Алек Болдуин - Спирала от скандали

Алек Болдуин се опитва да изтрие петното от смъртоносния инцидент, в който преди две години застреля операторката Халина Хътчинс на снимачната площадка на уестърна “Rust”. Дори и с цената на “семейно риалити” с жена си Хилария и седемте им деца. Болдуин обяви, че ако ще прави такова нещо, то щяло да бъде като комедия. Но в реалността ситуацията е трагична. Да, прокурорите оттеглиха обвиненията преди няколко месеца, но сега се разбра, че има нови доказателства и в средата на месеца се очаква втори прокурорски опит Болдуин да бъде обвинен за непредумишлено убийство.

Актьорът вече се появява на светски събития и дава мило и драго да замете мрачното минало под килима, разчитайки на приятелски настроени медии и все по-късата памет на обществото. От спецпрокуратурата в Ню Мексико обаче обявиха, че възнамеряват да представят на така нареченото в американското право Grand Jury (група от граждани, но не съдебни заседатели) в Санта Фе работата си по случая, според която Алек Болдуин все пак може да бъде подведен под отговорност за фаталната стрелба по операторката Халина Хътчинс и раняването на режисьора Джоел Соуза на снимачната площадка.

Адвокатите на Болдуин Люк Никас и Алекс Спиро коментираха тревожните за клиента ми новини така: “Жалко е, че една ужасна трагедия се превърна в това погрешно наказателно преследване. Ще отговорим на всички обвинения в съда”.

Самият Болдуин се оплете в обясненията си след фаталния инцидент с реквизитен револвер по време на репетиция на снимачната площадка. Първо той твърдеше, че пистолетът е стрелял сам, че не е натискал спусъка, че не знаел, че е зареден. “Не знам какво се случи на снимачната площадка. Не знам как този куршум е попаднал в този пистолет. Не знам”, заяви той през декември 2021 г. Но още в края на миналата година, след близо десет месеца разследване, от ФБР най-накрая заключиха, че Алек Болдуин е дръпнал спусъка на реквизитния револвер, който изненадващо изстреля боен патрон и уби операторката Халина Хътчинс.

Филмовият топ играч и някогашен мокър сън на милиони жени Алек Болдуин превърна живота си в кошмар със смъртоносния инцидент, който влезе в най-мрачните холивудски хроники. Смъртоносната сцена напомни за трагичната смърт на сина на Брус Лий Брандън, който е прострелян фатално със случайно останал патрон в реквизитен пистолет по време на снимките на “Гарванът” в началото на 90-те години на миналия век. През цялото време на разследването Болдуин отказваше да поеме каквато и да е било отговорност за смъртта на жената.

Най-големият и популярен брат от четиримата Болдуин отдавна е прочута и противоречива фигура. Редува роли със скандали, прави деца и гафове, но този смъртоносен инцидент заплашва да зачеркне почти всичко, което е правил досега и да остане като основна и мрачна отправна точка за цялото му съществуване оттук нататък.

Алек Болдуин има ирландски, английски и френски корени, а по бащина линия е наследник на един от първите колонисти на континента, пристигнали в Новия свят с легендарния кораб “Мейфлауър” през 1620 година. Вече 400 години неговият род живее в Северна Америка - 14 поколения. Но Болдуин не е от най-патриотичните актьори под слънцето и понякога е критикуван за своите леви и либерални възгледи. В негова защита са аргументите, че вече е много трудно да имаш кариера в Холивуд, ако не подкрепяш всички догми на прогресивната идеология.

Извън политическия си конформизъм, Болдуин е известен със своя неспокоен нрав и импулсивни решения. Забърквал се е в множество каши, скачал е на бой на обикновени хора, бил е арестуван и много пъти е трябвало да се извинява публично за поведението си. Преди трагедията, трудният характер му помагаше в ролите на алфа-мъжкари, злодеи и съблазнители. През 90-те той постига световна слава в заглавия като “Гленгъри Глен Рос”, “Сега и завинаги”, “Сянката”, “Malice”...

Най-малко вероятно е именно него да объркате с някой от тримата му братя актьори - Даниъл, Уилям и Стивън. Алек успя да запази преднината си пред тях с роли, но и с личния си живот. По-известна от всеки негов филм е връзката му с русата суперзвезда Ким Бейсингър. През 90-те те са идеалната холивудска двойка, но по-късно се разделят и стават горчиви врагове. Като в някой от онези типични трилъри, в които и двамата обичаха да участват преди години.

 

Легендарна роля в “Гленгъри Глен Рос”

Ролята на Блейк, която Болдуин превърна в легендарно изпълнение в “Гленгъри Глен Рос”, не беше част от пиесата ми. Когато я адаптирах за киното реших да добавя един персонаж, който да олицетворява ефективното хищничество в света на продажбите. Хищник в костюм. Това беше Блейк и сега не мога да си представя друг актьор в ролята. Болдуин създаде изключителен образ и се радвам, че реших да добавя персонажа във филмовия сценарий по пиесата.

Дейвид Мамет, драматург

 

Застигна го свирепа карма

Алек Болдуин бе известен с острите си коментари. Сега сякаш го застигна свирепа карма. Преди време цинично и критично попита как ли се чувства човек, станал убиец погрешка след инцидент с полицай. Сега знае. После нарече Дик Чейни терорист, защото случайно застреля човек по време на лов. Много пъти е призовавал за насилие срещу политическите си опоненти.

Майкъл Малис, автор

 

Жалък холивудски клоун

Алек Болдуин е един от най-жалките клоуни в Холивуд. А Холивуд е пълен с жалки клоуни. Той се е изказвал изключително долнопробно за историята на Америка и е обиждал смелите ни войници. Те рискуват живота си, а той дебелее и се гаври с тях от комфорта на милионерското си имение. Нищожество и страхливец. Не съм изненадан, че обижда по най-гнусен начин собствената си дъщеря и се отнася с нея като с парцал.

Шон Ханити, тв водещ

Ким Бейсингър искала да го унищожи

Алек Болдуин пробва да признае грешките си в семеен план, но помоли хората да не го съдят като родител на основата на един лош момент. В интервю за “Плейбой” актьорът разказва, че е мислил за самоубийство след изтичането на записа, в който обижда дъщеря си: “Говорих с много професионалисти, които ми помогнаха. Ако бях се самоубил, това щеше да е голяма победа за Ким. Нейната цел беше да ме унищожи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети