Ципрас.

Той поясни, че се радва на възможността да се срещне и с министър-председателя на Израел. „Един много важен приятел и събеседник, с когото ще говорим за възможностите за по-широко сътрудничество на нашите страни“, заяви той. По думите му Израел може да играе много важна роля в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България