СДС незаконно обитавали сградата във Видин

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се американци в Сирия (ВИДЕО)

Психоложката Лариса Ренар отново идва у нас

Къщата на Яворов официално става собственост на Столичната община

Наша компания отива на финала на Startup World Cup с награден фонд от 1 млн. долара

Варна чака „Историческо величие“ Интерактивната изложба започва националното си турне в 27-те областни града

Eгипет показа грандиозна находка на 3000 години 30 запазени саркофага от Долината на царете

Президентът: Успешното партньорство на България с корпорация „Мейджи“ е пример за японските инвеститори

Повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Арестуваха британец, крал от магазини за домашни потреби на Албиона

Мъж търси WC, намери труп

МФ: Българската икономика ще отбележи ръст от 3,4% тази година

Министър Танева в Добрич: До седмица предстои разплащане по de minimis за пчелите

Първи снимки от сватбата на Рафаел Надал

Алкохол и цигари у нас най-евтини в ЕС Цените на стоките и услугите държат 48% от средното ниво за съюза

Цените на алкохола и цигарите са най-евтини в България от всички 28 страни членки на Европейския съюз. Пиенето и пушенето в страната ни като стойност струва 56% от средното ниво в ЕС, което Евростат обозначава като 100%.

В кошницата за потребителските цени, актуални за 2016 година, европейската статистика вкарва 6 основни категории – “Храна и безалкохолни напитки”, “Алкохол и цигари”, “Хотели и ресторанти”, “Облекло”, “Потребителска електроника” и “Лично транспортно оборудване”. С три от шест категории, в които стойностите у нас са най-достъпни, България държи първа позиция по евтиния. Така общият индекс “Потребителски цени и услуги” у нас е на най-ниско ниво в ЕС – 48% от средното. Ценовите равнища силно се различават в отделните страни на съюза, като в Дания те са най-високи – 139% от средното за ЕС, следвана от Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (124%), Финландия и Обединеното кралство (121%). На другия край на класацията след България най-ниски са цените спрямо средните в ЕС в Румъния (52%) и Полша (53%).

Най-евтини са цените на храните в Полша (62%), а най-скъпо е в Дания (148%). Тук стойностите за България са 71%.

Ресторантите и хотелите у нас са най-евтини (44%), следвани от Румъния (53%) и Чехия (56%) до 150% в Дания и 144% в Швеция.

Дрехите са друга група продукти с по-малки ценови различия, като в България цените са най-ниски (81% от средното за ЕС), а в Швеция – най-високи (136%).

С изключение на Дания (146% от средното равнище в ЕС) разликите в цените между страните членки по отношение на личното транспортно оборудване са малки. Най-ниски са цените в Чехия (78%), а най-високи в Холандия (119%). В България цените са били на 86% от средните за ЕС.

Преди дни Евростат публикува и други показателни данни, свързани с покупателната способност в ЕС. Според тях България продължава сериозно да изостава по развитие на икономиката. Страната ни е на последно място в общността по брутен вътрешен продукт и потребление на глава от населението в сравнение със средното за блока. Измерено в паритет на покупателната способност, потреблението в България през миналата година е било 53% от средното за ЕС. Преди нас е Хърватия с 59%, както и съседната ни Румъния, заедно с Унгария, с 63%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.