Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

Алкохол и цигари у нас най-евтини в ЕС Цените на стоките и услугите държат 48% от средното ниво за съюза

В България цената на храната и безалкохолните се оценява като 71% от средната в ЕС. По-евтино е в Полша и Румъния (62%). Снимка БУЛФОТО

Цените на алкохола и цигарите са най-евтини в България от всички 28 страни членки на Европейския съюз. Пиенето и пушенето в страната ни като стойност струва 56% от средното ниво в ЕС, което Евростат обозначава като 100%.

В кошницата за потребителските цени, актуални за 2016 година, европейската статистика вкарва 6 основни категории – “Храна и безалкохолни напитки”, “Алкохол и цигари”, “Хотели и ресторанти”, “Облекло”, “Потребителска електроника” и “Лично транспортно оборудване”. С три от шест категории, в които стойностите у нас са най-достъпни, България държи първа позиция по евтиния. Така общият индекс “Потребителски цени и услуги” у нас е на най-ниско ниво в ЕС – 48% от средното. Ценовите равнища силно се различават в отделните страни на съюза, като в Дания те са най-високи – 139% от средното за ЕС, следвана от Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (124%), Финландия и Обединеното кралство (121%). На другия край на класацията след България най-ниски са цените спрямо средните в ЕС в Румъния (52%) и Полша (53%).

Най-евтини са цените на храните в Полша (62%), а най-скъпо е в Дания (148%). Тук стойностите за България са 71%.

Ресторантите и хотелите у нас са най-евтини (44%), следвани от Румъния (53%) и Чехия (56%) до 150% в Дания и 144% в Швеция.

Дрехите са друга група продукти с по-малки ценови различия, като в България цените са най-ниски (81% от средното за ЕС), а в Швеция – най-високи (136%).

С изключение на Дания (146% от средното равнище в ЕС) разликите в цените между страните членки по отношение на личното транспортно оборудване са малки. Най-ниски са цените в Чехия (78%), а най-високи в Холандия (119%). В България цените са били на 86% от средните за ЕС.

Преди дни Евростат публикува и други показателни данни, свързани с покупателната способност в ЕС. Според тях България продължава сериозно да изостава по развитие на икономиката. Страната ни е на последно място в общността по брутен вътрешен продукт и потребление на глава от населението в сравнение със средното за блока. Измерено в паритет на покупателната способност, потреблението в България през миналата година е било 53% от средното за ЕС. Преди нас е Хърватия с 59%, както и съседната ни Румъния, заедно с Унгария, с 63%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.