Алибегов: Ресторантьорският бранш е далеч от възстановяване, защото щетите от ковид са огромни

Смятаме, че един министър-председател трябва да говори с цифри и да има анализи пред себе си, а не да казва - има голям или малък туристически поток. Ясно е и данните показват, че туристите тази година са повече спрямо 2022 г., но много по-малко от 2019 и началото на 2020 година. Това каза за БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Собственици на заведения се обявиха против връщането на 20% ДДС. Ставката бе намалена на 9% заради пандемията от ковид и последиците от нея. Миналата седмица обаче премиерът Николай Денков коментира, че не вижда причина ДДС да остане намалено.

Алибегов заяви, че секторът е далеч от възстановяване, защото щетите от ковид са огромни.

"От 24 месеца общо 10 ние бяхме затворени. 2023 г. е първата година, в която работим без ограничения. Европейската комисия по туризъм, когато свърши ковид, излезе и каза, че туризмът в Европа ще се възстанови до нивата на 2019 г, ако няма повече сътресения. Три дни по-късно започна войната в Украйна”, каза още Алибегов.

Алибегов посочи, че намаленото ДДС не е социална мярка, а е в подкрепа на бизнеса. Посочи, че в деня на въвеждането ѝ минималният осигурителен праг в ресторантьорския бранш е станал от 620 на 800 лв. и до момента е същият. Затова асоциацията на заведенията ще направи предложение към финансовото министерство прагът да се увеличи отново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика