Алкохолик уби другар по чашка с 26 намушквания с военен нож

Снимка: Архив

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу К. Добревски за убийство, извършено по особено жесток и мъчителен начин, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемият и жертвата се познавали, тъй като живеели в един и същи блок в ж. к. „Толстой“ в столицата. Двамата се събирали периодично, за да консумират алкохол. Така станало и на 24.02. 2016 г. около 21 часа. Пострадалият отишъл в жилището на Добревски, което било в лошо битово състояние и с прекъснато електричество, и след покана останал. Гостът носел и двулитрова бутилка вино, а домакинът имал над половин литър ракия. Почерпили се с алкохол. Около 23.00 часа пострадалият напуснал жилището, като входната врата обаче останала отключена.

След като останал сам, обвиняемият решил да нахрани котките си. Взел храната им от гардероб от помещението, в което допреди това се черпили с пострадалия. В момента, в който се пресягал да вземе храната, Добревски чул, че входната врата се отваря и в стаята влязъл пострадалият. Той ударил с предмет дясната ръка на обвиняемия. От своя страна той пък го познал, тъй като стаята била осветена от улична лампа. Обвиняемият взел намиращ се в гардероба военен нож. Държейки го в лявата си ръка, той нанесъл удар с нож в тялото на жертвата. След това продължил с ударите в тялото му, които впоследствие се установява, че са 26 в различни части на тялото.

След множеството наранявания, пострадалият се свлякъл на пода, а Добревски решил да изнесе тялото му извън жилището си. За целта го хванал и започнал да го влачи към стълбищната площадка. Оставил тялото и влязъл в апартамента си, за да укрие ножа в отдушника на банята си. След това се обадил на тел. 112 и съобщил за деянието.

Пристигналите на място полицейски служители намерили безжизненото тяло на пострадалия, а Добревски им обяснил, че е намушкал пострадалия с нож.

Заключението на изготвената съдебно-психиатрична и психологична експертиза, обвиняемият се е намирал в състояние на обикновено алкохолно опиянение, могъл е да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Няма данни и да се е намирал в състояние на патологичен афект. Дадените от Добревски обяснение, че е бил внезапно нападнат от пострадалия, при което се е уплашил и за да се защити го е намушкал с нож, не кореспондират с установеното от вещите лица.Според тях липсва състояние на силен страх у обвиняемия, който да блокира така когнитивните му процеси, че той да не може да оцени стимулите от околната среда и да действа хаотично с агресия.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото в СГС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право