Син преби до смърт майка си в Пловдив

Влакът София-Кулата блъсна мъж

Автобус „захапа“ крака на жена и потегли

Министър Каракачанов открива исторически паметник, посветен на Дойранската епопея

Британец загуби 4 апартамента в Банско, не плащал данъци и поддръжка

Премиерът Борисов разпореди работа в пълен синхрон и в съкратени срокове относно ситуацията с язовир „Студена“ (СТЕНОГРАМА)

Внучката на Тодор Колев се снима дибидюс (СНИМКА)

Отложиха дело за избор на съветници в Горна Оряховица за изслушване на експертиза

Купуване на недвижими имоти в Гърция вече и чрез ПОС-терминал

Парламентът прие държавния бюджет за 2020 г.

Задържаха за 72 часа шофьора, причинил смърт на 5-годишно дете Обвинен е в три нарушения на Закона за движение по пътищата и за бягство от местопроизшествието

МВнР: Българите в Италия да избягват наводнените райони и най-вече Венеция

По-слаб финал на сезона отчетоха хотелите във Варненско

Адвокат на Цветан Василев: Той иска да бъде разпитан по делото „КТБ“

„Цеките“ от Efbet собственици на купища имоти за десетки милиони в България и в чужбина

„Алкомет“ АД празнува 20 години устойчиво развитие Томислав Дончев: Благодарение на инвеститорите, българската металургия "плува" свободно на международните пазари

Вицепремиерът Томислав Дончев

Най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ АД Шумен отбеляза в Деня на металурга във вторник 20 години устойчиво развитие, непрекъснат ръст на инвестициите и произвежданата продукция. Празникът бе под патронажа на вицепремиера Томислав Дончев, който поздрави двамата собственици Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу, приватизирали завода точно преди две десетилетия. „Почти всяка година съм тук и при всяко идване виждам нещо ново като съоръжение. Когато някой ми каже, че в България не се произвежда нищо и в България няма инвестиции, едно от местата, където искам да го доведа, е тук, където само мога да показвам“, обърна се Дончев към стотиците гости, уважили празника на компанията.

По думите му металургията е един от най-важните дялове на българската икономика – близо 8-9% от брутния вътрешен продукт е стойността на произведената продукция, годишният експорт е за 8 млрд. лв. „И това, което ме радва е, че все по-малко произвеждаме първична суровина и все повече сложно преработена продукция с висока добавена стойност. Радва ме, че техническото оборудване, съоръженията, технологиите стават все по-високи и днес с гордост можем да кажем, че това е не просто индустрия, която оцелява, а плува свободно на международните пазари“, заяви Дончев. Той отбеляза, че това не се е случило от само себе си, а благодарение смелостта на инвеститорите и „надявам се добро сътрудничество с всички държавни органи, местна власт и държавни институции“.

„През последните 20 г. от историята ни тук, в „Алкомет“, сме се сблъскали с много предизвикателства, но успешно сме оцелели и се движим напред“, увери гостите Фикрет Кузуджу. Фирмата гледа напред в бъдещето, внедрява новости, не се бои от думи като изкуствен интелект и роботика. „Искаме да благодарим на всички вас, които са с нас през последните 20 г. Специални благодарности на българското правителство, община Шумен, на нашите бизнес партньори, на всички производители на оборудване и всички, които показват съпричастност“, каза Кузуджу. Двамата с Фикрет Индже презентираха най-новите производствени мощности, в които са инвестирани 69 млн.лв. Вече е построен нов валцов цех-2 на площ 13 000 кв.м., в който е монтиран ново поколение студено-валцов стан с максимална ширина на лентата 2200мм. До края на годината ще заработи, а продукцията ще бъде с много високо качество и двойна производителност – 100 000 тона годишно. Пред пускане е линия за непрекъснато леене. Тази пролет дружеството пусна и нова 2500-тонна преса SMS HybrEx за алуминиеви профили. Чрез инвестициите компанията цели навлизане на нови пазари, като строителство и архитектура, автомобилостроене и производство на опаковки.

Преди 20 г. „Алкомет“ има 6 000 т. производство годишно и оборот от 10 млн. евро. Достига капацитет 70 000 т. и оборот 200 млн. евро. Целта през 2020 г. е оборот 250 млн. евро, а през 2023 г. – 550 млн. евро и продукцията 500 000 т.

Това ще се постигне с още инвестиции, но собствениците не са притесняват, защото са изградили компания – фамилия. „Ние живеем 60% тук“, казва Кузуджу. „Алкомет е семейство за мен“, казва и Фикрет Индже.

Празникът на „Алкомет“ уважиха Сенем Гюзел и Хюсеин Ергани, генерални консули на Турция в Бургас и Пловдив, Васил Вълчев, генерален консул на България в Одрин, Улрике Щрака, търговски съветник в Австрийското посолство, Тотю Младенов, съветник на премиера, Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия. На празника бяха отличени с грамоти и парични премии петима студенти в сферата на металургията от три български университета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.