Алкохолен бос ударен за цигарите в Карнобат (обзор)

Шефът на „Сис Индустрийс” Миню Стайков и още 9 души са задържани за 24 ч.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов:

„Интересите на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби.”

Алкохолният бос Миню Стайков и още 9 души бяха задържани по подозрение за участие в нелегалната цигарена фабрика, открита на 18 юли в Карнобат. Спецпрокурори, следователи и данъчни нахлуха в седалищата на групата му фирми, известни като “Сис индустрийс” и предприятията “Винпром Карнобат” ООД в село Венец и “Топаз Мел” ООД в бургаското село Церковски.

От фирмата на Стайков казаха, че той не е арестуван, а спецпрокурорите уточниха, че задържането на милионера е за 24 часа по Закона за МВР, а до днес ще стане ясно дали ще му бъдат повдигнати обвинения. Това е втора голяма подобна акция, след като на 31 август разследващи на ДДС измами и пране на пари влязоха в хотелите Ветко Арабаджиев. Бяха повдигнати обвинения на шестима души, сред които и на сина Вълчо. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обявени за издирване чрез Интерпол.

Днешната акция не е свързана със случая “Арабаджиеви”, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той припомни за разкриването на тайния тютюнев комбинат в родния град на Миню Стайков отпреди 2 месеца. И допълни, че задържаните ще се проверяват също и за данъчни престъпления и пране на пари.

Акцията във “Винпром Карнобат” и “Топаз мел” се ръководеше от друг зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, който е и шеф на Националната следствена служба. Целта на екипите е да се установи по какъв начин парите от нелегалните цигари са били “изпирани”, включително чрез легалното производство на алкохол или брашно.

Според разследващите печалбите от нелегални цигари са били към 70 млн. лева годишно. Според Гешев цигарената фабрика функционира от 2015 г. и е с изключително модерно оборудване, с печалба 1,5 млн. лв. на седмица по цени на черния пазар. “Работниците са карани от Армения и не са пускани да излизат, имали са спални помещения и всички удобства”, обясни Гешев.

Фабриката се помещавала в сградата на бивша мандра, собственост на кмета на Карнобат Георги Димитров, който я прехвърлил на сина си Иван. Там започнало производство на пелети, но Иван се отказал и дал сградата под наем. Фирмата наемател е на името на портиера и е фиктивна, поясни зам.-главният прокурор Гешев.

 

Бивш спецполицай си спомня

Предупредиха го през 2005 г., изхвърлиха пиенето

През 1993 г. го обвинили за убийство, но бил оправдан

“Спомням си акцията през 2005 г. във фабриката във Венец, когато някой предупреди Миню Стайков”, разказа пред “Труд” бивш служител на полицията, пожелал името му да не се цитира. В онази година още от януари ченгета и митничари от цялата страна започнали проверки по складовете на търговци, които продават продукцията на “Сис Индустрийс”. Намерени били десетки хиляди бутилки с фалшиви акцизни етикети или такива за по-нисък алкохолен градус, или за шише за различен обем. В края на март била подготвена акция, при която да се влезе внезапно във Винпрома на на Миню, където да се заловят кашоните с бутилки, на които е залепен менте бандерол. Проверяващите били спрени на портала. Започнали разправии с охраната, които продължили 2-3 часа. През това време всички от завода разпечатвали кашоните и изливали алкохола по мивки, тоалетни и дори по подовете. Инспекторите заварили само огромни количества празни шишета и миризма на алкохол.

През 1993 г. Стайков е бил съден в Бургас и за убийство на младо момче, удряно по главата с дръжката на пистолет. Тогава обаче го оправдали. Съдът приел, че Стайков е удрял момчето, но му е нанесъл само шамари, които били “козметични” и не те причини смъртта.

 

Поточна линия

Тютюнът бил изнасян в чужбина

Нелегална фабрика за цигари в Карнобат изнасяла продукцията си основно зад граница, написа “Труд” още през юли. Запознати с разследването разкриха, че произвежданата марка е “Капитал”. Най-големият пазар за контрабандната стока бил Турция, но се проверява дали тирове не са изнасяли тютюневите ментета и за Западна Европа. Малка част от производство оставала в България. Себестойността на кутия била 50 стотинки. Във фабриката работели 100 човека на три смени. Проучване на правителството и тютюневите компании, което се прави на всеки три месеца, показа, че “Капитал” са едни от най-пушените нелегални цигари у нас. Тя е любимата марка и на производителите, които искат да правят нелегални цигари, тъй като реално нямат собственик. Освен “Капитал”, във фабриката се правели и други марки цигари. Открити били и заготовки за кутии, филтри и опаковъчно фолио.

 

Синът Стайко разследван за ДДС

Синът на Миню Стайков също бе разследван за източване на ДДС чрез внос на захар. Акцията „Захарно петле“ срещу Стайко Стайков бе проведена през 2013 г. Разследващите обявиха тогава, че щетите на бюджета били за 2,5 млн. лева. Първоначално Стайков не бе открит и бе обявен за международно издирване. След близо два месеца той се предаде. По-късно съдът го освободи от ареста срещу 50 000 лева. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов се оплака по време на акцията от изтичане на информация, станало чрез магистрат.

По неофициална информация делото вече е прекратено поради липса на доказателства. Стайко Стайков бе женен за дъщерята на Ветко Арабаджиев – Александра. Миналата година двамата са се разделили.

 

Кой е Миню Стайков?

Жичкаджията, когото МВР нарече Апаша

03-1Не е известно дали на младини Миню Стайков е бил наричан Апаша. Но през 2005 г. Пресцентърът на МВР съобщава за акция в офиси и помещения, ползвани от “М. С., по прякор Апаша”. Оттогава прозвището му се лепва като бандерол и така го наричат доста хора, разбира се – не в негово присъствие.

Миню Стайков е роден през ноември 1961 г. в Карнобат и твърди, че детството му е минало по лозята, от които сега фирмата му държи 26 000 декара. Завършил е селскостопански техникум, но започва работа като електротехник. Учи и мениджмънт, а в края на 1989 г. “жичкаджията” регистрира първата си фирма “Топаз” по тогавашния Указ 56. Докато прохожда демокрацията, Миню Стайков прохожда в търговията с вносен алкохол. Първите му доставки са за курортите по морето, а после и за цялата страна. “Сис индустрийс” е създадена през 1992 г., като в нея тогава влиза като съдружник баща му Стайко, а в момента се управлява от съпругата му Рени Михайлова Стайкова. Самият той към моента участва в управлението на други 9 фирми, сред които не са гигантските “Винпром Карнобат” и “Топаз мел”, в който Стайков е само собственик на дялове.

Според данни за 2017 г. “Сис индустийс” е имала оборот от 36 млн. лв. от вино и 44,5 млн.лв. от твърд алкохол. Голям е и годишният оборот от търговията с брашно на “Топаз мел” – 76,7 млн. лв. Мелничният комбинат на фирмата е с модерно оборудване и е един от най-големите на Балканите.

Любопитен факт е, че Миню Стайков е близък приятел на зам.шефа на оОбщинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев – един от най-големите зърнопроизводители в Карнобатско. Преди месец Бенчев бе обвинен за укривателство на Димитър Желязков-Митьо Очите. През 2005 г. Стайков и Бенчев обявиха публично плановете си да строят летище в Карнобат, тъй като имали намерение да си купят по един самолет.

Миню Стайков има син Стайко, който е разведен с Александра – щерката на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Има и дъщеря Яна, която е щастливо омъжена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право