Алея на занаятите събра 50 майстори в Монтана, кметът стана чирак

Грамадна тиква с месо изкуши любителите на кулинарните вълшебства

Над 50 майстори от цялата страна се включиха в Алеята на занаятите в центъра на Монтана, организирана от Регионалната занаятчийска камара и община Монтана. Инициативата се провежда традиционно в дните около Свети Дух – празника на областния град в Северозапада, и събира майстори и любители на ръчно изработените вещи, украси и сувенири от региона и цяла България.

„Алеята на занаятите се организира за седма поредна година. Беше трудно израстване. Първия път, когато я организирахме, се събрахме 10-12 души, но сега сме много повече и интересът на хората е голям. Горда съм с това, което постигнахме!”, заяви Лидия Костова – една от организаторките и най-активните участнички в изявата. Специална шатра на алеята е отредена за обучение на чираци и в нея деца и любознателни граждани могат да направят първите стъпки в арт заниманията.

След като поздрави всички участници и гости на събитието,кметът на Монтана Златко Живков пръв опаса престилката и седна на грънчарското колело. С помощта и напътствията на майстор Димитър градоначалникът изработи глинен съд. В съседство с Алеята на занаятите пък опънаха маси любителите-готвачи от фестивала „Бабина душица”, чийто двигател е писателката и познавачка на северозападните традиции Ели Лозанова. Кулинарни специалитети тази година показаха и групи от читалищата в селата Долно Белотинци, Долна Вереница, Студено буче, Липен и Смоляновци.

Най-много почитатели на юнашкото хапване на фестивала събра приготвянето на огромна тиква, пълна с телешко месо . Заради размерите си тиквата не можа да се вмести в обикновена фурна и готвачите изпекоха ароматното вълшебство на огън върху чугунена плоча.

Коментари

Задължително поле