Алек Болдуин - Звезда за затваряне

Облаците на хоризонта пред Алек Болдуин драматично се сгъстиха. Прокуратурата в Санта Фе, Ню Мексико обяви, че той ще бъде обвинен в непредумишлено убийство на операторката Халина Хътчинс, която бе застреляна от него по време на снимките на уестърна “Ръст” в края на 2021-а година. Обвинение в непредумишлено убийство ще получи и оръжейникът на филма Хана Гутиерес Рийд. Максималната присъда може да бъде до 5 години затвор за всеки от тях.

“Актьорът и продуцентът Алек Болдуин и оръжейникът Хана Гутиерес-Рийд ще бъдат обвинени по две обвинения в непредумишлено убийство. Реших, че има достатъчно доказателства. За мен никой не е над закона и всеки заслужава справедливост”, заяви окръжният прокурор на Санта Фе.

След стрелбата Болдуин твърдеше, че пистолетът е стрелял сам, че не е натискал спусъка, че не знаел, че е зареден. “Не знам какво се случи на снимачната площадка. Не знам как този куршум е попаднал в този пистолет. Не знам”, заяви той през декември 2021 г. Но още в края на миналата година, след близо десет месеца разследване, от ФБР най-накрая заключиха, че Алек Болдуин е дръпнал спусъка на реквизитния револвер, който изненадващо изстреля боен патрон и уби операторката Халина Хътчинс по време на репетиция на снимачната площадка на уестърна през октомври миналата година. Това заключение е изиграло основна роля в решението на прокуратурата да повдигне обвинение. Адвокатите на Болдуин пък обявиха, че ще се борят срещу това обвинение, което било “несправедливо”. Предстои драматично дело.

Филмовият топ играч и някогашен мокър сън на милиони жени Алек Болдуин превърна живота си в кошмар със смъртоносния инцидент, който влезе в най-мрачните холивудски хроники. Смъртоносната сцена напомни за трагичната смърт на сина на Брус Лий Брандън, който е прострелян фатално със случайно останал патрон в реквизитен пистолет по време на снимките на “Гарванът” в началото на 90-те години на миналия век.

През цялото време на разследването Болдуин отказваше да поеме каквато и да е било отговорност за смъртта на жената. Най-големият и популярен брат от четиримата Болдуин отдавна е прочута и противоречива фигура. Редува роли със скандали, прави деца и гафове, но този смъртоносен инцидент заплашва да зачеркне почти всичко, което е правил досега и да остане като основна и мрачна отправна точка за цялото му съществуване оттук нататък.

Алек Болдуин има ирландски, английски и френски корени, а по бащина линия е наследник на един от първите колонисти на континента, пристигнали в Новия свят с легендарния кораб “Мейфлауър” през 1620 година. Вече 400 години неговият род живее в Северна Америка - 14 поколения. Но Болдуин не е от най-патриотичните актьори под слънцето и понякога е критикуван за своите леви и либерални възгледи. В негова защита са аргументите, че вече е много трудно да имаш кариера в Холивуд, ако не подкрепяш всички догми на прогресивната идеология.

Извън политическия си конформизъм, Болдуин е известен със своя неспокоен нрав и импулсивни решения. Забърквал се е в множество каши, скачал е на бой на обикновени хора, бил е арестуван и много пъти е трябвало да се извинява публично за поведението си. Насилието в биографията му може да изиграе роля в разследването, а в социалните мрежи мнозина споделят, че най-вероятно има кадри от фаталната стрелба в Санта Фе, които скоро трябва да излязат наяве.

Преди трагедията, трудният характер му помагаше в ролите на алфа-мъжкари, злодеи и съблазнители. През 90-те той постига световна слава в заглавия като “Гленгъри Глен Рос”, “Сега и завинаги”, “Сянката”, “Malice”...

Най-малко вероятно е именно него да объркате с някой от тримата му братя актьори - Даниъл, Уилям и Стивън. Алек успя да запази преднината си пред тях с роли, но и с личния си живот. По-известна от всеки негов филм е връзката му с русата суперзвезда Ким Бейсингър. През 90-те те са идеалната холивудска двойка.

Но в края на десетилетието бракът им започва да се разпада и приключва горчиво през 2002-а след тежък развод.
Алек Болдуин не приема добре раздялата с Ким и липсата на общуване с тяхната дъщеря Айрланд, родена през 1995-а. В своята автобиографична книга той обвинява адвокатите и психолозите на Бейсингър в отравяне на техните отношения. През 2007-а оставя гневно гласово съобщение на 11-годишното момиче, след поредното предварително уговорено, но пропаднало виждане.

Алек нарича дъщеря си “грубо и безмозъчно малко прасенце”, а записът е публикуван в клюкарския сайт TMZ и става световна светска сензация.

 

Може да играе перфектния костюмиран хищник

Ролята на Блейк, която Болдуин превърна в легендарно изпълнение в “Гленгъри Глен Рос”, не беше част от пиесата ми. Когато я адаптирах за киното реших да добавя един персонаж, който да олицетворява ефективното хищничество в света на продажбите. Хищник в костюм. Това беше Блейк и сега не мога да си представя друг актьор в ролята. Болдуин създаде изключителен образ и се радвам, че реших да добавя персонажа във филмовия сценарий по пиесата.

Дейвид Мамет, драматург

 

Подиграваше се на случайно стреляли хора

Алек Болдуин бе известен с острите си коментари. Сега сякаш го застигна свирепа карма. Преди време цинично и критично попита как ли се чувства човек, станал убиец погрешка след инцидент с полицай. Сега знае. После нарече Дик Чейни терорист, защото случайно застреля човек по време на лов. Много пъти е призовавал за насилие срещу политическите си опоненти.

Майкъл Малис, автор

 

Долнопробен холивудски клоун

Алек Болдуин е един от най-жалките клоуни в Холивуд. А Холивуд е пълен с жалки клоуни. Той се е изказвал изключително долнопробно за историята на Америка и е обиждал смелите ни войници. Те рискуват живота си, а той дебелее и се гаври с тях от комфорта на милионерското си имение. Нищожество и страхливец. Не съм изненадан, че обижда по най-гнусен начин собствената си дъщеря и се отнася с нея като с парцал.

Шон Ханити, тв водещ

Падение след падение

Алек Болдуин пробва да признае грешките си в семеен план, но помоли хората да не го съдят като родител на основата на един лош момент. По-късно в интервю за “Плейбой” актьорът разказва, че е мислил за самоубийство след изтичането на записа, в който обижда дъщеря си: “Говорих с много професионалисти, които ми помогнаха. Ако бях се самоубил, това щеше да е голяма победа за Ким. Нейната цел беше да ме унищожи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети