Алекс Хонълд - Сам на скалата

На 33 години американецът Алекс Хонълд е един от най-великите катерачи в историята и жива легенда на екстремните спортове. Той стана единственият човек изкачил 900-метровата скала Ел Капитан без въжета, а историческият му подвиг вдъхнови филма „Сам на скалата”. Произведението спечели „Оскар” в категорията за документално кино и окончателно превърна Хонълд в световна звезда. В началото на седмицата филмът на National Geographic имаше и своята официална кино премиера в България в рамките на „София филм фест”. В началото на март филмът беше показан и по National Geographic , а на 26.03.2019 от 19:00 часа ще бъде пуснат отново там. 

 

Скалното катерене без предпазна екипировка, известно и като фрий соло, е най-опасната форма на катерене, практикувана от малък процент елитни професионалисти. Алекс Хонълд вече е най-великият фрий соло катерач в историята. Той направи нещо, което се смяташе за невъзможно, отвъд предела на човешката физика и в разрез с разбирането ни за това как оперират природните закони.

В крaя на 2017-а година той стана първият човек, който изкачи 900-метровата отвесна скала Ел Капитан в националния парк Йосемити в Калифорния сам, без въжета, седалки и сечива. За четири часа без четири минути той направи това, което елитни катерачи правят за дни и подсигурени с екипировка.

Епичният вертикален подвиг на Хонълд стана световна сензация. В професионалните среди определиха изкачването на Алекс като най-великото постижение в историята на скалното катерене. В по-общ спортен план много специалисти казаха, че това вероятно е и най-изключителната проява на атлетизъм изобщо. Ел Капитан е легендарна скала в света на катерачите. Отвесната страна на гранитния монолит е гладка, внушителна и изглежда съвършено непосилна за покоряване без елитна екипировка. Алекс Хонолд тръгва от основата към върха, издигащ се на 914 метра в небето, с любимите си три четвърти панталони за катерене, червен тишърт, специализирани обувки и малка торбичка с магнезий, който да поддържа ръцете му достатъчно сухи. Когато стига върха, той вече е влязъл в историята.

“В областта на скалното катерене това е еквивалент на стъпването на Луната”, еуфорично казват много колеги и конкуренти на Хонолд. Те са наясно, че той стои на върха на спорта, недостижим и в известен смисъл немислим.

След подвига Хонолд прегръща свои приятели, говори по телефона с разплаканото си гадже Сани и казва, че дори на него му идва да се разреве, но няма да го направи, въпреки, че сълзите щели да направят филма по-добър. После изненадва всички като прави традиционната си тренировка с висене на пръсти. Дори за своите приятели и колеги елитни катерачи Алекс е специален екземпляр без аналог и подобие.

Свободното скално катерене соло се смята за най-чистата и опасна форма на катерене. Само ти и могъщият монолит. Едно подхлъзване, една грешна стъпка или захват, едно олюляване, една силна мускулна крампа и падането надолу е гарантирано от гравитацията. Грешката означава смърт.

Хонълд мечтае за фрий соло покоряването на Ел Капитан в продължение на години. Изследва избрания път по отвесната скала, познат като Фрийрайдър, записва всички детайли в тетрадката си. Прилага перфекционизъм и маниакалност в опознаването на гранитния гигант, защото знае, че няма право на грешки Една особено гладка и отвесна отсечка от изкачването предлага на Хонолд крайно предизвикателство.”Беше все едно се изкачвам по стъкло”, припомня си Алекс.

Преди време той се подлага на неврологично изследване. Учени регистрират реакциите на мозъка му при показване на ужасяващи и тревожни образи - окървавени лица, премазани тела, човек, висящ над бездна. Обикновено такива изображения задействат сектори от мозъка, отговорни за реакциите на страх и тревога. При него нямало никакъв ефект. Все едно са му пускали зайчета, препускащи по зелена ливада. Учените не били виждали такова нещо. Казано на медицински език - този човек не изпитва страх и е неврологично предразположен да търси тръпката от опасността и приключението - два пъти над средното за обикновен човек.

Хонълд сравнява свободното катерене с културата на воина, където залогът е собственият ти живот. “Ако не постигнеш съвършенство, те очаква смърт”, казва най-великият скален самурай на света.

Избира Лас Вегас за свой дом

След като живее близо девет години в своя ван и обикаля с него различни места за катерене из САЩ, Алекс Хонълд решава да се установи в Лас Вегас със своята приятелка. Той купува къща и оставя дамата на сърцето си да се занимава с интериорните детайли и повечето битови въпроси. За него Лас Вегас е перфектно място за живеене защото, се намира в близост до много скали за катерене.

 

За него

Изкачването на „Ел Капитан“ без въжета е историческо постижение

Познавам Алекс от години, с него сме изкачвали много опасни скали, но това, коеото той направи през лятото на 2017-а, е несравнимо и немислимо. Изкачването на “Ел Капитан” без въжета е историческо постижение. Аз бях приел, че той може да загине, но се постарах и да му помогна в изпълнението на мечтата си. Знам, че той ми се е взъхищавал преди години и е чел за моите изкачвания. Сега цяло ново поколение млади катерачи ще израсне с неговия образ.

Томи Колдуел, световноизвестен катерач

 

Уважавам решението му да рискува

С Алекс имаме нетрадиционна връзка, но аз знам, че той ме обича дори и понякога да не може да го изрази с думи. Той е много сложна личност и не винаги показва емоциите си. За да се катериш без въжета по отвесни скали, високи стотици метри, се изисква особено силна психологическа нагласа. Нещо като ментална броня. Уважавам решението му да рискува, но също така смятам, че пред нашата връзка има бъдеще.

Касандра "Сани" Макандлес, приятелка на Хонълд

 

Той направи невъзможното

Бях извънредно щастлив след спечелването на наградата “Оскар” за “Сам на скалата”. Алекс също е победител и заслужаваше този триумф. За мен беше привилегия да организирам заснемането на най-великото скално катерене в историята. Кадрите говорят сами за себе си. Той направи невъзможното. Никой друг преди него дори не се беше и опитвал.

Джими Чин, катерач и режисьор на "Сам на скалата"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети