Алек Болдуин - Убиец по неволя

Филмовият топ играч и някогашен мокър сън на милиони жени Алек Болдуин превърна живота си в кошмар със смъртоносен инцидент, който влиза в най-мрачните холивудски хроники. На снимачната площадка на нов уестърн в Ню Мексико, докато изпробва реквизитен револвер, Болдуин прострелва смъртоносно операторката Халина Хътчинс и ранява режисьора Джоел Соуза. Местната полиция обяви, че разследването остава отворено, а засега срещу актьора няма повдигнати обвинения.

Инцидентът напомня за трагичната смърт на сина на Брус Лий Брандън, който е прострелян фатално със случайно останал патрон в реквизитен пистолет по време на снимките на “Гарванът” в началото на 90-те години на миналия век. А трагичната случка с Болдуин става по време на работата по уестърна “Ръжда” в пустинните простори на Санта Фе, Ню Мексико. Шерифът съобщи, че разследването продължава с разпит на свидетели. Болдуин вече е бил разпитан, но до редакционното приключване на броя нямаше официално лично изявление от него.

На снимки след инцидента се вижда, че той е силно разстроен, а негов говорител съобщи, че е “станал инцидент с реквизитно оръжие, заредено с халосни патрони”, каквато е традиционната практика на снимачни терени.

А говорител на шерифа съобщи за медиите, че разследващите проверяват какъв точно тип снаряд е бил изстрелян от револвера и как. В следващите дни се очакват повече детайли за трагедията, която със сигурност ще остави дълбок отпечатък върху филмовата индустрия.

Най-големият и популярен брат от четиримата Болдуин е прочута и противоречива фигура. Редува роли със скандали, прави деца и гафове, но този смъртоносен инцидент заплашва да зачеркне почти всичко, което е правил досега и да остане като основна и мрачна отправна точка за цялото му съществуване оттук нататък.
Алек Болдуин има ирландски, английски и френски корени, а по бащина линия е наследник на един от първите колонисти на континента, пристигнали в Новия свят с легендарния кораб “Мейфлауър” през 1620 година. Вече 400 години неговият род живее в Северна Америка - 14 поколения. Но Болдуин не е от най-патриотичните актьори под слънцето и понякога е критикуван за своите леви и либерални възгледи. В негова защита са аргументите, че вече е много трудно да имаш кариера в Холивуд, ако не подкрепяш всички догми на прогресивната идеология.

Извън политическия си конформизъм, Болдуин е известен със своя неспокоен нрав и импулсивни решения. Забърквал се е в множество каши, скачал е на бой на обикновени хора, бил е арестуван и много пъти е трябвало да се извинява публично за поведението си. Насилието в биографията му може да изиграе роля в разследването, а в социалните мрежи мнозина споделят, че най-вероятно има кадри от фаталната стрелба в Санта Фе, които скоро трябва да излязат наяве.

Преди трагедията, трудният характер му помагаше в ролите на алфа-мъжкари, злодеи и съблазнители. През 90-те той постига световна слава в заглавия като “Гленгъри Глен Рос”, “Сега и завинаги”, “Сянката”, “Malice”... През новия век създава внушителни превъплъщения в “От другата страна”, “Авиаторът” и сериала “30 Rock”.
Най-малко вероятно е именно него да объркате с някой от тримата му братя актьори - Даниъл, Уилям и Стивън. Алек успя да запази преднината си пред тях с роли, но и с личния си живот. По-известна от всеки негов филм е връзката му с русата суперзвезда Ким Бейсингър. През 90-те те са идеалната холивудска двойка.

Но в края на десетилетието бракът им започва да се разпада и приключва горчиво през 2002-а след тежък развод.

Алек Болдуин не приема добре раздялата с Ким и липсата на общуване с тяхната дъщеря Айрланд, родена през 1995-а. В своята автобиографична книга той обвинява адвокатите и психолозите на Бейсингър в отравяне на техните отношения. През 2007-а оставя гневно гласово съобщение на 11-годишното момиче, след поредното предварително уговорено, но пропаднало виждане.

Алек нарича дъщеря си “грубо и безмозъчно малко прасенце”, а записът е публикуван в клюкарския сайт TMZ и става световна светска сензация. Болдуин признава грешката си, но моли хората да не го съдят като родител на основата на един лош момент. По-късно в интервю за “Плейбой” актьорът разказва, че е мислил за самоубийство след изтичането на записа: “Говорих с много професионалисти, които ми помогнаха. Ако бях се самоубил, това щеше да е голяма победа за Ким. Нейната цел беше да ме унищожи”. Е, Ким не успя да го унищожи, но преди броени часове той май сам го стори.

Ужасна трагедия, сигурно е съкрушен

Сигурността по време на снимки трябва да е приоритет. Каква ужасна трагедия, сърцето ми се къса. Алек сигурно е съкрушен. Дори не мога да си представя как се чувства. Изпращам молитви към Джоел Соуза и близките на починалата Халина Хътчинс.

ПАТРИША АРКЕТ, АКТРИСА

Направи велика роля в “Гленгъри Глен Рос”

Ролята на Блейк, която Болдуин превърна в легендарно изпълнение в “Гленгъри Глен Рос”, не беше част от пиесата ми. Когато я адаптирах за киното реших да добавя един персонаж, който да олицетворява ефективното хищничество в света на продажбите. Това беше Блейк и сега не мога да си представя друг актьор в ролята. Болдуин създаде изключителен образ и се радвам, че реших да добавя персонажа във филмовия сценарий по пиесата.

ДЕЙВИД МАМЕТ, ДРАМАТУРГ

Жестока карма 

Алек Болдуин бе иззвестен с острите си коментари. Сега сякаш го застигна жестока карма. Преди време цинично и критично попита как ли се чувства човек, станал убиец погрешка след инцидент с полицай. Сега знае. После нарече Дик Чейни терорист, защото случайно застреля човек по време на лов. Много пъти е призовавал за насилие срещу политическите си опоненти.

МАЙКЪЛ МАЛИС, АВТОР 

Страхливец, който се гавреше с войниците ни

Болдуин е един от най-жалките клоуни в Холивуд. А Холивуд е пълен с жалки клоуни. Той се е изказвал изключително долнопробно за историята на Америка и е обиждал смелите ни войници. Те рискуват живота си, а той дебелее и се гаври с тях от комфорта на милионерското си имение. Нищожество и страхливец. Не съм изненадан, че обижда по най-гнусен начин собствената си дъщеря и се отнася с нея като с парцал.

ШОН ХАНИТИ, ТВ ВОДЕЩ

Печелеше награди с пародия на Доналд Тръмп 

След триумфа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016-а Болдиун намери най-успешната си роля от началото на новия век - пародиен имитатор на новия президент. Болдуин като Тръмп стана тв сензация в шоу поредицата Saturday Night Live и му спечели престижни награди, включително “Еми”. Самият Доналд Тръмп не оцени особено усилията на Алек да го пародира и често пъти е казвал, че шоуто като цяло е жалко и не е смешно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети