Алекс Раева: Слави би бил добър политик

- Алекс, вече започна новият сезон на “Х фактор”. Остава ли ти време и за твои музикални проекти?

- Сега подготвям един чисто нов проект с моята група - “Mind Trips”, с която стартирах преди 17 години, но тогава съдбата ни раздели, защото започнах работа в “Шоуто на Слави”. Нямаше как да комбинирам двете неща, защото при Слави заетостта е нон-стоп и това беше тъжен момент за мен. Групата изпълнява acid джаз и е имала няколко други певици през годините, когато не бяхме заедно. Неотдавна обаче ненадейно те ми се обадиха, че им липсвам. Отидох на няколко репетиции и от тогава не съм излизала от студиото. Вече имаме нов албум с 10 парчета - ще е напълно готов през февруари. Така че съм в ползотворен период и “Х фактор” може само да ми спомогне като емоция, а не да ми пречи. С Дончо също продължаваме да работим, но той все е доста зает и още чакам от него нова песен, може би ще е готова за пролетта.

- Какво те вдъхновява за новите ти песни?

- Бих казала, че няма как личните ми преживявания да не ме вдъхновяват. Преди 2 години се разделихме с Дончо и до известна степен, дори в това си има някакво вдъхновение, но то не прави песните ни тъжни, въпреки че в тях има и такъв момент - на описване на човешките отношения. Една раздяла води до много творчество.

- Значи не гледаш назад със съжаление?

- Неминуемо има и тъжен период, разбира се, защото всички преживяваме трудно разделите, но като премине и успеете да запазите добри отношения и осъзнаваш, че това е един добър урок. Често хората, които срещаме, дори и да не са подходящите за нас, всъщност са ни изпратени като учители. Благодарение на нашите отношения с Дончо поработих много върху собствения си характер и върху нещата, които не съм харесвала в себе си, като сприхавостта например, и станах по-търпелива и позитивна.

- Ти си много чувствителна и не можеш да скриеш сълзите си. Кой от всичките участници в “Х фактор”, които успяха да те разплачат, те развълнува най-много?

- То аз ревах на почти всеки втори участник! (Смее се.) Но определено имаше едно момиче, което изпълни оперна ария и беше наистина много въздействащо. Четирите момичета, които изпяха “Вечеряй, Радо” също ме впечатлиха със съчетанието на хубаво и емоционално изпълнение - при това на 14-15-годишни деца. Радва ме, че децата уважават нашите традиции и фолклор и той продължава да се предава през поколенията, което за мен е много обнадеждаващо.

- А кой за теб е най-интересният и нестандартен участник?

- Вирджиния, нейният псевдоним е Джини - едно изключително приятно същество. Тя дойде на кастингите от Норвегия, където живее при баща си и излезе без самочувствие на сцената, но като запя, успя да преобръне веднага нещата. Освен глас при нея има ярка индивидуалност и голям вкус към музиката и това предвещава една добра кариера.

- Защо мега звездата Анастейша се яви на кастинг за “Мюзик Айдъл” в Швеция и не беше одобрена?

- Според мен тя нарочно се правеше, че не може да пее и така искаше да заблуди колегите си от журито. Всички знаем какъв звяр е Анастейша на сцената, а и те също казаха, че няма как някой да успее да я повтори. Личеше си, че ситуацията е изиграна и има сценарий в цялата работа, защото единият член на журито беше запознат, че това е тя. Той се стараеше другите да не разберат, че се явява самата Анастейша, но според мен наистина всичко беше абсолютно изиграно.

- Ти самата би ли направила такъв експеримент - да се явиш в някое родно музикално шоу, или пък в “Като две капки вода”?

- Ако продуцентът го изисква - ще го направя! (Смее се.) Иначе няма какво и на кого да доказвам, защото си знам възможностите и докъде мога да стигна. Относно “Като две капки вода” - по това време на годината обикновено съм някъде да се гмуркам. Взела съм решение - половин година съм в “Х фактор”, а другата половина посвещавам на хобито ми, но не е късно да участвам, така или иначе.

- На 24 септември имаше рожден ден. Как го отпразнува?

- Бях в Амстердам с приятели на едно стендъп комедийно шоу на американец. Прекарахме си страхотно - с много смях и веселба. Тази година имахме планове да празнуваме заедно с Мария Игнатова, защото тя е родена два дена след мен - на 26 септември, но стана така и после празнувахме само нейния в София.

- Най-оригиналният и нестандартен подарък, който получи?

- О, тази година получих прекрасни изненади от моите приятели - самото ни изкарване в Холандия беше пълно с изненади! Иначе най-хубавият ми подарък беше преди две-три години, когато мои приятели бяха събрали пари и ме изненадаха с една страхотна част от дайвинг екипировката. Радвах му се като малко дете. Много обичам, ако ми подаряват нещо, свързано с дайвинга!

- С Мария Игнатова сте перфектен тандем на сцената. По какво си приличате най-много с нея и по какво се различавате?

- По чувството за хумор си приличаме, иначе като темпо и темперамент сме доста различни. Като тръгнем да излизаме на сцената и моите крачки са бавни и спокойни, а нейните са два пъти по-бързи, като на някое животинче - сурикатче. (Смее се.) Много е енергична Мария, а аз съм по-спокойна. Тя също така е по-притеснителна от мен, въпреки че има повече опит като водеща. Въпреки че аз главно външно излъчвам спокойствие, а отвътре понякога и аз се раздирам от притеснение.

- Казвала си, че ако една от вас беше мъж, щяхте да сте перфектната двойка...

- Така е, по принцип Мария е дамата в нашия тандем, аз съм по-като кавалера. (Смее се.) Понякога на шега я заяждам, че тя е по-русата и е грозно слаба, въпреки че наистина е невероятна във фигурата си, а аз не съм чак толкова.

- Кое качество на Мария би искала да притежаваш?

- На мен по принцип ми харесва, че съм търпелива, докато Мария понякога е избухлива, но умее много точно да се изразява. Иска ми се хем да съм търпелива на моменти, хем да бъда и като нея - в точния момент да уцелвам какво да кажа. Също така щеше да е супер да можех да научавам текстовете на песните толкова бързо, както тя успява светкавично да научи текст. В моята работа това ще е от изключителна полза.

- Ти си работила със Слави Трифонов и с Маги Халваджиян. Ако трябва да направиш съпоставка?

- На дисциплина, каквато има при Слави, е добре човек да се научи, когато е в по-ранна възраст, защото като свикнеш на дисциплина и след това ти е по-лесно. В сегашния екип има невероятна свобода и творчество, но без тази дисциплина щеше да ми е по-трудно. За Маги винаги изпъква това, че той е приятел - не ти е шеф, а приятел и ти дава свобода. Като си творец, това е много важно.

- Смяташ ли, че Слави би бил добър политик?

- По принцип - да, защото той е добър оратор и сигурно би бил добър политик. Друг е въпросът какви качества трябва да притежава един политик, защото това се учи и дали може човек, който не се е занимавал професионално с това, да се справи, но в България почти всичко е възможно, така че... Иначе Слави е изключително вдъхновяващ и притежава качеството да вдъхновява другите. В момента ние наистина имаме нужда от лидер, на който народът да вярва, защото след 89-та няма такъв човек.

- Ти за какво би се борила със зъби и нокти, ако се наложи?

- За истината бих се борила! За друго не бих се борила, защото за здравето не можеш да се бориш, а то е най-важно. В тази тежка за мен година, в която загубих баща си (актьорът Илия Раев -б.а.) видях, че с това няма как да се бориш. Така че, най-важното и единственото е здравето, всичко друго е достъпно и постижимо от самите нас.

- Биографиите на кои личности те вдъхновяват?

- Колкото и банално да звучи, много вдъхновяващ пример за мен е Стив Джобс - този луд човек, съумял да бъде хем луд и ексцентричен, хем гений.

- Кой от колегите ти е с най-голямо чувство за хумор и би ли споделила някоя забавна случка с него?

- Ами, бих казала, че Виктор Калев си остава най-смешният човек, с когото съм работила. Имам лично приятелство от дълги години с него и го познавам още от 12-годишна, когато той идваше на уроци при баща ми. Още тогава забелязах таланта му и дори ще си призная, че гледах през шпионката на хола, докато той беше с баща ми - изключително смешен и забавен човек.

- А какъв “Х фактор” трябва да притежава един мъж, за да се влюбиш?

- Чувството за хумор е най-важно за мен и държа човекът до мен, да отговаря на моето чувство за хумор. В приятеля ми харесвам и това, че няма комплекси и абсолютно си вярва. Той не се занимава и притеснява от факта, че съм известна, а много хора до мен не са успявали да се справят с това. Третото много важно нещо е, че ме обича такава, каквато съм.

- Новият ти любим в сферата на шоубизнеса ли е?

- Не, в коренно различен бранш е. Забелязала съм, че хората, които сме в шоубизнеса рядко имаме връзки с други от нашата сфера.

- А обмисляте ли сватба?

- Бракът не е нещо важно за мен.

- Твои колежки са споделяли, че често ги ухажват и преследват психически нестабилни фенове. При теб така ли е?

- Както и Слави казваше преди - не може някой нормален човек да ти се завърти, а все луди - и при мен е така! (Смее се.) Отдавна не съм имала такива случки, но преди имаше един човек, който ме преследваше и година и половина все пред нас седеше и ме чакаше. Не е приятно, това е тежката част от известността.

- Най-съдбовната среща в живота ти?

- Със сигурност не е била само една. Човек има много съдбовни срещи - не мога да кажа, че срещата ми със Слави не е била съдбовна, както и с музикантите, с които правя песни в момента, с Дончо също.

- Много хора на изкуството не крият, че са имали свръхестествени преживявания. Коя е най-необикновената случка, която си имала?

- Най-необяснимата беше свързана с баща ми, защото точно когато бях под водата и просто разбрах и усетих, че е починал. Нещо ме прободе в гърдите и ме заболя и излязох с тази мисъл, че това се е случило и така и беше.

- В какво вярваш?

- Вярвам в доброто, в позитивното мислене и в това, че трябва да отворим душата си за красивите неща, които са около нас.

- Любима мисъл?

- Слави ни казваше - това, което не ни убива, ни прави по-силни! Все повече се убеждавам, че това е вярно, дори ще направя вметка, че и за преживяното с баща ми също важи.

 

Нашият гост

Популярната певица, актриса и тв водеща Алекс Раева е родена в семейството на актьорите Илия Раев и Наталия Бардская. Прабабата на красивата изпълнителка Любов Тарновская е с руска кръв, но заради любовта решава да живее в България. По нейна линия Алекс дори е потомствена баронеса, но никога не е приемала сериозно подобни титли. От малка талантливата певица започва да развива музикалната си дарба, но големият пробив идва, след като е избрана за вокалистка в “Шоуто на Слави” заедно с Деси Добрева. Алекс остава в екипа в продължение на пет години, а след това стартира самостоятелна кариера. Двамата с DJ Дончо се превръщат в едни от най-актуалните имена на родната клубна сцена като няколко години имаха и любовен роман. Телевизионните зрители помнят Алекс и от участието й в сериала “Седем часа разлика”, а специално за в. “Труд” тя издаде, че скоро й предстоят снимки в нова българска продукция. В момента харизматичната изпълнителка е ангажирана с новия сезон на най-популярния музикален формат - “Х фактор”, на който е водеща с Мария Игнатова.

Коментари

Задължително поле