Алек Попов – разказвач на месеца в Столичната библиотека

Проф. Михаил Неделчев и член-кор. Алек Попов

Проф. Михаил Неделчев направи анализ на издадените от автора книги направи

Храмът на софийските писатели – Столичната библиотека, не прекъсва нито за ден своята благородна дейност, подпомагайки изявите на поети и белетристи от всички писателски организации. Освен традиционните вече проекти – „Зелена библиотека”, „Библиотека в парка”, „Библиобус”, „Пътувай и чети”, „Часът на приказките”, „София – град на книгата, четенето и грамотността”, където взимат участие творци от различни поколения, не спират проявите и в Литературния клуб. Тук публиката се среща на живо с „Поет на месеца” и „Разказвач на месеца”. През юни разказвач беше хитовият автор Алек Попов, чийто роман „Мисия Лондон” продължава да оглавява най-различни класации в родното литературно пространство.

Събитието, което събра на 28 юни десетки почитатели на тази сатирично-философска проза, се водеше от поета Петър Чухов, а подробен анализ на издадените от Алек Попов книги направи проф. Михаил Неделчев. Той припомни хронологично акценти в развитието на белетриста, като отбеляза и факта, че през 2012 г. Алек Попов беше избран за член-кореспондент на БАН, а негови творби са преведени на десетки езици. Той се спря на духа на байганьовското, което се носи над цялата ни литература и е проектиран по блестящ начин в „Мисия Лондон”: „Алек Попов е брилянтен разказвач на истории. Във всяка негова книга обикновено има няколко сюжетни линии, в това отношение той е неизчерпаем източник на истории. Във всеки разказ стои някаква особена идея, която би могла да се превърне в есе. В есеистичния сборник „Спътник на радикалния мислител” той проблематизира темата Европа и, разбира се, визира България в нейната съотнесеност към Европа и Америка.  Неговата проза е иронична, преизпълнена с пародии и хумор, но тя непрекъснато застива и в сериозното – в пасажи, които звучат като трактати, като психологически трактовки. Стилът му следва българския диаболизъм – условността на ситуацията, на сюжета, но винаги остава верен на психологическата правда. Той доразви жаргона в нашата литература – с днешните младежки социолекти. Това е една вълна, която започна у нас през 70-те години – чрез прозата на Божидар Томов, Кольо Николов, Росен Босев, Станислав Стратиев. Помним, че тя тръгна от Селинджър, разви се от „сърдитите млади хора”, разпространи се в Полша и Русия... Днес Алек Попов казва нова дума в жарнното чрез насищане на прозата си с езика на днешните млади. Но единствената засега „канонизирана” негова книга е „Мисия Лондон”. Всичко, което се случва в нея, е истина, въпреки че звучи пародийно по булгаковски. Алек Попов е играч на словото – той преобръща клишетата, използва цели словесни панели от социализма в пародийната игра.”

Повече от час проф. Неделчев обговаряше сюжетите, темите и стилистиката на произведенията на популярния ни писател.

В събитието се включи и писателят Захари Карабашлиев, отбелязвайки, че издателство „Сиела” е институцията, която се грижи да популяризира творчеството на Алек Попов. 

За автора:

Алек Попов е автор на романите „Мисия Лондон” (преведен на 16 езика), „Черната кутия”, „Сестри Палавееви в бурята на историята”, „Черната кутия: ниско прелитащи кучета”, „Сестри Палавееви. По пътя към новия свят”. Издал е сборниците с разкази „Другата смърт”, „Мръсни сънища”, „Игра на магии”, „Зелевият цикъл”, „Пътят към Сиракуза”, „Ниво за напреднали”, „Митология на прехода”, „Телесни плевели”. Той е носител на многобройни награди, сред които са: „Павел Вежинов” на БНР, „Гравитон” (за фантастика), „Рашко Сугарев” (за къс разказ), „Хеликон” (2002) за най-добра белетристична книга на годината, Годишната награда на английското електронно списание „Clouds” (2004), Националната награда за драматургия „Иван Радоев” – за пиесата „Мисия Лондон” (2005), „Елиас Канети” (2007, Русе), „Цветето на Хеликон” (2008), Наградата на Art.bg and ОББ, отличието „Четящият човек”, Награда „Хеликон” (2013, 2014) за най-добра белетристична книга на годината – за романа „Сестри Палавееви”, Награда „Чудомир” за хумористичен разказ (2014).

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура